Siirry sisältöön
Case 01.04.2025

IONCORin matka miljardien eurojen menestykseen

Alkuperäisestä 10 miljoonan euron bruttomyyntituloksesta yli miljardiin euroon alle viidessä vuodessa – kuinka tämä on edes mahdollista? IONCOR on kuitenkin saavuttanut juuri tämän: se on muuttunut suhteellisen pienestä toimijasta merkittäväksi tekijäksi akkujen valmistuksessa ja sähköistämisessä.
IONCOR
  • Yrityksen toiminta nimellä IONCOR alkoi syyskuussa 2024
  • Valmet Automotiven sähköistämisstrategia käynnistetty vuonna 2009, ja akkuliiketoiminta irrotettiin erilliseen tytäryhtiöön 2018
  • Yli 50 vuoden kokemus sopimusvalmistuksesta
  • Valmistettu yli 2 miljoonaa akkua
  • Yli 1 miljardin euron bruttomyynti (2023)
  • Yli 1 300 työntekijää yli 60 eri kansallisuudesta
  • Yhtiöllä on kolme akkujärjestelmien tuotantolaitosta sekä tuotekehitys- ja akkutestauskeskuksia Suomessa ja Saksassa.

Kuvat: IONCOR 

IONCOR lähti alkuun pienestä, mutta se on kasvanut nopeasti huomattavaksi toimijaksi akkualalla. Vain viidessä vuodessa yritys on laajentunut muutamasta kymmenestä työntekijästä yli 1 300 henkilön yritykseksi, ja sen bruttomyynti on kasvanut satakertaiseksi.

Tämä vaikuttava kehityskaari korostaa IONCORin kykyä innovoida ja sopeutua kilpaillulla alalla.

Sisään takaovesta

Yritys on toiminut IONCOR nimellä syyskuusta 2024 alkaen, mutta juurensa sisällä on syvällä Suomen autoteollisuudessa. Valmet Automotive yhtiöitti akkuliiketoiminnan tytäryhtiöksi 2018 aluksi nimellä Valmet Automotive EV Power.

– Aloitimme valmistuksesta – tulimme mukaan ikään kuin takaovesta. Merkittävä autoalan asiakas tarvitsi suuria määriä akkuja, jolloin asensimme tuotantolinjat kuudessa kuukaudessa, mahdollisesti ennätysajassa, IONCORin toimitusjohtaja Roberts Abele kertoo.

Vasta suuren tuotantokapasiteetin rakentamisen jälkeen IONCOR laajensi omaa tuotekehitystään, testaamistaan ja simulointia ja keskittyi omien tuotteiden kehittämiseen. Tämä lähestymistapa osoittautui tuottavaksi, sillä monilla kilpailijoilla on haasteita tuotantonsa käynnistämisen kanssa.

– Nyt olemme valmistaneet yli kaksi miljoonaa akkua, eikä meillä ole koko aikana ollut merkittäviä laatuongelmia. Akkualalla tämä on epätavallista, joten se yllättää monia asiakkaitamme. Tämä on myös asia, josta olemme erittäin ylpeitä.

IONCOR-Vehicles_3000x2247 (1).jpg

Raskaan kaluston sähköistys

Autojen sähköistys on ollut käynnissä yli 20 vuotta. Siitä huolimatta, että vastatuuli on viime aikoina ollut voimakasta, loppua ei ole näköpiirissä. Täyssähköautot ovat tulleet jäädäkseen, ja muut ajoneuvosegmentit ovat kasvussa.

Tämän vuoksi IONCOR on monipuolistamassa toimintaansa autoakkujen valmistuksesta ja alkaa tavoitella linja- ja kuorma-autojen sekä liikkuvien työkoneiden, eli esimerkiksi traktoreiden, metsätyökoneiden, leikkuupuimureiden ja puskutraktoreiden markkinoita.

– Autoliiketoimintamme on melko vakaata, ja ennakoin kasvua muilta aloilta. En näe muutosta puhtaan energian tavoittelussa etenkään Euroopassa, joten markkinat kasvavat edelleen, toteaa Abele.

Koska työkoneiden valmistajat ovat yleensä pienempiä yrityksiä kuin suuren volyymin autoteollisuusasiakkaat, IONCOR mukauttaa myös tuotevalikoimaansa vastaamaan paremmin niiden tarpeita. Sopimusvalmistuksen- ja järjestelmätoimittajana toimimisen lisäksi yritys kehittää omia tuotteitaan – modulaarista akkutuoteperhettä.

– Harvoilla yrityksillä on kyky kehittää omia akkujärjestelmiään. Se vaatii aikaa ja rahaa ja edellyttää asiantuntemusta. Kun valmistusmäärät ovat suhteellisen matalia, kuten maatalouskoneissa, modulaariset hyllyltä otettavat tuotteet ovat houkuttelevia. Niitä voidaan käyttää suurempien järjestelmien rakentamiseen, sanoo IONOCRin tuotekehitysjohtaja Jari Mattila.

Naulan kantaan

Business Finland on tukenut alusta asti Valmet Automotivea sähköistämisen polulla, joka on johtanut IONCORin perustamiseen.

IONCORin akkuliiketoiminnan kehitys alkoi vuonna 2009, kun joukko yrityksiä ja oppilaitoksia tutki sähköautoteknologiaa ja kartoitti Business Finlandin tuella kotimaista toimittajakantaa. Yhteistyöstä syntyi täyssähköinen konseptiauto EVA, joka esiteltiin Geneven autonäyttelyssä keväällä 2010.

Sen jälkeen käynnissä on ollut useita Business Finlandin rahoittamia projekteja akkuteknologian kehittämiseksi ja suomalaisen akkuklusterin verkoston laajentamiseksi. Projekteissa on tutkittu myös digitalisaatiota, uusia materiaaleja ja simuloinnin mahdollisuuksia, joilla on nykyään suuri rooli tuotekehityksessä ja testauksessa.

Nämä projektit ovat auttaneet IONCORin määrittelemään, mihin sen tulisi keskittyä tutkimus- ja kehitystyössään ja millaiset immateriaalioikeudet palvelisivat sitä parhaiten, esimerkkinä akkujen hallintajärjestelmä.

– Meillä on parhaillaan käynnissä muutamia projekteja. Business Finland on ollut meille merkittävä mahdollistaja, ja sen tuki on todella osunut naulan kantaan, kehuu Mattila.

– IONCOR on pitkäaikainen asiakas, jolla on ollut suuri rooli akkualan kehittämisessä ja verkostoissa. Kestävällä kehityksellä on merkittävä rooli Business Finlandin strategiassa. Liikkumisen sähköistyminen ja akkujen kehitys on yksi tärkeä osa-alue rahoittamassamme tutkimus- ja kehitystoiminnassa ja sitä kautta ilmastonmuutoksen torjunnassa. Asiakas on lähtenyt rohkeasti uudelle liiketoiminta-alueelle, sanoo Account Manager Johanna Laakkonen.

Yhdessä ja monimuotoisesti

Apua verkostojen rakentamisessa ja uusien kontaktien löytämisessä on ollut erityisen tärkeää IONCORille, sillä yksi sen ydinarvoista on 'yhdessä tekeminen.'

– Business Finland on erittäin aktiivinen tuomaan yrityksiä yhteen koko arvoketjussa mineraaleista kierrätykseen. En ole nähnyt tällaista Saksassa tai Ranskassa – näin tiivistä liiketoimintayhteisöä, jossa jokainen hyödyntää ja auttaa toinen toistaan, sanoo Abele.

Yhdessä tekeminen IONCORin sisällä on myös keskeistä, ja Abele pitää yrityksen kansainvälistä tiimiä – yli 1 300 työntekijää, yli 60 kansallisuutta – merkittävänä voimavarana. Myös johtotiimissä on monta kansallisuutta sekä lähes 200 vuoden kokemus eri teollisuudenaloilta.

Monimuotoinen tiimi helpottaa kansainvälisten yritysten kanssa toimimista. Esimerkiksi kun Intian suurlähettiläs tulee vierailulle, intialaiset työntekijät voivat olla apuna järjestelyissä.

– Monimuotoisuus voi tuoda mukanaan haasteita, mutta olemme käyttäneet sitä vahvuutenamme rakentaaksemme vankan perustan yrityskulttuurille. Vaikeina aikoina vahva yrityskulttuuri on erityisen tärkeä.

Paikallaan pysyminen ei ole vaihtoehto

Tällä hetkellä ajat ovat vaikeita autoteollisuudelle. Näin ollen on äärimmäisen tärkeää, että työntekijät tekevät yhteistyötä.

– Tässä nykyisessä toimintaympäristössä on monia haasteita. Olemme selvinneet näistä ja monista muista ongelmista ja olemme saaneet aikaan valtavan kasvun ja menestyksen viimeisen viiden vuoden aikana. Yrityksemme DNA:ssa on, ettemme koskaan anna periksi, korostaa Abele.

Kaiken kaikkiaan menestyksessä on kyse muutosten hallinnasta. Se tarkoittaa haasteiden voittamista, tuotteiden kehittämistä, uusien asiakkaiden hankkimista ja eri kulttuurien integroimista yhtenäiseksi kulttuuriksi.

– Kyse on toimintaympäristön ja oman toiminnan muutoksesta, ja muutos koskee myös jokaista yksilöä. Jokaisen meistä on muututtava, koska maailma muuttuu. Paikallaan ei voi pysyä.

Business Finlandin rahoituspalvelut

Tutustu Hydrogen & Batteries – Dual Helix of Decarbonization -ohjelmaan