Siirry sisältöön
Uutinen 20.09.2024

Business Finland Venture Capital jättää pysyvän jäljen ja integroituu osaksi Tesiä

Business Finland Venture Capital (BFVC), joka tunnettiin toiminnan alkuvaiheessa nimellä Tekes Pääomasijoitus, on toiminut kymmenen vuoden ajan keskeisenä vaikuttajana suomalaisessa startup-ekosysteemissä. Perustamisesta lähtien yhtiö tehtävänä on ollut edistää pääomasijoitusmarkkinan kehittymistä ja suunnata rahoitusta erityisesti niille alueille, joihin yksityistä riskirahaa ei kohdistu riittävästi. Yhtiö onkin onnistunut löytämään sijoituskohteiksi rahastoja, joiden visionääriset ja lahjakkaat tiimit kykenevät tarjoamaan potentiaalisille startupeille sekä pääomaa että ennen kaikkea osaamista kasvun toteuttamiseksi.

Vuodenvaihteessa BFVC:n toiminta integroidaan osaksi valtion pääomasijoitusyhtiö Tesiä (Suomen Teollisuussijoitus Oy) ja tämä kehitys merkitsee uuden aikakauden alkua valtion pääomasijoitustoiminnassa.

Kymmenen vuotta kehitystä ja kasvua

Vuonna 2014 perustettu BFVC on vuosien varrella kasvanut tärkeäksi toimijaksi suomalaisen pääomasijoitusmarkkinan kehittäjänä. Kun BFVC aloitti toimintansa, siemenvaiheen sijoitusmarkkina Suomessa oli vielä hyvin pieni, vain noin 9 miljoonaa euroa vuodessa. Nykyään nämä sijoitukset ovat kymmenkertaistuneet, ja BFVC on ollut merkittävässä roolissa tämän kasvun tukemisessa. Yhtiö on tuonut ankkurisijoittajana markkinoille eri sijoitusteemoihin keskittyneitä rahastoja, joiden kautta yli 400 startup-yritystä on saanut rahoitusta.

Tämä on vaikuttava saavutus, joka on osaltaan vahvistanut Suomen asemaa innovatiivisena ja kilpailukykyisenä startup-ympäristönä, Business Finlandin johtaja Marjo Ilmari korostaa.

Esimerkkinä BFVC:n kohderahastoista voidaan nostaa ruokateknologian yrityksiin sijoittava Nordic FoodtechVC, virtuaali- ja laajennetun todellisuuteen keskittyviin startupeihin sijoittava FOV Ventures-rahasto sekä Greencode Ventures, joka edistää vihreää siirtymää sijoittamalla alkuvaiheen digitaalisia teknologioita hyödyntäviin startupeihin. BFVC on uudistanut markkinaa myös tuomalla Suomen pääomamarkkinoille täysin uudenlaisen kanssasijoitusrahaston, joka sijoittaa alkuvaiheen yrityksiin yhdessä enkelisijoittajien kanssa.

Kolme keskeistä menestystekijää

BFVC toiminnan menestys voidaan kiteyttää kolmeen keskeiseen tekijään, jotka ovat olleet yhtiön toiminnan kulmakiviä:

  1. Ketterä ja startup-henkinen toimintatapa
    BFVC on alusta asti toiminut startup-maailman hengessä – tavoitteellisesti ja ketterästi. Tämä toimintatapa on ollut olennainen yhtiön menestyksessä ja markkinoiden kehityksessä. Korkeat tavoitteet ovat ohjanneet BFVC toimintaa, ja erityisenä saavutuksena voidaan pitää yhtiön vuonna 2021 päivittämää strategiaa, jonka tavoitteena oli tuplata siemenvaiheen sijoitusmarkkina 70 miljoonaan euroon. Tämä tavoite, joka aluksi vaikutti erittäin kunnianhimoiselta, on nyt saavutettu, mutta toki markkinan kehittäminen ja tukeminen vaatii jatkuvaa työtä.

  2. Ammattitaitoinen ja kokenut tiimi
    Yhtiön menestyksen taustalla on ollut erinomainen tiimi, joka on tuonut yhteen monipuolista osaamista ja vahvoja verkostoja. Yhtiön nykyinen tiimi on tehnyt merkittävää työtä, ja erityisen kiitoksen ansaitsee myös pitkäaikaisen toimitusjohtajan Esko Raunion aiempi panos yhtiölle. Hänen laajat rahoittajasuhteensa ja luottamuspääomansa olivat ratkaisevassa asemassa BFVC alkutaipaleella. Lisäksi yhtiön hallituksen kokoonpano on muuttunut yhtiön eri kehitysvaiheissa, mikä on tuonut aina tarvittavaa asiantuntijuutta ja osaamista tukemaan yhtiön polkua.

  3. Vahva ekosysteemin kehittäminen ja teemapohjaisesti sijoittavat rahastot
    BFVC:n kolmas keskeinen menestystekijä on sen vahva panostus verkostojen rakentamiseen ja ekosysteemilähtöinen toimintatapa. Yhtiö on panostanut sellaisten rahastomanageritiimien rakentamiseen, jotka tuovat vahvaa temaattista liiketoimintaosaamista. Tämä malli on tarjonnut startupeille paremmin kohdennettua tukea, verkostoja ja rahoitusta. BFVC tukenut rahastotiimejä rahastohankkeen kehittämisessä prosessin aikana. BFVC:n ankkurisijoitukset rahastoissa ovat myös rohkaisseet muita sijoittajia sijoittamaan pääomarahastoihin. Asiantunteva sijoitusvalmistelu ja taustaselvitys kohteesta on madaltanut yksityisten sijoittajien kynnystä sijoittaa täysin uuden toimijan rahastoon.

Katse tulevaan

BFVC matka itsenäisenä toimijana tulee päätökseen vuodenvaihteessa, kun se yhdistyy osaksi Tesiä. Tämä integraatio tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia keskittää valtion pääomasijoitustoimintaa ja luoda entistäkin vahvempaa tukirakennetta suomalaisille kasvuyrityksille.

BFVC:n toiminta on jättänyt pysyvän jäljen startup-ekosysteemiin ja siitä iso kiitos kuuluu yhtiölle, Business Finlandille ja kaikille mukana olleille toimijoille. Tesin sijoitusstrategiaa tullaan uudistamaan, jotta toiminnalla vastataan tehokkaasti ja vaikuttavasti yhtäältä toimintaympäristön muutoksiin ja toisaalta hallitusohjelmassa yhtiön toiminnalle asetettuihin tavoitteisiin, työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Tiina Ingman korostaa.

Marjo Ilmari haluaa kiittää Business Finlandin puolesta kaikkia, jotka ovat olleet mukana tällä matkalla.

- Yhdessä olemme tehneet merkittävää työtä suomalaisen innovaatiokentän kehittämiseksi ja olemme varmoja, että Tesin johdolla vahva panostaminen alueelle jatkuu myös tulevaisuudessa. Vahvalla siemenvaiheen rahastoilla verkostoineen on merkittävä rooli menestyvien kasvuyritysten kehittymiselle.

BFVC-10 (3).jpg
BFVC:n ydintiimi sekä omistajaohjauksen ja hallituksen edustajia eri kokoonpanoista.