Siirry sisältöön
Case 26.01.2023

Terästeollisuuden päästöjä vähentävä Magsort vie kiertotalouden innovaatioita maailmalle

Terästeollisuuden jätekuonaan jääneen metallin talteenottoa kehittävä Magsort mahdollistaa ilmastoystävällisemmän sementinvalmistuksen kiertotalouden ratkaisullaan. Magsort on vauhdittanut kiertotalouden innovaatioiden kehitystä yhteistyössä Business Finlandin kanssa.
Magsort Oy
  • Vuonna 2014 perustettu Magsort Oy kehittää terästeollisuuden metallijätteen talteenoton menetelmiä.
  • Yritys toimii globaaleilla markkinoilla.
  • Yrityksen liikevaihto oli 1.1.2021 –31.12.2021 1 449 000 €
  • Työntekijöiden lukumäärä: 10
  • Yrityksen kehittämän murskainteknologiaan perustuvan metallin talteenottoratkaisun on ottanut ensimmäisenä käyttöön Fortum Suomessa ja Ruotsissa.
  • Menetelmän avulla voidaan tulevaisuudessa valmistaa sementtiä, joka vähentää valmistuksessa syntyneitä päästöjä jopa reilun kolmanneksen.
  • Terästeollisuuden päästöihin kohdistuva sääntely kiristyy jatkuvasti globaalisti, ja Magsortin tarjoamalla päästöjä vähentävällä menetelmällä on valtava markkinapotentiaali.
  • Yritys on hyödyntänyt sekä Business Finlandin rahoituspalveluita että globaalin verkoston palveluita.

Tutustu Business Finlandin kansainvälistymispalveluihin 

Jätekuonan tehokas hyödyntäminen ja uudelleenkäyttö aiheuttaa huomattavasti vähemmän päästöjä verrattuna uusiosementin valmistuksesta aiheutuviin päästöihin.

Sementin valmistus ja terästeollisuuden prosessit ovat globaalilla tasolla merkittävimpiä päästölähteitä. Suomalainen Magsort tarjoaa kiertotalouden ratkaisun, jolla teollisuuden prosesseista syntyvästä jätekuonasta voidaan kerätä talteen lähes kaikki jäljellä oleva metalli. Jätekuonan tehokas hyödyntäminen ja uudelleenkäyttö aiheuttaa huomattavasti vähemmän päästöjä verrattuna uusiosementin valmistuksesta aiheutuviin päästöihin.

Business Finlandin palvelut vauhdittaneet tuotekehitystä

Magsort sai ensimmäisen, magneettierottimen kaupallistamiseen tarkoitetun Business Finlandin rahoittaman lainan vuonna 2014. Tämän jälkeen yritys on ollut vuosina 2017 ja 2018 mukana kahdessa teollisen jätteen uusiokäytön tiimoilta toteutetussa tutkimuksen, kehityksen ja pilotoinnin hankkeessa.

– Yhteistyöllä ja rahoituksella on ollut keskeinen merkitys yrityksen tuotekehityksessä, Magsortin toimitusjohtaja Niklas Törnkvist kertoo.

– Rahoitukset ovat olleet ratkaisevia siinä, että olemme pystyneet toteuttamaan osan yrityksemme tuotekehitysprojekteista. Niiden kautta projektit on voitu toteuttaa laajemmin ja paremmin, Törnkvist kiittelee.

Yritys sai myös liiketoiminnan häiriötilanteen kehitysrahoitusta syksyllä 2020 ja oli mukana kansainvälistymiseen tarkoitetussa Market Explorer -ohjelmassa vuonna 2021. Lainoja ja rahoitusta yritys on saanut Business Finlandilta yhteensä noin 1,7 miljoonaa euroa.

Törnkvistin mukaan tiedot tulevista rahoitusohjelmista ja palveluista ovat helposti ja kattavasti esitettyinä Business Finlandin nettisivuilla. Lisätietoja ja täsmällisempää tietoa yritys on saanut organisaation asiantuntijoilta, jotka antavat ratkaisevia vinkkejä rahoitushakemusten laatimiseen. Myös yhteistyö asiantuntijoiden kanssa toimii nopeasti ja joustavasti.

Magsort
Toimitusjohtaja Niklas Törnqvist

– Netistä löytää helposti oikeastaan kaiken tarvittavan tiedon, ja myös yhteistyö asiantuntijoiden kanssa toimii nopeasti ja joustavasti. Yleensä ennen rahoituksen hakemista käymme ainakin yhden keskustelun asiantuntijan kanssa. Sieltä tulee hyviä vinkkejä, mikä nopeuttaa hakemusprosesseja, Törnkvist kertoo.

– Yrityksen tarjoamalle teollisuusjätteen uudelleenkäsittelylle ja käytölle on kysyntää ympäri maailman. Huomattavan vientipotentiaalin lisäksi voi yrityksen kehittämä ratkaisu vähentää sementtiteollisuuden CO2-päästöjä merkittävästi, Business Finlandin Account Lead Kari Kuokkanen kertoo.

Business Finland kulkee asiakasyrityksen rinnalla ja tarjoaa yritykselle tilanteen mukaista tukea.

– Magsortin tapaisten yritysten markkinamahdollisuudet ovat pääosin Suomen rajojen ulkopuolella. Meidän asiantuntijoidemme paikallismarkkinan tuntemus esimerkiksi lainsäädännön tai patenttien osalta helpottaa pääsyä kansainvälisille markkinoille, Kuokkanen sanoo.

Business Finland kulkee asiakasyrityksen rinnalla ja tarjoaa yritykselle tilanteen mukaista tukea.

- Yrityksen polku hahmotellaan yhteistyön alussa ja katsotaan yhdessä, miten Business Finland voi olla tukemassa ja jakamassa riskiä kehityshankkeissa. Voimme olla mukana esimerkiksi jakamassa taloudellista riskiä, ja yleensä yrityksen muut rahoittajat näkevät meidät positiivisena yhteistyökumppanina, Kuokkanen jatkaa.

Tutustu Business Finlandin rahoituspalveluihin