Lukuisat suomalaiset majoitusyritykset pienistä vuokramökeistä isoihin hotelliketjuihin panostavat kestävään kehitykseen. Vastuullisen majoituskohteen voi nykyään helposti valita esimerkiksi Sustainable Travel Finland -merkin saaneiden joukosta. Merkin saaneet yritykset täyttävät matkailua edistävän Visit Finlandin luoman kriteeristön, joka huomio niin taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen kuin kulttuurisen kestävyyden.
Vastuullisuus on käytännön tekoja. Uusiutuva energia, toimiva kierrätys, ekologiset toimintatavat, lähiruoan suosiminen, ruokahävikin välttäminen, veden ja sähkön kulutuksen tehostaminen sekä yhteistyö lähituottajien kanssa ovat esimerkkejä, jotka ovat vastuulliselle matkailuyrittäjälle normaaliarkea. Ympäristötekojen lisäksi kestävä matkailu ottaa huomioon sosiokulttuurisen hyvinvoinnin, joka näkyy mm. paikallisen kulttuurin kunnioittamisena, esteettöminä palveluina ja henkilöstön hyvinvointiin panostamisena.
Matkailualan vastuullisuutta kehitetään Suomessa pitkäjänteisesti yhteistyössä alan eri toimijoiden kesken ja matkailun kestävä kehitys tarjoaakin Suomelle erinomaisia mahdollisuuksia erottautua kansainvälisesti. Vastuullinen, kestävän kehityksen mukainen toiminta on yhä tärkeämpää, kun kansainvälinen matkailu avautuu, mutta myös kotimaiset matkailijat arvostavat sitä.
- Kestävä matkailu kunnioittaa aitoutta, säilyttää rakennetun, elävän kulttuuriperinnön ja perinteiset arvot sekä edistää kulttuurien välistä ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta. Sustainable Travel Finland -kehitysohjelmaa suorittaa tälläkin hetkellä useita majoitusyrityksiä ja muita matkailualan yrityksiä, joten lista kasvaa jatkuvasti, vastuullisen matkailun asiantuntija Virpi Aittokoski Business Finlandin Visit Finland -yksiköstä kertoo.
Sustainable Travel Finland -merkin saaneita majoitusyrityksiä on Suomessa jo 48, joka on lähes puolet kaikista ohjelman merkin saaneista yrityksistä.
Tutustu viiteen erilaiseen Sustainable Travel Finland -merkin saaneeseen suomalaiseen majoitusyritykseen:
Woikoski Feelingin ainutlaatuisessa miljöössä Etelä-Savon ja Kymenlaakson rajalla voi nauttia puhtaasta luonnosta, lukuisista palveluista sekä lähialueen tuottajien herkuista aivan Repoveden Kansallispuiston kupeessa. Majoitusta on tarjolla monipuolisesti sympaattisesta eräkämpästä luksusta huokuvaan kartanon sviittiin. Woikoski Feelingillä on pitkät perinteet Kymenlaakson ja Etelä-Savon alueiden sosiokulttuurisessa ja taloudellisessa kehittämisessä. Huonoon kuntoon päässyt Eliel Saarisen suunnittelema Kouvolassa sijaitseva Kirjokiven kartano kunnostettiin perinteitä kunnioittaen, ja mittavien kunnostustöiden jälkeen kartano avattiin jälleen vieraille. Mäntyharjun Nurmaalla sijaitseva WHD Gårdin tila puolestaan on ollut Palmbergien suvun omistuksessa jo 1930-luvulta saakka ja nykyloistossaan se tarjoaa vierailleen elämyksiä luonnon parissa. Matkailupalvelukokonaisuuteen kuuluu majoituksen ja ravintoloiden lisäksi mm. Woikosken Automuseo, kauneushoitola, Cryo-klinikka, rantasaunoja ja kuntosali.
Ensimmäisten asiakkaidensa, Suomen ”isokenkäisten” päättäjien, poliitikoiden ja muiden silmäätekevien vieraiden mukaan nimensä saanut Isokenkäisten Klubi sijaitsee Kuusamossa. Keskellä koskematonta korpimaisemaa kävijä kohtaa ylellisyyden, joka kumpuaa sisarusten hyväntuulisuudesta, marjaisista metsistä, tähtitaivaasta ja revontulista, pakkaslumen narskeesta, tykkypuista, kevään hankikannosta, yöttömästä yöstä ja sinisestä Heikinjärvestä. Vastuullisuus ja perinteet kulkevat käsi kädessä Isokenkäisten Klubilla. Rakennukset ovat osa kuusamolaista rakennusperintöä, erämaaluontoa ja ekologisuus on osa majoitusta. Vanhat ladot ja riihet ovat uusiokäytössä mökkeinä ja päärakennus toimi ennen suuren lapsiperheen kotina.
Isokenkäisten Klubi sai nimensä alkuajan tärkeistä vieraista.
Ilmassa riippuvissa Tentsile-teltoissa leijutaan kevyesti puiden välissä. ”Leijuteltoissa” yöpyjät voivat kokea suomalaisen luonnon äänet, tähtitaivaan ja nauttia kansallispuiston rauhasta. Maailman ensimmäinen Tentsile Experience EcoCamp -elämysmajoituspalvelu sijaitsee Nuuksion Pitkäjärven rannassa, vain 45 minuutin päässä Helsingin keskustasta. Vieraita kannustetaan roskattomaan retkeilyyn sekä opastetaan jokamiehenoikeuksiin ja -velvollisuuksiin.
Leijuteltoissa nukutaan aidosti luonnon keskellä
Break Sokos Hotel Koli sijaitsee kuvankauniissa kansallispuistossa, aivan Kolin huippujen tuntumassa. Hotellilta avautuva näkymä Pieliselle tuntuu jatkuvan silmänkantamattomiin ja taivas on käsin kosketeltavan lähellä. Hotellia operoivalle Pohjois-Karjalan Osuuskaupalle ihmisten, luonnon ja oman maakunnan hyvinvointi on koko toiminnan lähtökohta, jonka eteen on jo pitkään tehty monipuolisesti työtä. Break Sokos Hotel Kolilla mm. investoidaan uusiutuvaan energiaan, tarjotaan aamiaisbuffetissa useita eri lähi- ja luomutuotteita ja ruokahävikkiä pyritään vähentämään jatkuvasti. Lisäksi jätteet lajitellaan tehokkaasti ja esimerkiksi käytöstä poistetuille vuodevaatteille pyritään aina etsimään uusiokäyttökohde.
Break Sokos Hotel sijaitsee Kolin upeissa kansallismaisemissa.
Neljän sisaruksen pyörittämä Ollero Eco Lodge Ounasjoen varrella Rovaniemellä tarjoaa ekologisia majoitus- ja elämysmatkailupalveluita pienille ryhmille. Ollero Eco Lodge koostuu useammasta rakennuksesta, joista jokaisella on oma tarinansa. Paikan päärakennuksena toimii yli 100-vuotias hirsirakennus, joka toimi aikoinaan tukkimiesten kämppänä Savukoskella. Päärakennus on modernisoitu kunnioittaen sen historiaa. Majoitustiloina toimivat lasikattoinen maja sekä punainen aittarakennus. Ekologisuus on otettu huomioon kaikessa Olleron toiminnassa. Asiakkaiden käyttöön tarjotaan ympäristöystävällisiä tuotteita ja kaikki aktiviteetit on suunniteltu siten, että jälkiä ympäristöön ei synny. Tarjolla on majoittujille mm. saunomista ja kylpemistä ulkoporeammeessa, avantomahdollisuus, vetouistelua, kanoottiretkiä ja avotulikokkausta.
Ollero Eco Lodgen rakennuksilla on pitkä historia.
Katso kaikki Suomen Sustainable Travel Finland -merkin saaneet matkailuyritykset.