Business Finland on myöntänyt yhteensä 10 miljoonan euron t&k-rahoituksen kahdelle suomalaiselle hankkeelle kansainväliseen biotalousalan tutkimusyhteistyöhön. Hankkeet on hyväksytty mukaan Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön (NSF) johtamaan ja kuuden maan yhdessä operoimaan Global Centers -tutkimusohjelmaan, jossa tavoitellaan läpimurtoratkaisuja globaaleihin haasteisiin.
National Science Foundation (NSF) järjestää vuosittain temaattisia kansainvälisiä Global Center -ohjelmia. Tänä vuonna ohjelman rahoitushaku kohdistui biotalouteen pääteemoina biovalimot ja biodiversiteetti. Kuuden maan (USA, Kanada, Suomi, Iso-Britannia, Etelä-Korea, Japani) Global Centers -rahoitushakuun tuli 53 kovatasoista konsortiohakemusta, joista kymmenessä oli suomalaisia partnereita.
Hakemukset arvioi kansainvälinen arviointipaneeli ja parhaat ohjattiin rahoittajien kokoukseen. Rahoittajien kokouksessa suositeltiin rahoitettaviksi kuutta 5-vuotista Global Centers -hankekonsortiota. Suomesta Global Centers -ohjelmaan ylsi kolme konsortiota, joista kaksi saa rahoitusta Business Finlandista. Kaikkia suomalaiskonsortioita rahoittaa myös Suomen Akatemia.
Suomalaisten hanke-ehdotusten hyvä menestys kovassa kansainvälisessä vertailussa ja pääsyssä mukaan Yhdysvaltain tiedesäätiön tutkimusohjelmiin osoittaa, että olemme haluttuja t&k-kumppaneita ratkomaan globaaleja haasteita.
– Suomalaisten hanke-ehdotusten hyvä menestys kovassa kansainvälisessä vertailussa ja pääsyssä mukaan Yhdysvaltain tiedesäätiön tutkimusohjelmiin osoittaa, että olemme haluttuja t&k-kumppaneita ratkomaan globaaleja haasteita. Tässä kokonaisuudessa myös pitkäjänteisellä kansallisella rahoituksella on tärkeä rooli, sillä näiden hankkeiden odotetaan tuottavan läpimurtoratkaisuja kansainvälisille markkinoille vasta vuosien kuluttua, sanoo johtaja Timo Metsä-Tokila Business Finlandista.
NSF rahoittaa Global Centers -hankkeita kutakin 5 miljoonalla dollarilla (noin 4,6 milj. euroa). Kuuden Global Centers -hankkeen lisäksi NSF päätti rahoittaa neljää Proof of Concept -hanketta kutakin 2 miljoonalla dollarilla (noin 1,8 milj. euroa).
Business Finlandin rahoitus kahdelle Global Centers -hankkeelle
Business Finland on päättänyt 23.10.2024 rahoittaa kahta VTT:n Suomessa koordinoimaa Global Centers -ohjelmaan hyväksyttyä hanketta. Hankkeisiin osallistuvat myös Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto.
FinBioFAB on uraauurtava suomalainen bioverstas, jonka tavoitteena on mullistaa biotuotanto
FinBioFAB, The Finnish BioFoundry for Advanced Biomanufacturing -hanke toteutetaan yhteistyönä globaalien bioverstaiden ja johtavien suomalaisten bioalan yritysten välillä. Siinä pyritään hyödyntämään synteettisen biologian ja tekoälyn voimaa tehokkaiden solutehtaiden luomiseksi. Nämä solutehtaat tuottavat biohajoavia muoveja ja proteiinipohjaisia materiaaleja eri teollisuudenaloille edistäen siten biotaloutta.
Hankkeessa VTT tekee tiivistä yhteistyötä teollisten kumppaneiden Nesteen, Onego Bion, AB Enzymes Finlandin, Solar Foodsin ja UPM:n kanssa.
- AB Enzymes Finland tuo hankkeeseen osaamista teollisuusentsyymien markkinoista sekä entsyymejä tuottavilta mikro-organismeilta vaadittavista ominaisuuksista. Yritys voi hyödyntää projektissa kehitettäviä menetelmiä tuotekehityksessään, ja projektiin osallistuminen mahdollistaa näiden teknologioiden laajemman tutkimisen ja soveltamisen.
- Solar Foodsin ensimmäinen tuote on Solein-proteiini, josta tehtyjä elintarvikkeita on jo ollut saatavilla Singaporessa. Tuotanto tapahtuu bioreaktorissa, johon hiilidioksidi ja uusiutuvalla sähköllä tehty vety syötetään tuotanto-organismin kasvattamiseksi. Tämä mahdollistaa elintarviketuotannon ilman maatalouskelpoista maata hyvin pienillä ympäristövaikutuksilla. Solein-proteiinin lisäksi Solar Foodsin vetyfermentaatioalusta mahdollistaa lukemattomien uusien tuotteiden tuotannon sähköstä ja hiilidioksidista tuotanto-organismia vaihtamalla. Projektissa kehitetään ja muokataan Solar Foodsin Suomen luonnosta löytämiä tuotanto-organismeja siten että ne tuottaisivat sellaisia elintarvikkeita ja materiaaleja mahdollisimman energiatehokkaasti, jotka tällä hetkellä ovat vielä eläinperäisiä.
Hanke on osa Global Center Reliable and Scalable Biofoundries for Biomanufacturing and Global Bioeconomy -ohjelmaa, johon kuuluu kumppaneita USA:sta, Japanista, Isosta-Britanniasta ja Etelä-Koreasta.
FoodID-hanke monipuolistaa globaalia ruokajärjestelmää
FoodID-hankkeessa kehitetään uusia kestäviä prosesseja, jotka perustuvat vaihtoehtoisten proteiinien ja lipidien tuotantoon kasveista ja fermentoimalla. Digitaaliset työkalut ovat keskeisessä roolissa, ja projekti hyödyntää globaaleja akateemisten ja teollisuuden kumppaneiden verkostoja, maksimoiden tulosten vaikuttavuuden. Yhteistyössä ovat mukana VTT, Helsingin yliopisto, Fazer, Valio, MeEat, Enifer ja Onego Bio.
Kolmivuotista hanketta koordinoi University of Nebraska-Lincoln. Hanke kuuluu NSF:n Proof of Concept -projekteihin sekä Business Finlandin rahoittamaan ja Valion koordinoimaan Food 2.0 -veturihankkeeseen.
- Fazer Makeisten projektin tavoitteena on tutkia vaihtoehtoja tulevaisuuden kestävästi tuotetuille raaka-aineille. Yksi Fazerin makeistuotannon keskeisistä ainesosista on kaakao. Ilmastonmuutoksen uhatessa perinteisiä kaakaonkasvatusalueita päiväntasaajalla, on tarpeen selvittää vaihtoehtoisia tapoja kaakaon tuottamiseksi. Tutkimus keskittyy edistyksellisiin ainesosiin ja tuotteisiin: kaakaon vaihtoehtoihin, terveellisempiin ja kestävämpiin ratkaisuihin (sokerin korvaaminen) ja fermentaatioon perustuvien teknologioiden mahdollisuuksiin. Tässä hankkeessa tarkastellaan vakiintuneita jalostusmenetelmiä, jotka tuottavat maukkaita, terveellisiä ja kestävästi tuotettuja raaka-aineita makeistuotantoon. Materiaalien tehokas hyödyntäminen ja kiertotalouden konseptit ovat myös olennaisia tulevaisuuden ruokajärjestelmissä. Hankkeeseen sisältyy myös työpaketti, jossa keskitytään tunnistamaan keinoja ymmärtää paremmin tulevaa kuluttajakäyttäytymistä ja sääntelyn kehitystä eri markkinoilla.
- Valio kehittää projektissaan elintarvikeratkaisuja, jotka yhdistävät mikrobien tuottamia elintarvikekomponentteja perinteisiin ainesosiin ja kiertotalousratkaisuihin sivuvirtojen hyödyntämisen avulla. Tutkimus keskittyy siihen, kuinka aistinvaraista ja ravitsemuksellista laatua voidaan parantaa hybridiratkaisuilla. Projektissa pyritään ymmärtämään paremmin, mitä kuluttajat ajattelevat uusista elintarvikkeista ja tutkikaan uusien elintarvikkeiden toteutettavuutta esimerkiksi tekniseltä ja taloudelliselta kannalta. Valio jatkaa yhteistyötä Eniferin kanssa työstäen mykoproteiinin käyttöä proteiini- ja kuitupitoisena elintarvikeraaka-aineena. Solumaatalouden kentällä Valio tekee yhteistyötä erilaisten kumppaneiden kanssa.
- MeEatin tutkimusprojektissa kehitetään uusia teknologioita suomalaisen fermentoidun härkäpavun hyödyntämiseen. Projektin tavoitteena on vastata kasvavaan kuluttajien tarpeeseen uusista kasviproteiineista sekä tarjota teollisuudelle innovatiivisia raaka-ainevaihtoehtoja. Projektissa hyödynnetään suomalaisten tutkimuslaitosten laajaa osaamista sekä FoodID-projektin kautta saavutettuja globaaleja akateemisia ja teollisuuden verkostoja.
- Eniferin tavoitteena on tutkia projektissaan syvällisemmin yhtiön kehittämän PEKILO-mykoproteiiniainesosan ravitsemuksellisia ja funktionaalisia ominaisuuksia elintarvikkeissa sekä kehittää teknologiaa niiden muokkaamiseksi.
- Onego Bio valmistaa munanvalkuaisproteiinia (biovalkuaista) ilman kanoja täsmäfermentoinnin avulla. Onegon erittäin skaalautuva teknologia vastaa elintarviketeollisuuden kasvaviin tarpeisiin ja sillä on 90 % pienempi ympäristöjalanjälki tavanomaiseen munantuotantoon verrattuna. Tässä projektissa Onego Bio tutkii yhteistyössä VTT:n kanssa sivuvirtojen jalostamista ja hyödyntämistä raaka-aineeksi fermentointiprosessissaan. Elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisellä on potentiaalia parantaa entisestään vaihtoehtoisten proteiinien tuotannon kestävyyttä sekä lisätä kiertotaloutta ja tehokkuutta ruokajärjestelmässä.
Suomen Akatemia rahoittaa näiden hankkeiden lisäksi Vaasan yliopiston tutkimushanketta, joka liittyy Global Centers -konsortioon Alliance for Socially-acceptable & Actionable Plants.
Lue lisää VTT:n tiedotteesta
Lisätietoja NSF-ohjelmasta
Ilmari Absetz
Johtava rahoitusasiantuntija
Business Finland
etunimi.sukunimi (at) businessfinland.fi