Betoni on sekä maailman ylivoimaisesti eniten käytetty rakennusmateriaali että yksi suurimmista ilmastopäästöjen aiheuttajista. Betolar tarjoaa ratkaisun sen tuotannon ilmaston kannalta haitallisimpaan vaiheeseen: sementin valmistukseen.
– Aasiassa asiakkaamme korvaavat sementin esimerkiksi terästeollisuuden masuunikuonalla tai hiilivoimaloiden tuhkalla. Pääasiallinen käyttökohde on pihakivet ja rakennusharkot, joilla on etenkin Intiassa aivan valtava kysyntä, viestintäpäällikkö Melina Pinomaa kertoo.
Betolarin Vietnam-tiimi vasemmalta Matias Heinänen, Thuan Pham ja Janne Niskanen
Kuva: Betolar Oyj
Betolarin kehittämän tekoälyn avulla voidaan selvittää, miten muiden teollisuudenalojen sivuvirroista saatavat raaka-aineet ja betonin kiviaines toimivat keskenään ja millaisella sekoitussuhteella niistä saadaan haluttu lopputulos. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen eli betonitehtaille reseptiikan ja tukee niitä siirtymisessä uuteen valmistusmenetelmään.
Liiketoimintamallista tekee erittäin hyvin skaalautuvan se, että betonitehtaat voivat siirtyä uuteen valmistusmenetelmään hyvin pienellä investoinnilla.
– Kiertotalous ja teollisuuden vähähiilistäminen ovat globaalin kasvun ajureita. Kestävien ratkaisujen kysyntä luo runsaasti uusia, kasvavia markkinamahdollisuuksia. Tarvitsemme Betolar Oyj:n kaltaisia yrityksiä, jotka kehittävät uusia ratkaisuja ja uudistavat rohkeasti liiketoimintamalleja, sanoo Business Finlandin asiantuntija Kaisa Holma.
Täysin kaupalliselta pohjalta yhtiön Geoprime-reseptiikalla syntyy jo betonisia pihakiviä, lyhtypylväiden alustoja ja viemäriputkia Suomessa, Tanskassa ja Belgiassa.
Maailman suurimmat betonimarkkinat ovat kuitenkin Aasiassa. Business Finlandin Developing Markets Platform -rahoituksella Betolar on rakentanut kumppanuuksia Intiassa (maailman 2. suurin betonin tuottaja), Vietnamissa (3. suurin) ja Indonesiassa (6. suurin).
– Projektirahoitus on auttanut sitouttamaan potentiaaliset asiakkaat yhteiselle kehityspolulle ja luonut siihen rahallisen insentiivin: reseptien hiomiseen ja testaukseen menee kuitenkin paljon aikaa, Melina Pinomaa sanoo.
Pinomaa arvioi, että kaupallistamisvaihe Intiassa ja Vietnamissa on edessä vuoden 2022 jälkimmäisellä puoliskolla. Indonesiassa on edistetty hitaammin pitkittyneiden koronasulkujen vuoksi.
Meille oli suuri apu se, että Business Finlandin paikallistoimistoilla oli hyvä käsitys pätevistä markkinaselvitysten tekijöistä.
Etenemistahti on ollut kova, sillä markkinaselvitykset Asiassa aloitettiin vuonna 2019. Välissä maailma on kokenut pandemian ja paikalliset rekrytoinnit jouduttiin aloittamaan ilman fyysisiä tapaamisia henkilöiden kanssa.
– Meille oli suuri apu se, että Business Finlandin paikallistoimistoilla oli hyvä käsitys pätevistä markkinaselvitysten tekijöistä. Haastattelujen jälkeen niistä valittiin sopivimmat. Se säästi aikaa, Pinomaa kertoo.
Tutustu Developing Markets Platform -rahoitukseen
Developing Markets Platformin puitteissa tarjottavan lisärahoituksen nimi on nykyään rahoitus yhteisinnovaatioille kehittyvillä markkinoilla.