Vuonna 2020 KONEelle myönnettiin 20 miljoonan euron veturirahoitus. KONEen veturiprojektiin osallistui lopulta noin 200 yritystä ja yhteistyökumppania, joiden t&k-projekteista on syntymässä reilusti yli sata patenttihakemusta.
– Veturin myötä KONE löysi huipputeknologiakumppaneita yhteistyöhön sekä fyysiseen että digitaaliseen maailmaan. Business Finland ja muut veturiyritykset, kuten Nokia, Wärtsilä ja Meyer Turku ovat olleet tärkeitä pelaajia. Yhteistyötä on tehty myös huippuyliopistojen ja tutkijoiden kanssa, jotka ovat asiantuntijoita älykkäiden ja kestävien kaupunkien tutkimuksessa, kertoo KONEen teknologiajohtaja Tomio Pihkala.
– Veturiyritykset asettavat itselleen ja johtamalleen ekosysteemille mission ratkoa merkittäviä tulevaisuuden haasteita. Veturin määrittelemä ja ylläpitämä tiekartta kuvaa sen ja muiden osapuolten vastuut tiekartan toteutuksessa. Missioiden on oltava motivoivia mukaan tarvittaville yrityksille ja tutkimusorganisaatioille, luoden niille innostavan päämäärän. Koska ekosysteemiin kuuluvat kumppanit osallistuvat itse merkittävällä rahoitusosuudella veturihankkeisiin, on veturikokonaisuuteen osallistumisen oltava myös liiketoiminnallisesti ja tutkimuksellisesti perusteltua. Veturiyrityksen oman t&k-toiminnan tuloksellisuuden rinnalla vähintään yhtä tärkeää on onnistua ekosysteemin rakentamisessa ja johtamisessa, kertoo Business Finlandin rahoituspalvelujohtaja Kari Komulainen.
KONEen veturi-ohjelma on luonut uutta tietoa ja innovaatioita useilla keskeisillä teknologia-aloilla, edistäen suomalaisen osaamisen ja yritysten kehitystä älykkäitä ja kestäviä kaupunkeja varten. Veturi-ohjelman aikana KONEen t&k-investoinnit Suomessa ovat lisääntyneet keskimäärin 7 % vuositasolla. Yritys on houkutellut osaajaverkostoihinsa huippuosaajia erityisesti data-analytiikan ja tekoälyn sekä digitaalisten kaksosten ja simulaatioteknologioiden aloilta.
KONEen veturin neljä kehitysaluetta ovat olleet kestävän kehityksen innovaatiot, älykäs rakentaminen, älykkäät rakennukset ja kaupungit sekä vastuulliset kenttäpalvelut.
Veturihanke on mahdollistanut KONEelle aikaisempaa suurempaa riskinottoa ja innovointia täysin uudessa markkinassa. Yhteiskehityksentuloksena on syntynyt rakennusalaa nopeuttava tuoteportfolio, jonka keihäänkärkenä on palveluinnovaatiosovellus KONE SiteFlow. Sovellus hallitsee rakennushissien käyttöaikaa ja seuraa logistiikkasuorituskykyä reaaliajassa. KONE SiteFlow on kehitetty ja testattu yhdessä rakennusalan asiakasprojekteissa sekä Veturin ekosysteemiprojekteissa ja se palkittiin 2024 korkean rakentamisen innovaatiokategoriassa (Awards of Excellence, Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH)).
Veturissa on kehitetty myös uraauurtava digitaalisen kaksosen innovaatiokonsepti, joka luo paremman käyttäjäkokemuksen sekä auttaa hallitsemaan ihmisvirtoja simuloimalla ihmisten liikkumista kaupunkikeskuksissa. Dataa hyödyntäen ratkaisu lupaa sujuvampia ja tehokkaampia työmatkakokemuksia kaupunkiliikennöintiin. Helsingin, Oulun ja Lapin yliopiston sekä yrityskumppaneiden kanssa toteutetussa projektissa luotu asiantuntemus vaikuttaa merkittävästi tulevaisuuden kaupunkien kehittämiseen.
– Veturi on tarjonnut niin apua kuin pilotointi- ja testausalustan potentiaalisille pk-yrityksille ja startupeille, jotta ne voivat kasvattaa liiketoimintaansa globaalisti. Esimerkiksi GIM- ja Avertas-monitoimirobotteja on testattu veturi-ekosysteemi-hankkeissa, kertoo KONEen innovaatiojohtaja Amy Chen.
KONEen innovaatiotoiminta ja ekosysteemiyhteistyö jatkuvat aktiivisena myös veturirahoituksen jälkeen. Uusien projektien aloittaminen yliopistojen kanssa koettiin yrityksessä hyvin hyödylliseksi.
– Tutkimusyhteistyö tarjosi meille näkymää tulevaisuuteen, mihin maailma on menossa, esimerkiksi tulevaisuuden älyrakentamisen ja kestävien kaupunkiympäristöjen luomiseksi. Ymmärrämme nyt paremmin uusia asiakastarpeita ja sitä, millaisia uusia teknologioita on tulossa. Saimme paljon apua ulkoisilta kumppaneilta, jotka auttavat meitä kehittämään tulevaisuuden tuotteissamme käytettäviä teknologioita, korostaa Janne Öfversten, joka vastaa KONEella digitaalisista innovaatioista.
Tutustu veturiyritysten ja -ekosysteemien rahoitukseen