Siirry sisältöön
Case 14.10.2024

Yksi maailman moderneimmista viruspohjaisen geeniterapian lääketehtaista avautunut Kuopiossa

Vuoden 2022 yksi suurimmista Business Finlandin rahoituksen saajista oli FinVector Oy, jolle myönnettiin reilun 18 miljoonan euron lainarahoitus. Rahoitus on ollut osa yrityksen suurinvestoinnin kokonaisuutta, jossa Kuopioon on rakennettu uusi viruspohjaiseen geeniterapiaan erikoistunut lääketehdas. Nyt tehdas on avattu ja sen lääketuotanto on käynnistymässä viranomaislupien jälkeen, jonka odotetaan tapahtuvan vuoden 2025 lopussa tai 2026 alkupuolella.
FinVector Oy
  • Perustettu: 1993
  • Professori Seppo Yli-Herttualan perustama FinVector oli maailman ensimmäisiä geeniterapiayrityksiä.
  • Yrityksen on vuodesta 2014 lähtien omistanut sveitsiläinen Ferring Ventures S/A.
  • Liikevaihto: 46 M€
  • Henkilöstö: 502

FinVector on alansa edelläkävijä viruspohjaisten geeniterapialääkkeiden valmistuksessa ja kehityksessä. Nyt Kuopion Savilahteen avautunut uusi tehdas on yksi alansa suurimmista ja moderneimmista maailmassa.

FinVectorin valmistama pinnallisen virtsarakon syövän hoitoon tarkoitettu täsmälääke Adstiladrin® sai Yhdysvaltain lääkeviranomaisen FDA:n hyväksynnän joulukuussa 2022 ja myyntiluvan USA:n markkinoille. Saavutuksen seurauksena yhtiön toiminnan painopiste on siirtynyt tutkimuksesta ja tuotekehityksestä kaupalliseen tuotantoon. 

Business Finlandin Invest in Finland tarjosi projektimme alussa arvokasta tietoa Suomen vahvuuksista ja kilpailukyvystä lääketeollisuuden sijaintipaikkana.
Jean-Frédéric Paulsen, Ferring Pharmaceuticalsin ja Ferring Ventures S/A:n hallituksen puheenjohtaja


FinVector2024.jpg

Lääketehdas on iso kansainvälinen investointi Suomeen

FinVectorin omistaa sveitsiläinen Ferring Ventures S/A, joka on lääkkeen IP-oikeudet omistavan, Ferring Pharmaceuticalsin, sisaryhtiö. Ferring Pharmaceuticals lanseerasi täsmälääkkeen USA:n markkinoille vuoden 2023 loppupuolella. Kasvun tukemiseksi yhtiö aloitti vuosikymmenen vaihteessa uuden Finport-nimeä kantavan tuotantolaitoksen suunnittelun Kuopion Savilahteen. Tuotantolaitoksen peruskivi muurattiin jo toukokuussa 2022. Ferring-konserni on investoinut merkittävästi täsmälääkkeen kehitykseen, josta noin 300 miljoonaa euroa on kohdennettu Suomeen ja Kuopioon.

Ferring-konserni on investoinut merkittävästi täsmälääkkeen kehitykseen, josta noin 300 miljoonaa euroa on kohdennettu Suomeen ja Kuopioon.

Investoinnilla on iso vaikutus Suomen lisäksi myös Kuopiolle, sillä se on ollut iso työllistäjä jo rakennusvaiheesta alkaen. FinVectorilla on mahdollisuus myös tuotantokapasiteetin laajentumiseen uusien tilojen puitteissa. Yritys teki vuonna 2024 tonttikaupat Kuopion kaupungin kanssa, jossa nykyisillä sijoillaan oleva tuotantolaitos ja viereinen tontti siirtyi FinVectorin omistukseen.

– Business Finlandin Invest in Finland tarjosi projektimme alussa arvokasta tietoa Suomen vahvuuksista ja kilpailukyvystä lääketeollisuuden sijaintipaikkana. Business Finlandin innovaatiorahoitus on edesauttanut yhtiön tuotantoprosessin kehittämistä edelleen. Arvostamme myös työtä, jota Work in Finland tekee osana Talent Boost -ohjelmaa, kertoo Jean-Frédéric Paulsen, Ferring Pharmaceuticalsin ja Ferring Ventures S/A:n hallituksen puheenjohtaja.

– Investointihankkeen merkitys Suomelle on merkittävä. Tämä on merkittävä askel kohti Kuopioon muodostuvaa geeniterapian huippuosaamiskeskittymää ja sen ympärille syntyvää ekosysteemiä. Business Finlandin eri yksiköt ovat olleet yhdessä muiden Team Finland -toimijoiden kanssa tukemassa FinVectoria investoinnin saamiseksi FinVectorille ja Suomeen. Olemme aktiivisesti tukemassa ja apuna myös tulevissa tarpeissa, kertoo Business Finlandista yrityksen asiakasvastaava Outi Tuovila.

Uusille osaajille kova tarve

Kuopion tuotantolaitos toimii Ferring-konsernin globaalina osaamiskeskuksena. Investointi vahvistaa myös Kuopion asemaa merkittävänä lääketeollisuuden ja geeniterapian huippuosaamiskeskittymänä.

– Itä-Suomen yliopiston ja alueen osaamis- ja tutkimusintensiivisen terveysalaan keskittyvän ekosysteemin luoma vahva perusta on ollut ratkaiseva tämän hankkeen mahdollistamisessa. Finport on osoitus siitä, kuinka innovaatioista voi tulla realismia. Olen erittäin ylpeä siitä, mitä olemme saaneet yhdessä aikaan kumppaniemme ja työntekijöiden kanssa, kertoo FinVectorin toimitusjohtaja Matthias Krieger.

Finvector - Krieger2.jpg


Vuonna 2023 FinVector palkkasi 171 uutta työntekijää, mikä kaksinkertaisti sen henkilöstön kahteen aiempaan vuoteen verrattuna. Työntekijöistä vajaa neljännes on ulkomaalaistaustaisia, ja työkielenä on englanti. Nykyisessä yli 500 työntekijän joukossa on yli 50 eri kansallisuutta edustettuna. Huippuosaajille on aina kova tarve.

– Tämä on merkittävä saavutus ja olemme iloisia, että olemme pystyneet houkuttelemaan monien alojen asiantuntijoita Kuopioon, sanoo FinVectorin henkilöstöjohtaja Tiina Bies.

FinVector on hyödyntänyt Work in Finlandin palveluita verkostojen ja yhteyksien luomiseen sekä osaajien saamiseen Suomeen. Yritys tarvitsee korkeaa osaamista ja pyrkii löytämään näitä osaajia sekä Suomesta että kansainvälisiltä markkinoilta. Kilpailu huippuosaajista on kuitenkin kovaa.

– Olisi tärkeää, että koko Team Finland toimisi yhdessä vahvistaakseen Suomen maakuvaa kiinnostavana maana asua, elää ja tehdä töitä. Ulkomaalaisten asiantuntijoiden ja erityisesti heidän perheidensä tarpeisiin tulisi kiinnittää huomiota, miten voisimme jouhevoittaa maahantuloon liittyviä prosesseja ja töiden aloittamista Suomessa. Konkreettisia esimerkkejä voisi olla ihan pankkitilin avaaminen tai henkilötunnuksen saaminen, Bies sanoo.

Tutustu myös muihin yritystarinoihin, joissa Business Finland on ollut mukana