Luovien alojen yritykset ovat tähänkin asti hyödyntäneet rahoituspalveluitamme –suosituimpina Innovaatioseteli, Exhibition Explorer ja Euroopan unionin elpymisvälineeseen kuuluva RRF-rahoitus. Sen sijaan tutkimus- ja kehitysrahoitusta ei ole täysimääräisesti hyödynnetty. Miksi näin? Kuulemamme mukaan syitä ovat esimerkiksi olleet se, että rahoituksen kriteerit on koettu liian vaativina, tai että rahoitettaviksi esitetyt projektit ovat osoittautuneet liian pieniksi merkittävän kilpailuedun saavuttamiseksi kansainvälisiltä markkinoilta. Kritiikkiä on tullut myös siitä, että rahoituskriteerit eivät ota huomioon luovan työn, kuten taideteoksen tai tv-formaatin tekemisen prosessia – vaikka se uuden luomista onkin.
Mietitäänpä hetki, mihin tutkimus- ja kehitystoiminnan rahoitus on oikein tarkoitettu. Se nimensä mukaisesti ohjaa liiketoiminnan uudistamiseen, eikä kohdistu yrityksen normaaliin ja rutiininomaiseen liiketoiminnan pyörittämiseen. Tutkimus- ja kehitysrahoitus sopii esimerkiksi projekteihin, joilla etsitään ratkaisuja asiakkaiden toiminnallisiin, sosiaalisiin ja emotionaalisiin tarpeisiin, ja joiden pohjalta yritys kehittää palvelunsa kilpailuetua.
Jos projektin konsepti tähtää esimerkiksi asiakkaiden ostokäyttäytymisen muutokseen, ratkaisua kehitettäessä voidaan tutkia ihmisten huolia, toiveita ja elinympäristön muutoksia.
Yritys voi saada kasvun eväitä tekemällä strategisen suunnanmuutoksen tuotelähtöisyyteen perustuvasta liiketoiminnasta kohti asiakas-, markkina- tai tarvelähtöistä innovaatiotoimintaa, joka tuottaa merkittävää kansainvälistä kilpailuetua.
Yritys voi saada kasvun eväitä tekemällä strategisen suunnanmuutoksen tuotelähtöisyyteen perustuvasta liiketoiminnasta kohti asiakas-, markkina- tai tarvelähtöistä innovaatiotoimintaa, joka tuottaa merkittävää kansainvälistä kilpailuetua. Osana t&k-projektia voikin olla oman organisaation ja johtamisen toimintatapojen uudistaminen.
Business Finlandin t&k-rahoitus jakaa uudistumisen riskiä. Rahoituksen tarkoitus on myös edistää yhteistyön syntymistä. Kumppanuudet auttavat, kun suunnitellaan konsepteja esimerkiksi inhimillisen elämän, yhdenvertaisuuden, luonnon monimuotoisuuden ja muiden ihmismieliä raskauttavien asioiden helpottamiseksi.
Pikavoittoja on kuitenkin turha odottaa. Tutkimus- ja kehitystyö on pitkäjänteistä, se vaatii yrityksen johdon sitoutumista, budjetointia, ihmisten motivointia ja usein ulkopuolisia kumppaneitakin. Parhaat tulokset syntyvät verkostoitumalla kotimaassa ja kansainvälisesti rahoittajien, tutkimusorganisaatioiden kuten korkeakoulujen ja yliopistojen sekä muiden kehittämisestä hyötyvien yritysten kanssa.
Joskus lokaalit ja globaalit ongelmat voivat olla yrityksen liiketoiminnan uudistamisen moottoreita. Monet ovat huolestuneita ympäristön tilasta, työelämän kuormittavuudesta, huonosta johtamisesta, yksinäisyydestä ja lukuisista muista meidän kaikkien arkeen liittyvistä asioista. Me samat kansalaiset olemme muotisuunnittelijoita, tutkijoita, kuvataiteilijoita, teknikoita, hoitajia, koodareita, johtajia, pääomasijoittajia, opiskelijoita, yrittäjiä ja äitejä.
Luovien alojen, kuten taiteen ja muotoilun, ytimessä on kyseenalaistaa, kritisoida, nähdä toisin ja konkretisoida johtopäätös.
Tästä päästäänkin siihen, mitä luovilla aloilla on annettavaa muille aloille niiden t&k-toimintaan. Luovien alojen, kuten taiteen ja muotoilun, ytimessä on kyseenalaistaa, kritisoida, nähdä toisin ja konkretisoida johtopäätös. Suomessa on paljon muotoiluosaamista, taiteen alan ammattilaisia, luovan alan tutkimusta harjoittavia ammattikorkeakouluja ja yliopistoja yhteistyökumppaneiksi tutkimukseen, kehittämiseen ja testaamiseen. Ihmisten arkea ja siihen vaikuttavia muutoksia voidaan tutkia esimerkiksi erilaisin muotoilun ja taidetaustaiseen osaamiseen perustuvin menetelmin. Luovan osaamisen kansantaloudellinen vipuvaikutus muille toimialoille on merkittävä.
Olisiko sinun yrityksesi siinä joukossa, joka näkee menestymisen mahdollisuuden tutkia ja kehittää tuotteita ja palveluita inhimillisen ja kestävän tulevaisuuden puolesta?
Valmistelemme parhaillaan yrityksille lähetettävää kyselyä luovien alojen tutkimus- ja kehitystoiminnan nykytilasta ja avaamme rahoitushaun tammikuussa 2025. Lisäinformaatiota aiheesta on tulossa Business Finlandin verkkosivuille jo ennen vuoden vaihdetta. Pysy kuulolla!