Siirry sisältöön
Uutinen 13.09.2024

Suomi tarjoaa innovatiivisen fokuksen Espanjan kestävään ja digitaaliseen muutokseen EU:n RRF-yhteistyön kautta

Suomalaisyritysten ja espanjalaisten viranomaisten välisten strategisten kumppanuuksien tavoitteena on tehostaa vihreän vedyn tuotantoa ja älykäs kaupunki -aloitteita. Niissä hyödynnetään EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen varoja.

Espanja ottaa merkittäviä askeleita kohti kestävää tulevaisuutta tarttumalla digitalisaatioon, älykäs kaupunki -aloitteisiin ja vihreän vedyn kehittämiseen. Espanja kohdistaa yli 140 miljardia euroa EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen varoja vihreään ja digitaaliseen siirtymään. Nämä kunnianhimoiset suunnitelmat luovat arvokkaita mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistyöhön. Suomalaisyritykset, jotka tunnetaan asiantuntemuksestaan älykkään kaupungin teknologioissa ja tuotteissa, edistyksellisissä ratkaisuissa julkishallinnon digitalisoimisessa ja vihreän energian ratkaisuissa, ovat valmiita olemaan merkittävässä roolissa tässä muutoksessa.

Espanjan julkishallinnon digitalisoiminen

Digitaalinen julkishallinto 2021–2025 -suunnitelma on Espanjan digitaalisen muutoksen eturintamassa. Siinä sitoudutaan digitalisoimaan 80 % valtion palveluista vuoteen 2025 mennessä. Tämän neljällä miljardilla eurolla RRF-varoista tuettavan aloitteen tavoitteena on uudenaikaistaa julkisia palveluja ja parantaa kyberturvallisuutta.

Suomalaiset teknologiayritykset, kuten Tietoevry, F-Secure, Gofore ja Nixu ovat jo aktiivisesti mukana tarjoamassa edistyksellisiä ratkaisuja, kuten tekoälyn käyttöönottoa, pilvi-integraatiota ja parannettua kyberturvallisuutta Espanjan hallinnon prosessien tehostamiseen ja turvaamiseen.

Kaupunkielämän mullistaminen älykkään kaupungin infrastruktuurilla

Espanja sijoittuu neljännelle sijalle EU:ssa 81:llä käynnissä olevalla aloitteellaan ja 138 kaupungin mukanaololla älykäs kaupunki -projektien lukumäärässä. Tärkeimmät hankkeet Barcelonassa, Malagassa ja Valenciassa esittelevät älykkäiden teknologioiden mahdollisuuksia parantaa kaupunkiasumista.

Suomalaiset yritykset kuten KONE, Nokia, Ensto, Vaisala ja Wapice auttavat IoT:n, tekoälyn ja big data -analytiikan käyttöönotossa. Näillä optimoidaan liikenteenohjausta, energiankulutusta ja julkisia palveluita. Siten ne tekevät espanjalaisista kaupungeista kestävämpiä ja asuttavampia. Aktiivinen osallistuminen tällaisiin projekteihin edistää Suomen globaalia mainetta digitaalisissa teknologioissa ja korostaa suomalaisyritysten kykyä luoda kestävämpiä ja miellyttävämpiä kaupunkiympäristöjä ulkomailla.

Vihreän vedyn kehityksen edelläkävijä

Espanjan kansallisen vetytiekartan tavoitteena on 4 GW vihreän vedyn tuotantokapasiteetin asennus vuoteen 2030 mennessä. Suomalaiset yritykset kuten Wärtsilä, Elcogen ja Neste ovat valmiina edistämään sitä merkittävästi. Nämä yhteistyöt eivät pelkästään edistä Espanjan vetytaloutta, mutta myös asemoivat sen Euroopan vetysiirtymän yhdeksi johtavaksi maaksi. Tähän aloitteeseen sisältyy vetytankkausasemien käyttöönotto, ja se voisi estää vuosittain jopa 1,5 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä.

Osallistuminen Espanjan vihreään vetytalouteen tarjoaa Suomelle mahdollisuuden vahvistaa asemaansa yhtenä puhtaan energian teknologioiden johtavana maana. Saman aikaan se laajentaa markkinaläsnäoloa ja asiantuntemusta sektorilla, jossa tavoitellaan merkittävää kasvua Euroopassa.

Kvanttilaskenta älykkäille kaupungeille

Espanjan on investoinut 22 miljoonaa euroa Quantum Spain -ohjelmaan, joka keskittyy kvanttiteknologian edistämiseen. Ohjelmaan sisältyy yhteistyö suomalaisen IQM Quantum Computers -nimisen yrityksen kanssa.

Tämä kumppanuus parantaa älykkään kaupungin toimenpiteiden tehokkuutta, liikenteenohjauksesta energian jakeluun, mikä auttaa kaupunkeja tulemaan sitkeämmiksi ja sopeutuvammiksi tulevaisuuden haasteisiin. Ohjelma myös suunnittelee kehittävänsä Espanjan ensimmäisen kvanttitietokoneen, jonka odotetaan ratkaisevan monimutkaisia kaupunkihallinnon kysymyksiä, mihin perinteinen tietokonelaskenta ei kykene.

Malli kansainväliseen yhteistyöhön

Nämä espanjalaisten kaupunkien ja suomalaisten yritysten väliset strategiset yhteistyöt havainnollistavat, kuinka kansainväliset kumppanuudet voivat edistää innovaatioita ja saavuttaa yhteisiä kestävän kehityksen tavoitteita. Kun Espanja jatkaa digitalisaation, älykkään kaupungin ja uusiutuvan energian aloitteiden edistämistä, suomalainen asiantuntemus on ratkaiseva näiden muuntavien projektien toteuttamisessa.

Business Finland ja koko Team Finland tukevat aktiivisesti suomalaisia yrityksiä näihin mahdollisuuksiin tarttumisessa. Tulevat tapahtumat, kuten Smart City Expo World Congress Barcelonassa toimivat keskeisinä alustoina tulevalle yhteistyölle.

Lisätietoja

Senior Advisor Guillermo Solano
guillermo.solano (at) businessfinland.fi
Puh. +34 667 869 645

Senior Advisor Daria Mashkina
daria.mashkina (at) businessfinland.fi
Puh. +34 603 645 130