Business Finlandin New Space Economy -ohjelman tavoitteena on kiihdyttää uusien innovaatioiden syntyä ja liiketoiminnan kasvua avaruutta hyödyntävissä ratkaisuissa ja palveluissa sekä ratkaisutoimittajien että hyödyntäjien näkökulmasta. Uusien innovaatioiden kiihdyttämiseksi ohjelma käynnistää New Space Economy Challenge -ideahaasteen. Business Finlandin tavoitteena on rahoittaa New Space Economy -teeman hankkeita vuosina 2018–2022 yhteensä 50 miljoonalla eurolla.
New Space Economy muuttaa globaalisti avaruusliiketoimintaa. Termi viittaa avaruustoimintaan, jota harjoittavat kaupallisista lähtökohdista toimivat ja valtiosta riippumattomat, alalle uudet toimijat. Digitalisaation kehityksen myötä avaruustoimintaan nojaavista tiedoista, palveluista ja sovelluksista on tullut yhä merkittävämpi osa tavallista arkeamme. Satelliittien tuottamaa tietoa on mahdollista yhdistää muiden alustojen, kuten stratosfääriasemien (High-altitude platform systems, HAPS) tai droonien tuottamaan tietoon. Tiedon analysointi keinoälyn ratkaisuin ja tietoturvallinen siirto mahdollistavat uudenlaisten globaalien palvelujen toteuttamisen.
Osana Business Finlandin New Space Economy -ohjelman toimintaa toteutetaan New Space Economy Challenge. Ideoita keräävällä haasteella halutaan:
Ideahaaste on tarkoitettu kansainvälistä kasvua ja kilpailukykyä tavoitteleville suomalaisille pienille ja keskisuurille yrityksille, Midcap-yrityksille (konsernitason liikevaihto alle 300 MEUR), suuryrityksille, tutkimusorganisaatioille, kunnille ja kaupungeille. Haasteeseen osallistuvilta yrityksiltä edellytetään vakiintunutta liiketoimintaa.
Ideahaasteeseen osallistuminen ei vielä aloita varsinaista rahoitusprosessia; haasteeseen osallistuneet ideat ryhmitellään ja niiden tekijät kutsutaan marras-joulukuun 2020 aikana toteutettaviin työpajoihin. Työpajojen tarkoituksena on verkottaa samasta teemasta kiinnostuneita ja kannustaa yhteistyöhön ja siten mahdollistaa yksittäisten ideoiden kokoamista laajemmiksi kokonaisuuksiksi.
Tavoitteena on kannustaa työpajoissa koottuja potentiaalisia konsortioita valmistelemaan yhteisiä innovaatioprojekteja vuoden 2021 aikana. Tässä vaiheessa käytettävissä ovat Business Finlandin normaalit rahoituspalvelut, esim. Co-creation ja Co-innovation. Lisäksi Business Finland tarjoaa kiinnostuneille tietoa mahdollisesti projekteille soveltuvista EU-hauista ja -projekteista. Lisätietoa rahoituspalveluista löytyy Business Finlandin verkkosivulta.
New Space Economy Challenge keskittyy seuraaviin teemoihin:
A) Nano-/piensatelliittien ja stratosfääriasemien (High-altitude platform systems, HAPS) valmistus ja testaus
B) Satelliitti ja HAPS kommunikaatio- sekä maa-asemaratkaisut
C) Älykkäät tilannetietoisuusratkaisut liittyen vaihtoehtoisesti:
Teeman C ratkaisujen tulee hyödyntää satelliitti-, HAPS- tai drooni-alustoja, ja/tai näiden alustojen avulla kerättyä tietoa.
Ideoilla ja niistä syntyvillä ratkaisulla on oltava merkittäviä myönteisiä vaikutuksia hakijan kansainväliseen kilpailukykyyn. Ratkaistava ongelma voi liittyä olemassa olevan tuotteen tai palvelun arvon kasvattamiseen tai kokonaan uuteen tuote- tai palvelukonseptiin. Ideahaasteen tuloksena ei ole tarkoitus syntyä valmista tuotetta tai palvelua.
Katso webinaari 5.10., jossa käydään läpi ideahaun kysymyksiä ja vastauksia.
1. Lataa haasteen idealomake (doc)
2. Tutustu ideahaasteen ohjeisiin (doc)
3. Lähetä idealomake suojapostin kautta
Jos et ole toimittamassa omaa ideaasi juuri nyt, mutta haluat osallistua muiden ideahankkeisiin, voit ilmoittautua mukaan partnerina.
AIKATAULU
New Space Economy Finland -ohjelma julkaisee verkkosivullaan viimeisimmän tiedon ideahaasteen etenemisestä ja aikataulusta. Tutustu New Space Economy -ohjelmaan.