Suomalainen ruokasektori uudistuu nyt vauhdilla, kun suuret yritykset alkavat koota taakseen koko ruokaketjua vahvistaakseen sektorin kilpailukykyä ja kansainvälisiä vientivalmiuksia.
Tuorein avaus on Valion veturihanke Food 2.0, joka tähtää yhteistyön, viennin sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan mittavaan kasvattamiseen. Hankkeen tavoitteena on luoda Suomeen ruokajärjestelmä, jossa kasvua ja lisäarvoa rakennetaan kestävän tuotannon pohjalle.
Valion roolina on käynnistää ja johtaa laaja-alaista yhteistyötä sekä tutkimus- ja kehitysprojekteja nykyisten ja uusien kumppaniensa kanssa. Business Finland on myöntänyt hankkeelle 10 miljoonan euron kehitysrahoituksen ja varautuu 20 miljoonan euron rahoitukseen hankkeeseen liittyville kumppaniyrityksille ja tutkimuskumppaneille.
– Business Finland haluaa olla vahvasti mukana ruokajärjestelmän uudistamiseen tähtäävässä työssä sekä tukemassa elintarvikeyritysten kansainvälistä kilpailukykyä, sanoo Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola.
Veturihanke tavoittelee verkostoonsa vähintään 100 kumppania. Valion ja yhteistyöverkoston tavoitteena on yhteensä 100 miljoonan euron lisäsatsaus tutkimus- ja kehitystoimintaan viiden vuoden aikana, ja kasvattaa ruokajärjestelmään kytkeytyvää vientiä yli miljardilla eurolla. Valio on ensimmäinen ruoka-alan yritys, jonka Business Finland on valinnut veturiyritykseksi.
– Rohkaisemme yrityksiä osallistumaan ja muita tahoja hyödyntämään hankkeen aikana mahdollisimman laajasti Business Finlandin ja Team Finland -verkoston tarjoamia palveluja, sanoo Kopola.
Kasvun ja vientiedellytysten suhteen Business Finland suuntaa katseen etenkin elintarviketeknologiaan ja ruoantuotannon murroksista syntyvään uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin.
Elintarvikevientiä edistävä Food from Finland -ohjelma palveli alan yrityksiä vuosina 2014–2023. Business Finlandin rahoitus- ja vienninedistämisen palvelut ovat jatkossakin ruokasektorin yritysten käytettävissä.
Elintarvike- ja elintarviketeknologian yritykset saivat v. 2023 rahoitusta noin 30 miljoonaa euroa. Alan yrityksille on tuotettu yli 300 erilaista kansainvälistymispalvelua. Näiden lisäksi Business Finland on yhdistänyt 100 asiakasta elintarvikealan markkinamahdollisuuksiin ja tehnyt yli 340 yritysaktivointia.
Luonnonvarakeskuksen Luken julkaisema tuore raportti nostaa esille kaksi ruokasektoria, jotka kasvaessaan luovat arvoa: lihaa korvaavat kasviproteiinituotteet sekä solumaatalous. Perinteisten toimialojen arvonlisän kasvusta kaksi kolmasosaa tulee jatkossa meijeri-, kala- ja kauratuotteiden valmistuksesta.
Raportti nostaa esille myös Petteri Orpon hallitusohjelman linjauksen elintarvikeyritysten vienti- ja kasvustrategiasta, jossa tärkeimpiä toimenpiteitä ovat jalostuskapasiteetin kasvattaminen ja monipuolistaminen sekä myynti-, markkinointi- ja brändäysosaamiseen ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan panostaminen.
– Business Finland on mukana kehittämässä hallitusohjelmassa linjattua kestävää ja kannattavaa ruokajärjestelmää, sanoo Senior Director Eeva Salminen. Hän työskentelee Business Finlandin edustajana hallituksen linjausta toteuttavassa ohjausryhmässä.
Katso, onko Business Finland oikea taho tarjoamaan rahoitus- ja kansainvälistymispalveluita yrityksellesi:
Valion tiedote 16.2.2024: Valio käynnistää Business Finlandin veturirahoituksella Food 2.0 -hankkeen, jossa kehitetään tulevaisuuden ruokajärjestelmää ja edistetään ruokaviennin kilpailukykyä
Business Finlandin tiedote 16.2.2024: Uusia veturiyrityksiä valittu: Kempower, Patria, Valio ja Wärtsilä
Maa- ja metsätalousministeriö: Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä
Ruoka-ala kasvuun viennin ja ruokainnovaatioiden vetämänä: Keskustelunavaus ruokasektorin arvonlisän kasvattamiseen, Luke