OK-Vise on tunnettu maailmalla koneistavan teollisuuden piirissä jo vuosikymmeniä kiitos Olli Kytölän, joka keksi uudenlaisen kiinnikekappaleen metallintyöstölaitteisiin 1980-luvulla. Valtaosa yrityksen tuotteista menee vientiin. Uusin tuote on sähköinen kiinnitinjärjestelmä, jonka markkinakartoitukseen yritys päätti hyödyntää Business Finlandin Talent Explorer -rahoitusta.
– Korona-aikana ei ole ollut mahdollista mennä messuille eri puolille Eurooppaa ja tutkia kuka esittelee minkälaisia tuotteita, joten kansainvälisen osaajan palkkaaminen markkinatutkimuksen tekemiseen sopi hyvin tähän tilanteeseen, kertoo OK-Visen toimitusjohtaja Olavi Meriläinen.
– Valitsimme kymmenen kohdemaata Euroopasta, joissa kartoitetaan potentiaalista asiakaskuntaa. Tavoitteena on saada liikevaihtoa kasvuun vientimarkkinoilla ensi vuonna.
OK-Visen palkkaama Robert Wood on Jyväskylässä asuva britti, jolla on pitkä kansainvälinen myyntitausta.
– Robertin asiantuntemus sopi hyvin kartoitustyöhön, vaikka hän ei ollut meidän alalta. Hänellä on vahva kansainvälisten markkinoiden tuntemus ja hän pystyy hyvin miettimään miten meidän jälleenmyyntiverkostoa voidaan muokata uusiksi. Ensimmäisten kuukausien aikana käytimme aikaa kouluttamiseen, jotta Robert pääsi sisään uudelle toimialalle ja ymmärsi sen pelisäännöt, kertoo Meriläinen.
Vuoden kestävä kartoitustyö on tehty pääosin nettihakuna. Työn tuloksena OK-Vise saa pitkän listan yrityksiä kontaktoitavaksi, kun varsinainen myyntityö käynnistyy kohdemaissa syksyllä 2022. Sitä ennen uusi tuote esitellään ensimmäistä kertaa Ruotsissa kesän aikana.
– Pohjoismaat eivät ole kymmenen markkinakartoitukseen valitun maan joukossa, koska täällä todennäköisesti edetään nopeammin ja saadaan kokemuksia siitä, miten myynti lähtee liikkeelle. Sen jälkeen on helpompi lähteä viemään tuotetta muualle Eurooppaan.
Meriläinen kannustaa kaikkia yrityksiä tutustumaan Business Finlandin rahoitusinstrumentteihin, kun uusien vientimarkkinoiden avaaminen tulee ajankohtaiseksi.
– Talent Explorer -hakemuksen vaatima byrokratia on vähäistä verrattuna siihen, miten paljon tästä saadaan hyötyä. Oma valmistelu pitää tehdä huolella, mutta Business Finlandin puolelta prosessi on hyvin kevyt ja sieltä löytyy aina apuja tarvittaessa. Olemme myös saaneet enemmän boostia hommaan, kun on ulkopuolinen tekijä mukana.
Oikean henkilön löytämiseen kannattaa panostaa huolella.
– Vientimarkkinoiden kartoitusprojektin onnistumisessa kaikki on kiinni siitä, että henkilöresurssi, joka tähän rekrytoidaan pystyy toimimaan itsenäisesti ja löytämään potentiaalisia asiakkaita.
Talent Explorer -rahoitus on osa Business Finlandin Talent Boost -palvelukokonaisuutta, joka auttaa Suomessa toimivia yrityksiä löytämään kansainvälisiä osaajia ja kehittämään monikansallisten tiimien toimintaa. Rahoitusta voi hakea kansainvälistymisen eri vaiheissa ja se soveltuu useisiin erilaisiin toimenpiteisiin.
– Suomesta löytyy paljon ulkomaalaistaustaisia osaajia, jotka voivat auttaa yrityksiä ymmärtämään uusia markkina-alueita. Talent Explorer -rahoituksella voi myös palkata sopivan osaajan ulkomailta. Onnistunut rekrytointi vaatii aina hyvää valmistelua ja pohjatyötä, toteaa Minh Lam, Service Manager, Talent Boost.
– Business Finlandin rahoitus jakaa uusille markkinoille ponnistamiseen liittyvää riskiä ja kustannuksia. Joustava yhteistyö vauhdittaa suomalaisten yritysten menestystä maailmalla.