Pahimmat pelot EU:n vuosien 2021-27 ohjelma- ja budjettikauden viivästymisestä eivät ole toteutumassa. Esimerkiksi jättimäisen tutkimus- ja innovaatiopuiteohjelman Horisontti Euroopan (HEU) konkreettista liikkeellelähtöä odotetaan parin kolmen kuukauden kuluessa. Lisäksi osia edelliseen ohjelmaan kuuluvista myöntösitoumuksista voidaan tehdä vielä tänä vuonna liian pitkien katkojen välttämiseksi asiakkaiden kohtelussa.
Rahaa ohjelma saa lopulta käyvillä hinnoilla noin 95,5 miljardia euroa, mikä on paremmin kuin uhkakuvissa ehdittiin jo nähdä. Tässä pelissä Euroopan parlamentti (EP) osoitti omistavansa purevat hampaat. Se onnistui neuvottelemaan niin Horisontti Euroopalle kuin muillekin ns. lippulaivaohjelmille merkittäviä budjettilisäyksiä. Lisäksi EP vaati ja sai tiukennuksia jäsenmaiden edustajista koostuvan neuvoston linjaukseen oikeusvaltioperiaatteesta, jolla maiden oikeutus saada Unionin varoja sidotaan demokratian, ihmisoikeuksien ja sananvapauden kunnioittamiseen. Eikä suinkaan pienimpänä asiana parlamentti piti tiukasti ja onnistuneesti kiinni valmistelu- ja neuvotteluprosessin aikataulusta siinä, missä neuvosto välillä jahkasi.
Tärkeitä asioita riittää kuitenkin yhä ratkaistavaksi. Niistä keskeisiä on tapa ja malli, millä EU:n ulkopuoliset maat voivat osallistua tutkimus- ja innovaatio-ohjelmaan. Aihetta koskevat neuvottelut olivat pitkään tuskaisan brexit-prosessin takana. Nyt vihdoin ollaan pääsemässä eteenpäin, kun britit ovat saaneet sopimuksensa ja huomanneet, että kalansa ja äyriäisensä myydäänkin pitkälti manner-Eurooppaan. Harmistusta molemmin puolin kanaalia aiheuttaa UK:n jättäytyminen Erasmus+:n ulkopuolelle.
Eikä helppoa tule välttämättä olemaan jatkossakaan. Euroopan talousaluetta koskevan järjestelyn ansiosta Norja, Islanti ja Liechtenstein ovat turvassa ja halutessaan pääsevät toimintaan mukaan varsin tiiviillä yhteistyösuhteilla. Mutta esimerkiksi Sveitsin tilanne on yhä takalukossa, koska laajemman EU-yhteistyöpuitteen aikaansaaminen ei vaan ota edetäkseen. Komissiossa tiettävästi mitta alkaa olla jo täynnä. Sitten ovat vielä jokerimaat kuten Kanada, Japani, Etelä-Korea ja Australia.
Jotta lukeminen, perehtyminen ja seuranta eivät loppuisi kesken, liikkeellä tietysti ovat myös valmistelut ja työ esimerkiksi liittyen Euroopan elpymisvälineeseen, josta odotetaan viimeistään helmikuussa jäsenmaiden esityksiä ja kevään mittaan neuvoston päätöksiä sekä Green Dealiin ja siihen kuuluvaan New European Bauhaus -aloitteeseen.
Pandemia vaikeuttaa olennaisesti juorujen ja huhujen hankkimista eli L'Airin perushommaa, joten toivottavasti kohtapuoliin päästäisiin jälleen fyysisiin kokouksiin, kahvilakeskusteluihin yms. Pienyrittäjät ja ravintolasektori kärsivät yhä pahempaa hätää ja vaativat toimenpiteitä, mutta hallituksella on tietysti erittäin hankala tasapainoilun paikka.
Kolumnissaaan syväkurkkumme raportoi säännöllisesti juoruja ja huhuja suoraan Brysselin EU-kuplasta. Vastuu on kuulijalla – usko mitä haluat.