Siirry sisältöön
Case 10.12.2021

Kestävä kehitys ja kiertotalous mullistavat kaivosbisneksen

Sandvik tähtää hiilineutraaliksi kiertotalouden mallitoimijaksi – mutta millaisin keinoin teknologiayhtiö aikoo tavoitteensa saavuttaa?
Sandvik
  • Sandvik on vuonna 1862 perustettu kansainvälinen korkean teknologian teollisuuskonserni.
  • Sandvik työllistää noin 37 000 henkilöä.
  • Sandvikin pitkälle kehitetyt tuotteet parantavat asiakkaiden toiminnan tuottavuutta, turvallisuutta ja kannattavuutta.
  • Sandvik Mining and Construction Oy on maailman johtava kaivos- ja urakointiteollisuuden louhinta- ja porauslaitteiden, lastaus- ja kuljetuslaitteiden ja niihin liittyvien teknologioiden ja palveluiden tuottaja.
  • Business Finlandilta muun muassa rahoitusta tutkimus- ja tuotekehitykseen sekä Business Finlandin ohjelmien kautta verkostoja eri puolilla maailmaa..

  • Veturiyritys  on globaaleissa verkostoissa toimiva yritys, jolla on osaamista ja halua kiihdyttää toimialansa innovaatiokenttää. Business Finland haastaa halukkaita ja kyvykkäitä globaalisti toimivia yrityksiä erikokoisten yritysten ja muiden toimijoiden muodostamien ekosysteemien vetureiksi.

Tutustu veturiyritysten rahoitukseen



X:
@Sandvik_Mining

Sandvik on sitoutunut tukemaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteita Agenda 2030:n toteuttamiseksi. Ilmasto, kierrätettävyys, ihmiset ja reilu toiminta ovat keskiössä yhtiön kestävän liiketoiminnan strategisina tavoitteina.

Sandvik Mining and Construction Oy:n toimitusjohtaja Mats Eriksson kertoo, että yhtiö tahtoo puolittaa hiilijalanjälkensä vuoteen 2030 mennessä.

Asiakkaiden keskuudessa on käynnissä melkoinen ”sustainability-buumi".

– Sitoutuminen kiertotalouteen tuo meille myös kilpailuetua, hän toteaa ja lisää, että yrityksen asiakkaiden keskuudessa on käynnissä melkoinen ”sustainability-buumi”. Tämä tarkoittaa, että näistä asioista kyllä kysytään – ja niitä usein myös jo vaaditaan.

Sähköistä työkoneet!

Sandvik uskoo kehitykseen, jossa hiilijalanjälkeä pienennetään kaikilla mahdollisilla sektoreilla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi työkoneiden sähköistämisen viemistä uudelle tasolle:

– Meiltä on valmistunut yli 600 sähköistettyä lastaajaa, kertoo Eriksson.

Sen lisäksi, että akkukäyttöiset kaivoskoneet ovat ilmastoystävällisiä, ne ovat myös ihmisystävällisiä: dieselin käyttö syvällä maan alla on aina terveysriski. Myös digitalisaatio ja automatisoitu kaivostoiminta toimivat monien päästövähennysratkaisujen mahdollistajina ja kiertotalouden edistäjinä.

Toro™ LH514BE -lastaaja, jossa yhdistyvät akkuteknologia, sähköisyys ja automaatio. Kone saa käyttövoimansa sähkökaapelin ja akun kautta, ja lisäksi kone voidaan automatisoida. Kuva: Sandvik

Tehtaat kasvoivat kiertotalouteen

Sama vihreä virtaviivaisuus näkyy myös Sandvikin Turun ja Tampereen tuotantolaitoksilla. Turun tehtaan johtaja Petri Liljaranta kertoo, että tehdas on kierrättänyt käytännössä kaiken tuotannossa syntyvän jätteen jo useamman vuoden ajan.  

– Turussa hitsausrobotit ovat lämmöntalteenotto-ohjelman piirissä ja 30 % ostamastamme teräksestä on kierrätettyä, hän lisää. Tampereen vihreä innovaatio taas on testikaivos, joka käyttää prosessissaan kierrätettyä vettä.

Lisäksi sekä Turussa että Tampereella tehdas käyttää LED-valoja ja työntekijöiden sähköautoilua ja polkupyöräilyä rohkaistaan eri porkkanoin. Turun tehtaan katto sai uuden älypinnoituksen kesällä 2021.

– Joka vuodelle tehdään suunnitelmat ja listat toimista, joiden avulla hiilijalanjälkeä pienennetään. Seuraamme tilannetta ja varmistamme, että näin myös käy, Eriksson toteaa.    

Tähtäimessä kriittinen massa

Ecosystem Lead Kari Koskela Business Finlandista katsoo, että kestävän kehityksen etujoukkoihin on tärkeää saada mukaan Sandvikin kaltaisia teollisuusyrityksiä. Kiertotalouteen ja sen uusiin liiketoimintamalleihin määrätietoisesti panostamalla mahdollistetaan ”kriittinen massa”, joka omalta osaltaan kirittää suomalaisen valmistavan teollisuuden kilpailukykyä. Business Finlandin Bio and Circular Finland -ohjelma haluaa olla tukemassa yritysten ja tutkimusorganisaatioiden verkottumista uusissa kiertotalouden ratkaisuissa sekä liiketoimintamallien kehittämisessä.

– Päästöjen vähentäminen ja hiilineutraalius ovat tärkeitä Sandvikille sen omassa tuotannossa kuin myös asiakkaille myytävissä teknisissä ratkaisuissa, Koskela toteaa. Hänen mukaansa Sandvik on hyvä esimerkki yrityksestä, joka pystyy yhdistämään kestävän kehityksen huipputeknologiaan ja säilyttämään tuottavuuden kehityksen tuotantolaitteissa.

– Sandvik ei pystyisi tähän yksin. Avuksi tarvitaan paljon erikoisosaamista, jota löytyy Suomesta. Business Finlandin veturiyritysten ja -ekosysteemien rahoituksella nopeutetaan alan kehitystä verkostomaisella tavalla ja varmistetaan suomalaisen teollisuuden kilpailukyky ja tarjonta murroksessa.

Eteenpäin, ekosysteemi!

Business Finland tekee tiivistä yhteistyötä Sandvikin kanssa Veturi-hankkeen lisäksi laajemminkin, läpi koko toimialan ekosysteemin.

– Esimerkiksi Business Finlandin Sustainable Manufacturing, Smart Mobility ja Batteries from Finland-ohjelmat ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa yrityksen kanssa, toteaa Koskela. Business Finland myös tukee Sandvikin integroitumista entistä tiiviimmin EU-ohjelmien valmisteluun ja niihin osallistumiseen.

Tervetuloa mukaan  Bio & Circular Finland -ohjelmaan