Siirry sisältöön
Blogi 21.12.2024

Business Finlandin lupaavien startup-asiakkaiden määrä on kääntynyt kasvuun – vuoden 2024 saavutuksia ja askeleita vuodelle 2025

Vuonna 2024 Business Finlandissa on ahkeroitu tuloksekkaasti startup-yritysten parissa. Työ jatkuu vuonna 2025 yhä uusien startup-asiakkaiden löytämiseksi ja sparraamiseksi T&K-rahoituksen piiriin.
kirjoittaja
Marjo Ilmari

Senior Director, Startups & Regional Partners
Business Finland

marjo.ilmari(at)businessfinland.fi

LinkedIn

Suomen startup-yhteisön tilastojen mukaan startup-yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on jo lähes 10 miljardia euroa. Työn- ja talouden tutkimuskeskuksen Laboren johtajan, Jyväskylän yliopiston taloustieteen professorin Mika Malirannan mukaan startup-ilmiö on kestänyt jo sen verran pitkään, että nyt sen pitäisi jo alkaa näkyä tutkimusten mukaan tuottavuuden kasvuna. Uudet startup-yritykset eivät yksinään riitä pelastamaan Suomen taloutta, mutta ne tuovat tärkeää lisäkasvua muun talouskasvun päälle. Malirannan karkean arvion mukaan startup-yritykset tuottavat Suomen 270 miljardin bruttokansantuotteeseen jopa noin miljardin kasvua vuodessa.

Startup ja -kasvuyritysekosysteemin kehittäminen on tunnistettu hallitusohjelmassakin tärkeäksi, sillä panostamalla alkuvaiheen startup-yrityksiin rakennamme tuleville vuosikymmenille merkittävää jalostusarvoa Suomeen tuottavia kasvuyrityksiä.

Business Finlandilla olemme tehneet valtavasti työtä startup-yritysten sparraamiseksi palveluidemme piiriin. Jo nyt näemme, että vuosi 2024 on ollut menestyksekäs – lupaavien uusien startup-asiakkaidemme määrä on vihdoin kääntynyt kasvuun.


Vuoden 2024 kohokohdat Business Finlandin startup-toiminnassa:

1. Fokus korkean potentiaalin startup-yrityksiin

Olemme selkeyttäneet fokustamme ja keskitymme innovaatiotoiminnan keinoin kansainvälisille markkinoille tähtääviin yrityksiin. Startupien valinnan kriteerit ovat nyt entistä paremmin näkyvillä uusilla verkkosivuillamme. Tempo on usein startup-yrityksen ensimmäinen askel. Tempo on selkeämmin kohdennettu yrityksiin, jolla on tuleva T&K-polku hahmoteltuna. Jos Tempon tavoitteet saavutetaan ja startup on myös kerännyt riittävästi yksityisiä sijoituksia seuraavaan vaiheeseen, voimme rahoittaa yrityksen tuotekehitysprojektia. Tutkimuslähtöisille syväteknologiayrityksille kohdennetussa kansainvälisen liiketoiminnan käynnistämistä nopeuttavassa Deeptech Accelerator- haussa rahoitusta sai tänä vuonna 15 Deeptech-yritystä.

2. Uusien startupien vahva pohja

Business Finlandin rahoittamien Startup-yritysten tutkimus- ja kehitysprojektien lukumäärä kasvoi noin 40 prosenttia. Tähän on päästy paremmalla näkyvyydellä tapahtumissa, läsnäololla tärkeimmissä startup-keskittymissä, sekä sparraamalla etukäteen tutkimus- ja kehitysrahoituksesta kiinnostuneita hakijoita. Sparraus on nostanut hakemusten laatua, ja T&K-hankkeiden hylkäysprosentti on pienentynyt vuoden 2022 47 prosentista jo 34 prosenttiin, mikä on vaikuttava tulos. Tämä on konkreettinen osoitus siitä, miten kohdennetut toimet voivat edistää startupien palvelupolkua. Tässä säästyy turhaa työtä niin asiakkailta kuin meiltä Business Finlandissa.

3. Saumattomat palvelupolut ja rahoituksen saatavuus

Innovatiivisten ja syväteknologiastartupien palvelupolut ovat jäsentyneet. Nivomme palvelupolun varrelle myös ulkomaan verkoston tuen, Team Finland-kumppaneiden palvelut, EU-rahoituksen, kontaktit ulkomaisiin pääomasijoittajiin sekä muihin kansainvälisiin kumppaneihin. Vuoden aikana BF Investor Services-tiimin tekemien sijoittajaesittelyjen kautta neljä yritystä sai pääomasijoituksen. Lisäksi useita startupeja sparrattiin hakemaan EU:n EIC Accelerator- rahoitusta. Käytämme vipuamme siihen, että yritys nostaa entistä enemmän ulkopuolista rahoitusta ja etenee kasvupolullaan systemaattisesti tuoden lisäarvoa Suomelle.

4. Vahvuuksien hyödyntäminen Suomen teemojen ympärillä

Suomen startup-brändiä tukee uusi "Innovate in the State of Happiness" -kampanja. Blogin lopusta voit katsoa tuoreen videon, joka esittelee Suomen vahvuuksia kansainväliselle yleisölle. Olemme vahvoja useilla eri sektoreilla. Voimme tarjota vakaan investointiympäristön myös kunnianhimoisille ja kansainvälisen laatutason teollisille hankkeille. Tästä syystä ohjaamme teollisen mittakaavaan skaalausta suunnittelevia startup-yrityksiä hyvissä ajoin keskustelemaan Suomen Teollisuussijoitus Oy:n (Tesi) kanssa. Uuden sijoitusstrategian myötä Tesi voi suunnata kasvavia pääomiaan erityisesti suoriin sijoituksiin.

5. Kansainväliset yhteydet ja kumppanuudet

Suomi on rakentanut kansainvälisiä yhteistyösopimuksia useiden johtavien innovatiivisten maiden kanssa. USA ja erityisesti Piilaakso tarjoaa edelleen startupeille yhden maailman dynaamisimmista ympäristöistä, joten sen kellotaajuudesta voi käydä ottamassa oppia esimerkiksi TINC-kiihdyttämöohjelman tai pilotoimamme UC Berkeley Deep Tech Innovation Lab yhteistyön kautta. Nämä toimet edistävät suomalaisyritysten pääsyä globaalille näyttämölle ja luovat verkostoja.

Askeleet vuodelle 2025

Työ startup-ekosysteemin kehittämiseksi jatkuu ja tavoitteenamme on:

  1. Löytää ja sparrata tutkimus- ja kehitysrahoituksen piiriin 100 uutta startup-asiakasta, jotka tuovat kasvua Suomeen.
  2. Rakentaa teollisille startupeille entistä toimivampi rahoituspolku.
  3. Tuoda rahoittamillemme syväteknologiayrityksille sparrausta ja vertaistukea kaupallistamiseen.

Suomi jatkaa maailmanluokan puitteiden rakentamista startup-yrityksille. Vahva perusta, määrätietoinen työ ja avoin yhteistyö tekevät Suomesta paikan, jossa innovaatiot kukoistavat ja yritykset kasvavat.

Welcome to Finland The Happiest Startup Nation