Siirry sisältöön
Uutinen 17.07.2025

Horisontti Eurooppa (2028–2034) jatkaa huipputason innovaatioiden rahoittamista

Osana seuraavaa pitkän aikavälin EU:n budjettia vuosille 2028–2034 Euroopan komissio ehdottaa tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman budjetin kaksinkertaistamista 175 miljardiin euroon. Uusi Horisontti Eurooppa perustuu edeltäjiensä saavutuksiin vahvistaen toimivia käytäntöjä ja yksinkertaistaen mahdollisuuksien mukaan. Ohjelma tulee vahvistamaan Euroopan tuottavuutta ja kilpailukykyä samalla kun se parantaa ihmisten hyvinvointia rahoittamalla ratkaisuja tosielämän haasteisiin, kuten tekoälyyn tai älykkäisiin ja kestäviin liikennejärjestelmiin.

Uusi Horisontti Eurooppa -ohjelma tulee perustumaan neljään pilariin ja on tiiviisti sidoksissa perustettavaan Euroopan kilpailukykyrahastoon:

imageqy3hg.png

Rahoituksesta tehostetumpaa ja vaikuttavampaa

Uusi Euroopan kilpailukykyrahasto, arvoltaan 409 miljardia euroa, tulee investoimaan strategisiin teknologioihin hyödyttäen koko sisämarkkinoita, kuten Lettan ja Draghin raporteissa on suositeltu. Rahasto toimii yhden sääntökirjan mukaisesti, mikä yksinkertaistaa rahoitushakua ja nopeuttaa EU-rahoituksen myöntämistä. Rahaston tavoitteena on myös maksimoida jokaisen käytetyn euron vaikuttavuus houkuttelemalla yksityisiä investointeja.

Euroopan kilpailukykyrahasto on tiiviisti yhteydessä Horisontti Eurooppa -ohjelmaan luoden yhtenäisen investointipolun tutkimuksesta skaalaamiseen ja valmistukseen EU-rahoituksen saajille. Se tarjoaa kohdennetumman ja yksinkertaisemman toimintamallin, joka sekä vähentää potentiaalisten tuensaajien kustannuksia, että rahoituksen jakamiseen kuluvaa aikaa.

Kilpailukykyrahaston tuki kohdennetaan neljään keskeiseen alueeseen:

1. puhdas siirtymä ja hiilestä irtautuminen;
2. digitaalinen siirtymä;
3. terveys, bioteknologia, maatalous ja biotalous;
4. puolustus ja avaruus.

Vihreä siirtymä on edelleen EU-budjetin ytimessä. Green Deal -tavoitteiden saavuttamiseksi uusi pitkän aikavälin budjetti sisältää 35 %:n ilmasto- ja ympäristötavoitteelle varatun osuuden. Lisäksi tehdään merkittäviä lisäpanostuksia puhtaan teknologian, biotalouden ja hiilineutraaliuden saroilla.

Puolustus ja avaruus ovat vahvassa roolissa; kilpailukykyrahaston puolustus- ja avaruusosio tulee kohdentamaan 131 miljardia euroa tukemaan investointeja puolustukseen, turvallisuuteen ja avaruuteen, mikä on viisinkertainen rahoitustaso EU:n tasolla verrattuna edelliseen monivuotiseen rahoituskehykseen.

Vahvan Euroopan monivuotinen budjetti

Euroopan komission presidentti Ursula von der Leyen esitteli 16.7.2025 ehdotuksen EU:n seuraavaksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi. Kunnianhimoisen ja dynaamisen budjetin koko on lähes 2 biljoonaa euroa vuosille 2028–2034. Budjetti on von der Leyenin mukaan strategisempi, joustavampi ja vaikuttavampi ja sillä vastataan esimerkiksi turvallisuuteen, puolustukseen, kilpailukykyyn, muuttoliikkeeseen, energiaan ja ilmastokestävyyteen liittyviin haasteisiin.

Euroopan unionin monivuotisella rahoituskehyksellä (MFF, multiannual financial framework) tarkoitetaan EU:n pitkän aikavälin budjettia, joka sovitaan seitsemäksi vuodeksi kerrallaan. Rahoituskehyksellä pyritään takaamaan, että EU:n menot kehittyvät hallitusti ja unionin omien varojen rajoissa. Monivuotista rahoituskehystä koskevan asetuksen hyväksyminen edellyttää yksimielisyyttä neuvostossa ja sitä edeltävää Euroopan parlamentin hyväksyntää.

Factsheet on Horizon Europe

Tutustu budjettiehdotukseen komission verkkosivulla