Business Finlandin myöntämä Energiatuki muuttui rajusti vuoden 2024 alusta, kun siihen käytettävää rahoitusvaltuutta leikattiin valtion budjetissa. Mitä rahoituspalvelu nyt pitää sisällään?
– Monelle tuttu rahoituspalvelumme muuttui, kun Energiatuen piiristä jouduttiin karsimaan uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä edistävät investoinnit sekä rakennuksiin ja talotekniikkaan liittyvät energiatehokkuuden investoinnit, kertaa alkuvuoden muutoksia rahoitusasiantuntija Jussi Mäkelä Business Finlandista. Hän aloittaa heinäkuussa 2024 uutena Energiatuki-rahoituspalvelun tuotepäällikkönä.
– Vaikka emme enää tue aurinkopaneeleita ja ilmalämpöpumppuja, niin Energiatukea voidaan nykyisin myöntää mm. teollisuuden energiatehokkuushankkeille sekä hankkeille, joissa käytetään uutta teknologiaa energian säästämiseen tai uusiutuvan energian tuottamiseen. Energiatukea voi saada esimerkiksi teollisuuden prosessien tuottaman hukkalämmön hyödyntämiseen, sanoo Mäkelä.
Energiatukea voidaan nykyisin myöntää mm. teollisuuden energiatehokkuushankkeille sekä hankkeille, joissa käytetään uutta teknologiaa energian säästämiseen tai uusiutuvan energian tuottamiseen.
Yksi Energiatukea uuden teknologian käyttöönottoon hyödyntänyt yritys on lappeenrantalainen Elstor Oy.
– Energiatuen avulla olemme saaneet nopeammin toteutettua uuden höyryratkaisun teknologiamme kaupallisen pilotoinnin kahdelle asiakkaalle, jotka ratkaisullamme korvasivat fossiilisella polttoaineella toimivat höyryntuottoratkaisut. Uuden teknologian investointien käyttöönottokynnykset ovat usein korkeita, ja Energiatuki madalsi tätä kynnystä ja auttoi asiakkaitamme hankintapäätösten tekemisessä, sanoo toimitusjohtaja Kari Suninen Elstorista.
Uuden teknologian investointien käyttöönottokynnykset ovat usein korkeita. Energiatuki madalsi tätä kynnystä ja auttoi asiakkaitamme hankintapäätösten tekemisessä.
– Nämä Elstor Oy:n sähkötoimisten korkealämpötilanvarastojen ensimmäiset toteutukset ovat osoittautuneet onnistuneiksi, ja asiakkaat ovat pystyneet korvaamaan fossiilisten polttoaineiden käytön. Samalla olemme pystyneet testaamaan sitä, miten ratkaisumme istuu myös kysyntäjoustomarkkinoille, ja senkin osalta olemme erittäin tyytyväisiä. Ensimmäiset toimitukset ovat olleet äärimmäisen oleellisia, koska teollisuuden päätöksentekoprosesseissa myös päästöttömien ratkaisujen osalta luotettavuus on tärkein kriteeri ja seuraavana tulee kustannustehokkuus. Nämä olemme nyt voineet näyttää toteen todellisissa kaupallisissa toimituksissa, kertoo Suninen.
Onko yritykselläsi tai yhteisölläsi suunnitteilla investointi- tai katselmushanke, joka edistää energiansäästöä, energian tuotannon tai käytön tehostamista ja samalla muokkaa energiajärjestelmää vähähiilisemmäksi pitkällä aikavälillä?
Tutustu Energiatuen tarjoamiin mahdollisuuksiin