Siirry sisältöön
Case 21.10.2022

Suomalaisinsinöörit kehittävät Oulussa sähköautojen testausjärjestelmiä – Proventian kansainväliset kasvunäkymät ovat merkittävät

Proventialla on patentoitua teknologiaosaamista, jonka kasvupotentiaali työkoneiden päästöjen vähentämisessä sekä sähkö- ja hybridiautojen testausjärjestelmien kehittämisessä ilmastonmuutoksen torjumiseksi on merkittävä. Osaamisella on kysyntää maailmalla, ja Ison-Britannian jälkeen seuraavana on vuorossa laajentumien Yhdysvaltojen markkinoille.
Proventia
  • Proventia on perustettu vuonna 1994 (aluksi nimellä Finnkatalyt Oy), Proventia Group Oy aloitti toimintansa vuonna 2000
  • Kehittää työkoneiden päästöjen hallintajärjestelmiä sekä testauskeskuksia sähkö- ja hybridiautojen tuotekehitykseen ja testaukseen
  • Pääkonttori Oulussa. Tytäryhtiöt: Proventia Czech s.r.o ja Proventia UK Limited
  • Suomessa tuotekehitystä Oulussa ja Tampereella
  • Oulussa kaksi tehdasta, yksi  tehdas Tšekissä, myyntitoimisto UK:ssa
  • Henkilöstöä 170, joista pääosa Oulussa, 30 Tšekissä
  • Liikevaihto 2021: 47 MEUR

Tutustu Business Finlandin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitukseen

Kuvassa Oulun teknologiakeskus ja testausmoduuulit. Kuva: Proventia

Oululaisyritys Proventia kehittää järjestelmiä työkoneiden päästöjen hallintaan ja energiatehokkuuden parantamiseen sekä modulaarisia testauskeskuksia sähkö- ja hybridiautojen tuotekehitykseen ja testaukseen.

Auto- ja työkoneteollisuuden vihreä siirtymä tarjoaa suomalaisosaajalle erittäin merkittävät kansainväliset kasvumahdollisuudet. Proventian asiakaskuntaan kuuluu maailman johtavia akku-, ajoneuvo- ja työkoneteollisuuden toimijoita.

 Iso visio työkoneiden ja ajoneuvojen haitallisten päästöjen vähentämisestä

– Proventialla on toimintansa alusta saakka ollut iso visio työkoneiden ja ajoneuvojen haitallisten päästöjen vähentämisestä sekä uusien teknologioiden kehittämisestä. Yritys on ajoissa osannut ennakoida, mihin suuntaan maailma on menossa. Myös hyvä sijoittajaosaaminen on tuonut toimintaan järjestelmällisyyttä, kertoo Proventian asiakkuudesta Business Finlandissa vastaava Account Lead Esa Räisänen.

Hiljattain Proventia teki useiden miljoonien sopimuksen Isoon-Britanniaan Jaguar Land Roverin kanssa sähköautojen modulaaristen testauskeskusten toimittamisesta. Ja lisätilauksiakin on jo tehty.

–  On ollut hienoa olla mukana tukemassa Proventian kasvutarinaa ja kansainvälistymistä tähän saakka, sekä myös seuraavaa etappia Yhdysvaltojen markkinoiden valloittamisessa, jatkaa Räisänen.


Testausjärjestelmäliiketoiminnan johtaja Harri Kervinen ja toimitusjohtaja Jari Lotvonen testausjärjestelmien kokoonpanotehtaalla Oulussa. Kuva: Proventia

Kaikki lähti puhdistusjärjestelmistä

Proventian juuret ulottuvat aina vuoteen 1994, jolloin perustetussa Finnkatalyt Oy:ssä tuotettiin muun muassa pienten bensiinimoottoreiden patentoituja puhdistusjärjestelmiä. Proventia Group Oy aloitti toimintansa vuonna 2000.

– Nykyisin suunnittelemme Emission Control -liiketoiminnassamme pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmiä ja komponentteja moottoreihin, työkoneisiin ja raskaisiin ajoneuvoihin. Nämä valmistamme tehtaallamme Tšekissä, kertoo Proventian toimitusjohtaja Jari Lotvonen.

Uusi merkittävä liiketoimintamahdollisuus työkoneiden päästöjen hallinnan rinnalle avautui vain muutama vuosi sitten henkilöautomaailmasta sähköautojen nopean yleistymisen myötä.

Autojen sähköistyminen avasi uusia ovia maailmalle

–  Kehitimme ensimmäisen modulaarisen testausratkaisun ensin vain omia tuotekehitystarpeitamme varten. Pian kävi ilmi, että testausmoduuleille olisi kysyntää muuallakin, sillä sähköautoja valmistavat kansainväliset yritykset tarvitsivat nopeasti uusia tuotekehitys- ja testausympäristöjä uusien teknologioiden testaamiseen, toteaa Lotvonen.

Proventian modulaarisessa testausjärjestelmässä voidaan simuloida ajoneuvon moottorin, voimalinjan, akun tai minkä tahansa komponentin toimintaa ja kestävyyttä kaikissa mahdollisissa sää- ja ajo-olosuhteissa.

Modulaarinen testausjärjestelmä säästää tilaa ja kustannuksia.

–  Modulaarinen testausjärjestelmämme ei tarvitse kiinteistöä tai rakennusta. Tämä säästää tilaa ja kustannuksia. Oulussa omia testausmoduulejamme on pihalla rivissä nyt useampia, eri kokoisia eri tarpeisiin. Asiakkaillemme moduulit rakennetaan valmiiksi Oulussa ja kuljetetaan meriteitse Oulun satamasta käsin.

Iso-Britannia on ollut Proventian testausjärjestelmille ensimmäinen tärkeä iso markkina, ja nyt uusia projekteja on käynnistetty myös Yhdysvalloissa.

sähköauton testausSähköauton testausmoduuli. Kuva: Proventia

Business Finland mukana kasvun vauhdittamisessa

Proventian yhteistyö Business Finlandin kanssa on alkanut jo vuodesta 2008 lähtien, aluksi Finpron ja Tekesin palvelujen kautta. Koko aikana Proventialle on myönnetty noin miljoonan euron edestä avustuksia viennin edistämiseen sekä tutkimus- ja kehitystoimintaan.

Lisäksi Proventia on osallistunut tai osallistuu parasta aikaa erilaisiin tutkimusorganisaatioiden ja yritysten yhteisiin Co-Innovation hankkeisiin. Näistä GREEF-yhteishanke kuuluu Business Finlandin Sustainable Manufacturing Finland -ohjelmaan. Sen tavoitteena on edistää vähähiilistä teollisuustuotantoa Suomessa.


Yhteishankkeissa ympäristöystävällisestä tuotannosta kehitetään kilpailuetu.

– Yhteishankkeita on monen sisältöisiä, ja kannattaa tarkkaan miettiä hyöty omalle liiketoiminnalle. GREEF-hankkeessa selvitimme VTT:n kanssa 3D-tulostuksen menetelmiä tuotantomme hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Oulun yliopiston tutkimustyön pohjalta pystymme puolestaan selvittämään, miten tärkeinä asiakkaamme näkevät tuotantomme vähäpäästöisyyden ja miten pystymme kehittämään ympäristöystävällisestä tuotannosta kilpailuedun, kuvailee Lotvonen GREEF-hanketta.

–  Toisessa yhteishankkeessa olemme selvittäneet uudenlaisia menetelmiä työkoneiden moottoreiden typen oksidien alentamiseksi (TWIN-SCR kaksoisruiskutus menetelmä). Hankkeessa oli yrityksistä lisäksemme mukana muun muassa Wärtsilä ja useita tutkimuslaitoksia, Lotvonen jatkaa.

Vielä hakuvaiheessa on NO DAMAGE -yhteishanke, jonka tavoitteena on luoda simulointimalleja ajoneuvojen sähköisten akselistojen kehittämiseksi.

Lisäksi Proventia on hakenut Exhibition Explorer -avustusta Bauma 2022 -messuosallistumista varten. Kyseessä on lokakuussa Münchenissä järjestettävä maailman johtava konerakennusalan messutapahtuma.

Yhdysvaltojen markkinoille etabloituminen on Proventian seuraava iso harppaus. Business Finland auttaa Proventiaa muun muassa oikeiden kontaktien etsimisessä sekä sijaintitiedusteluissa. Proventian edustaja on käynyt jo paikan päällä tutustumassa ja kartoittamassa vaihtoehtoja uutta aluevalloitusta varten.

Tutustu Business Finlandin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitukseen