Siirry sisältöön
Blogi 25.10.2024

Puolustusteollisuus kasvaa vauhdilla – kiinnostaako innovaatioiden ja globaalien verkostojen kehittäminen?

Olemme nähneet avaruusteollisuudessa New Space -vallankumouksen, jossa uudet toimijat ja innovatiiviset lähestymistavat haastoivat perinteiset menetelmät. Puolustusteollisuudessa on nyt havaittavissa samankaltaista kehitystä.
Kirjoittaja
Markus Ranne

Kirjoittaja johti aiemmin Business Finlandin New Space Economy -ohjelmaa ja toimii nykyisin Business Finlandin erityisasiantuntijana puolustussektorin parissa.

New Defence -ilmiötä voidaan pitää merkkinä siitä, että olemme kokemassa modernin puolustusteknologian nousun. Uusia toimijoita puolustussektorille tulee sekä suoraan alalle syntyvien uusien startupien kautta että myös jo toiminnassa olevista yrityksistä, joiden siviilitarkoituksiin kehitetyt ratkaisut löytävät nyt käyttöä myös maanpuolustuksesta.

Uuden ja perinteisen kohdatessa näkyy merkittäviä taloudellisia muutoksia. Kauppalehti totesi 1.10.2024 artikkelissaan, että Suomessa avaruusalalla toimii noin 200 yritystä. Näiden yritysten avaruustoiminnan liikevaihto on noin kolminkertaistunut aikavälillä 2018–2022. Suomalaisten avaruusteknologiayritysten liikevaihto vuonna 2022 oli yli 62,5 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2018 oli 20 miljoonaa euroa. Uudenlaisten toimintatapojen mukanaan tuoma kasvu voi siis olla erittäin merkittävää.

Huomionarvoista on, että suomalaisen puolustusteollisuuden osalta liikevaihto on jo nyt yli kaksi miljardia euroa.

Hiljattain julkaistussa Tesin puolustusteollisuuden selvityksessä on puolestaan tunnistettu kaiken kaikkiaan 368 suomalaista puolustusalan yritystä. Näistä noin 144 on voimakkaasti kasvavia yrityksiä, jotka keskittyvät joko puolustusteknologiaan tai kaksikäyttösovelluksiin. Erityisen merkittävää on, että selvityksessä mukana olleista yrityksistä kaksikäyttöteknologian yritysten liikevaihdon kasvuluvut olivat ylivoimaisesti suurimpia, noin 30–40%. Tämä kuvastaa modernin puolustusteknologian kysynnän kasvua, mikä tukee laajempaa murrosta puolustusalalla.

New Defence kohtaa perinteisen – Suomella vain voitettavaa

Uudenlaisen avaruustoiminnan nousu ei alussa tuonut kuitenkaan mukanaan pelkkää innostusta perinteisemmiltä toimijoilta. Puhuttiin helposti kuplasta, joka sotkee koko avaruustoiminnan. Vuosien jälkeen taaksepäin katsoessa huomaa, että raja uuden ja perinteisen avaruustoiminnan välillä on hämärtynyt koko ajan. Nyt puhutaan taas avaruustoimialasta yhtenä kokonaisuutena. Uudet ja perinteiset avaruustoimijat ovat oppineet toisiltaan toimintatapoja ja toimimaan yhdessä. Loppujen lopuksi uuden ja perinteisen kohtaaminen on elävöittänyt koko avaruustoimialaa.

Kun uusi ja perinteinen kohtaavat nyt vuorostaan puolustusalalla, on tärkeää välttää vastakkainasettelua näiden välillä jo alusta lähtien. Onkin ollut ilahduttavaa nähdä, kuinka esimerkiksi Business Finlandin veturiprojektien kautta on jo alkanut muodostua ekosysteemistä yhteistyötä uusien toimijoiden ja jo pidempään puolustustoimialalla vaikuttaneiden yritysten välille. Tälle sektorille keskeisimpiä ovat Patrian, Bittiumin ja Nokian veturit.

Ennustan, että jo nyt hyvin alkanut vuorovaikutus erilaisten puolustusalan toimijoiden välillä tulee seuraamaan samaa kehityskulkua kuin on jo tapahtunut avaruustoimialan osalta, lopputuloksena vahvempi ja ketterämpi puolustusteollisuus.

Verkostoilla kohti uudistumista

Yritysten ja tutkimuslaitosten tiivis yhteistyö on avainasemassa uudistuneen ja yhtenäisen puolustusteollisuuden muodostumisessa. Verkostoja tarvitaan Suomessa, koska verkostot tekevät meistä kokoamme suurempia ja myös uskottavampia kumppaneita kansainvälisesti.

Verkostoitumiseen puolustusteeman ympärillä on kehittymässä koko ajan uusia mahdollisuuksia. Toimijat kuten Business Finlandin Defense and Digital Resilience -ohjelma, Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry sekä Digital Defence Ecosystem ovat esimerkkejä jo olemassa olevista verkostomahdollisuuksista Suomessa. Näiden kaikkien kautta nousee myös mahdollisuuksia laajentaa verkostoa kansainvälisesti. Oma aktiivisuus nousee ensiarvoisen tärkeäksi, rakentaapa verkostoja sitten näiden toimijoiden kautta tai itsenäisesti esimerkiksi osallistumalla alan tapahtumiin.

Kansainväliset puitteet verkostoitumisen tukena

Euroopan puolustusrahasto (EDF) tukee yhteistyötä, innovaatiota ja kehitystyötä Euroopan puolustusteknologian ja -teollisuuden kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Sen päätyökaluna toimii vuosittainen työohjelma, joka määrittelee aiheet kansainvälisiltä konsortioilta toivotuille hanke-ehdotuksille. Hankkeille on luonnollisesti tarjolla rahoitusta, mutta vähintään yhtä tärkeitä ovat yhdessä kansainvälisten kumppanien kanssa projektin aikana muodostetut verkostot. Ne voivat loppuvaiheessa tarjota yritykselle mahdollisuuden toimia osana projektissa kehitetyn tuotteen toimitusketjua.

Verkostoja on mahdollista rakentaa myös NATOn DIANA-kiihdyttämökonseptin puitteissa.

DIANAn hankkeet on suunnattu yksittäisille yrityksille, erityisesti startupeille, mutta projektien toteutus NATOn kiihdyttämö- ja testikeskusverkostoa hyödyntäen tarjoaa yhtä lailla mahdollisuudet verkostoitumiseen liittouman sisällä.

Vahva ja ketterä puolustusteollisuus on meidän kaikkien etu

On itsestään selvää, että vahvalla ja ketterällä suomalaisella puolustusteollisuudella on positiivinen vaikutus Suomen talouteen. Samalla on kuitenkin myös muistettava, että sen positiiviset vaikutukset ovat yhteiskuntamme ja globaalin asemamme kannalta paljon monisyisemmät. Suomalainen puolustusteollisuus on tärkeä osa kansallista huoltovarmuuttamme.

Kun kehitämme uusia puolustusratkaisuja, suojelemme siis samalla maatamme. Korkeatasoiset puolustusratkaisumme tuottavat turvallisuutta myös laajemmin EU:n ja NATOn puitteissa, tehden meistä arvokkaan liittolaisen, mikä edelleen lisää turvallisuuttamme.

Onko yritykselläsi kiinnostusta kehittää innovaatioita puolustusalalle ja päästä mukaan kansainvälisiin yhteistyöverkostoihin? Jos vastaus on kyllä, Euroopan puolustusrahasto EDF voi auttaa.

Tutustu EDF:n rahoitusmahdollisuuksiin