Business Finlandin Data Economy -ohjelma on tehnyt 1001 Lakes Oy:n kanssa EU-verkostoihin keskittyvän tutkimuksen. Tulokset julkistetaan Data Economy -ohjelman ja Teknologiateollisuuden yhteistapahtumassa Helsingissä 15.2.
Business Finlandin EU-verkostotutkimuksessa perehdyttiin eurooppalaisiin dataekosysteemeihin. Tutkimuksessa tunnistettiin keskeisiä aloitteita, arvoketjuja ja potentiaalisia verkostoja, joiden avulla suomalaisyritykset voivat rakentaa suhteita, luoda liiketoimintamahdollisuuksia sekä valmistautua tuleviin EU:n TKI-rahoitushakuihin.
Datatalouden nousu muuttaa yritysten ja julkisen sektorin toimintaa. Kehityksen ytimessä on halu hyödyntää dataa innovaation, tehokkuuden ja talouskasvun ajurina. Suomi on vahvojen data- ja tekoälykyvykkyyksien ansiosta erityisen hyvin asemoitunut edistämään tätä kehitystä ja hyötymään siitä. Vaikka datatalouden mahdollisuudet tunnistetaan laajasti, niiden muuttaminen merkittäväksi liiketoiminnan kasvuksi on vielä alkuvaiheessaan.
Vaikka datatalouden mahdollisuudet tunnistetaan laajasti, niiden muuttaminen merkittäväksi liiketoiminnan kasvuksi on vielä alkuvaiheessaan.
EU:n digitaalisen ja kaksoissiirtymän strategioiden toteuttaminen sääntelyn, rahoituksen ja yhteistyön kautta on kasvattanut kiinnostusta datataloutta kohtaan. Dataan, tekoälyyn ja näihin liittyviin aloitteisiin, kuten yritysten yhtenäistettyyn kestävyysraportointiin (CSRD) tai digitaalisiin tuotepasseihin, kohdistuva sääntely kehittyy nopeasti. Euroopassa on kuitenkin ollut puutetta datatalouden veturialoitteista, jotka laajasti edistäisivät keskeisiä liiketoimintavetoisia käyttötapauksia.
Nyt olemme parhaillaan todistamassa dataekosysteemien kypsymistä, kun ne kehittyvät alkuvaiheistaan ja valtaavat jalansijaa markkinoilla. Sektorikohtaiset räätälöidyt aloitteet, kuten Catena-X autoteollisuudessa, vaikuttavat laajasti muihinkin aloihin, esimerkiksi valmistukseen, raaka-aineisiin, liikenteeseen ja logistiikkaan. Lisäksi horisontaaliset aloitteet, kuten eurooppalaisten kieliteknologioiden edistäminen tekoälyä varten, luovat perustaa datatalouden arvoketjuille. Nämä ovat keskeisiä luotaessa saumatonta eri toimialoja yhdistävää eurooppalaista datainfrastruktuuria.
Taustalla toimivat koalitiot ja aloitteet, kuten International Data Spaces Association (IDSA), Gaia-X ja Data Spaces Support Centre (DSSC), ovat laatimassa ja toteuttamassa tulevaisuuden datatalouksien infrastruktuuria. Näiden kehittämien standardien ja teknisten ratkaisujen odotetaan nousevan organisaatioiden välisen datan jakamisen mahdollistajiksi, mikä taas luo perustan avoimemmalle ja yhteistyöhön perustuvalle liiketoimintaympäristölle.
Business Finlandin tutkimus haastaa suomalaiset yritykset osallistumaan aktiivisemmin eurooppalaiseen datatalouteen. Suomalaisyritysten tulisi käyttää hyväkseen dataan ja tekoälyyn liittyvää kokemusta ja kiinnostusta etsimällä kumppanuuksia eurooppalaisista projekteista. Tämän myötä ne voivat viedä ratkaisunsa kotimarkkinoita pidemmälle, vaikuttaa eurooppalaisiin aloitteisiin ja näytellä määrittelevää roolia datan ja tekoälyn innovaatioiden tulevaisuudessa.