Viisi kuukautta Business Finlandin pääjohtajana ovat kuluneet nopeasti. Tämä aika on kiteytynyt kahteen sanaan: sitoutuminen ja arvaamattomuus. Sitoutuminen Business Finlandin ydintehtävään, kestävän kasvun luomiseen Suomeen, näkyy niin henkilöstössämme kuin asiakkaissamme että yhteistyökumppaneissammekin.
Arvaamattomuus puolestaan kuvaa aikaamme. Teknologia kehittyy harppauksin, ja talous ja politiikka kietoutuvat yhä tiukemmin yhteen. Puhtaan ja digitaalisen siirtymän rinnalle on nopeasti noussut uusi ajuri: turvallisuussiirtymä. Samalla kun kansainvälisiä instituutioita haastetaan ja kansallista etua korostetaan eri puolilla maailmaa, riippuvuussuhteet kuitenkin säilyvät.
Epävarmuus voi tuntua uhkaavalta, mutta se on myös mahdollisuus. Muutoksen keskellä Suomen vahvuudet – vakaus, laadukas sivistysjärjestelmä, matala hierarkia ja keskinäinen luottamus – antavat meille etulyöntiaseman. Näillä eväillä voimme ketterästi sopeutua ja menestyä.
Suomi on sitoutunut tutkimukseen ja kehitykseen merkittävillä investoinneilla. Julkisista investoinneista tulisi saada suurin mahdollinen hyöty Suomelle.
Nyt tarvitsemme maailmanluokan ideoita ja osaamista sekä riittävästi optimismia ja riskinottoa, jotta ratkaisumme löytävät asiakkaat maailmalta. Meidän on oltava edelläkävijöitä, mutta emme yllä edelläkävijäksi, jos kehitämme tuotteita keskenämme Suomessa. Teknologiassa ja globaalien murrosten ongelmanratkaisussa ei ole maakuntasarjoja eikä kansallisia mestaruuksia.
Business Finlandin kantava ajatus on ollut, että tuotekehitys ja kasvu ovat kansainvälisiä alusta alkaen. Yritysten on ymmärrettävä markkinakysyntää ja oltava mukana verkostoissa jo tuotekehitysvaiheessa. Linkkiä t&k:n ja kansainvälisten markkinoiden välillä ei saa kadottaa tulevaisuudessa erityisesti nyt, kun ulkomaanverkostomme siirtyy ulkoministeriön organisaatioon. Kansainvälisissä verkostoissa toteutettu tuotekehitys ja asiakkaiden ymmärtäminen on parasta strategista vienninedistämistä.
Innovaatiorahoitus on investointi paitsi yritysten menestykseen, myös yhteiskunnan osaamiseen ja kulttuuriin. Pidän yksittäisen yrityksen menestymistäkin tärkeämpänä tutkimuksen ja kehityksen merkitystä yhteiskunnan kompetenssin, monipuolisen osaamisen, kriittisen ajattelun sekä sivistyksen ja innovatiivisen kulttuurin kasvattamiseen.
Voidaankin sanoa, että innovaatiorahoitus onnistuu aina joko lyhyellä tai pitkällä aikavälillä, sillä tulokset näkyvät uusien tuotteiden lisäksi ihmisissä. Ihmisissä joille kertyy kokemusta riskinotosta, kunnianhimoisesta kehittämisestä ja kansainvälisestä liiketoiminnasta. Ihmisissä jotka levittävät ajattelutapaansa, kontaktejaan ja taitojaan muille ihmisille ja muissa yrityksissä.
Business Finlandin roolina on haastaa perinteistä toimialarakennetta ja edistää talouden uudistamista. On tärkeää arvioida jatkuvasti, miten voisimme tehdä asioita vielä paremmin. Parhaillaan luomme uutta strategiaa, ja samalla organisaatiomme käy läpi merkittävää muutosta. Tämä on meille tilaisuus tarkastella, miten rakennamme kestävää kasvua tulevaisuudessa.
Olemme tällä viikolla julkaisseet ajatuksia, jotka näemme Suomen tulevaisuudelle, taloudelle ja hyvinvoinnille tärkeiksi. Ne ovat tuttuja, mutta samalla asioita, joita meidän pitää vaalia, kehittää ja tarkastella uudelleen.
Riskiä ja rohkeita valintoja – innovaatiolähtöisen kasvun malli (pdf)