Siirry sisältöön
Uutinen 28.05.2024

Veturirahoituksesta hyötyi Nokian lisäksi laaja yritysjoukko – Eniten TKI-rahoitusta saavat yritykset aktiivisia patenttien haussa

Nokialle vuonna 2021 myönnetty 20 miljoonan euron veturirahoitusprojekti päättyi viime kesänä. Business Finland teetti Nokian veturirahoituksesta ulkopuolisen vaikuttavuusarvion, jolla selvitettiin veturirahoituksen tuloksia ja vaikutuksia. Arvioinnista selviää, että 120 yrityksen yhteistyö synnytti uusia innovaatioita ja liiketoiminnan alkuja. Veturirahoitusta on myönnetty neljän vuoden aikana yhteensä 23 yritykselle, joista Nokian projekti on ensimmäinen päättynyt. Veturiprojekteissa ratkaistaan laajoja yhteiskunnallisia ongelmia, jotka edellyttävät koko toimintaympäristön muutoksia.

Nokia kiihdytti Unlocking Industrial 5G -veturiprojektissaan digitaalista uudistumista ja kehitti yhdessä 120 ekosysteemikumppanin kanssa muun muassa järjestelmäpiireihin ja mikrosiruihin liittyvää osaamista sekä teollisen 5G-verkon suunnittelua, toimintaa ja hyödyntämistä kaivos-, vesi- ja energiasektoreilla.

Nokia-veturin ekosysteemikumppanit investoivat Business Finlandin osarahoittamissa projekteissa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöhön yhteensä yli 200 miljoonaa euroa vuosien 2020–2023 aikana. Mukana olleita yrityksiä olivat muun muassa Mirka, Abloy, Valmet Automation, Procemex, Cargotec, CoreHW Semiconductor, Exfo, Epec ja Bittium.

Veturin aikana syntyi uusia patentteja

Nokian veturissa ja sen ekosysteemissä mukana olevilla yrityksillä oli 2010–2022 yhteensä 18 016 voimassa olevaa patenttia tai vireillä olevaa patenttihakemusta, joista valtaosa oli Nokialla (16 172). Nokian veturissa mukana olleiden yritysten teollisuusoikeuksien ja tekijänoikeuksien määrä on joko kasvanut viime vuosina tai vähintään pysynyt ennallaan*. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotukia eniten saavat yritykset kasvattavat myös aineetonta pääomaansa.

– Aineettomat investoinnit lisäävät kilpailukykyä. Tämä ulkopuolisen tahon toteuttama analyysi osoittaa, että veturirahoitus vauhdittaa laajapohjaisten ekosysteemien syntymistä ja mahdollistaa kasvun sekä uudistumisen näkymät laajalle yritysjoukolle. Yhteiskunnallisten haasteiden ratkaiseminen edellyttää riskien jakamista yritysten ja julkisen sektorin kesken sekä yhä vahvempaa kumppanuutta eri tahojen välillä, sanoo Business Finlandin vaikuttavuusarvioinneista vastaava Jari Hyvärinen.

Kuvassa voimassa olevien patenttien tai vireillä olevien patenttihakemusten määrä vuosina 2010–2023 sekä vuodesta 2020 alkaen veturissa mukana olleiden yritysten kasvaneet patenttidokumenttien määrät.

Kuvassa Nokian veturin ja sen ekosysteemiyritysten voimassa olevien patenttien tai vireillä olevien patenttihakemusten määrä vuosina 2010–2023. Kuvassa oikealla vuodesta 2020 alkaen veturissa mukana olleiden yritysten kasvaneet patenttidokumenttien määrät.

Veturiprojektissa oli 15 teknologiakokeilua

Veturiprojektin aikana yhdessä asiakkaiden kanssa toteutetut 15 teknologiakokeilua ja demonstraatiota ovat tuottaneet uutta ymmärrystä 5G-teknologian mahdollisuuksista ja ratkaisujen toimivuudesta eri liiketoiminta-aloilla. Tuloksena on syntynyt uusia liiketoimintayksiköitä, jota veturiprojektissa tehty työ on kiihdyttänyt. Yhteistyöstä on jäänyt myös pysyviä TKI-yhteistyörakenteita.

Yritysten kokemat merkittävimmät hyödyt projektissa mukana ololle olivat heille syntyneet näkymät tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksista. Tämä luo pohjan tulevaisuuden kasvulle ja uudistumiselle. Lisäksi merkittäväksi hyödyksi koettiin eri alojen tietojen ja osaamisen jakaminen ja ristiin pölyttäminen. Tämä synnyttää pitkällä aikajänteellä uutta liiketoimintaa.

Veturit kehittävät valmistavaa teollisuutta 600 kumppanin voimin

Osa Nokian veturiprojektin rahoituksesta tuli EU:n elvytysrahastosta, jota Business Finland myönsi Suomen kestävän kasvun ohjelmassa RRF-rahoituksena. Euroopan taloutta elvyttävän RRF-rahoituksen yhtenä kriteerinä oli edistää vihreää siirtymää.

– Kaikki Business Finlandin rahoittamat veturit edistävät vihreää siirtymää ja niillä on suuri vaikutus valmistavalle teollisuudelle. Rahoitetuista 23 veturista 21 on valmistavan teollisuuden yritysten vetämiä. Kaikissa rahoitetuissa vetureissa on lähes 600 ekosysteemikumppania tekemässä yhteistyötä. Näistä 160 on pk-yrityksiä, joten yhteistyöstä hyötyvät kaikenkokoiset yritykset ja tutkimusorganisaatiot.


Tutustu arviointiraporttiin

Veturi- ja ekosysteemirahoitus bf.fi

* Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun kehittämä avoin IPR Suomi -tietokanta


Lisätiedot

Jari Hyvärinen, vaikuttavuusarvioinnit
jari.hyvarinen (at) businessfinland.fi
p. 050 557 7803

Veturirahoitus. Business Finland etsii haastekilpailujen kautta rahoitettaviksi veturi- ja haastajayritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatio (TKI) -hankkeita, joissa ne ratkovat merkittäviä tulevaisuuden haasteita ja vaikuttavat oleellisesti Suomen kilpailukyvyn kasvattamiseen. Rahoituksen maksamisen ehtona on, että yritys on täyttänyt projektiehdotuksensa antamansa sitoumukset lisätä TKI-toimintaansa Suomessa sekä luoda uusia työpaikkoja ja uuteen liiketoimintaan tähtääviä miljardiluokan ekosysteemejä. Business Finland rahoittaa veturi- ja haastajayrityksen TKI-hankkeen lisäksi niiden ekosysteemiin kuuluvien kumppaneiden hankkeita.