Business Finland on myöntänyt 15 tutkimustuloksia hyödyntävälle startup-yritykselle Deep Tech Accelerator –rahoitusta yhteensä 6 miljoonaa euroa. Rahoituksen avulla yritykset voivat kasvattaa asiakasymmärrystään, mukauttaa ratkaisuaan asiakkaiden tarpeisiin, vahvistaa tiimiään sekä hakea jatkosijoituksia markkinoille pääsyn nopeuttamiseksi.
Business Finland toteutti ensimmäisen kerran Deep Tech Accelerator (DTA)-rahoitushaun pilottina keväällä 2023. Vuoden 2023 rahoituksessa rahoitusjaksoja oli kaksi: ensimmäinen jakso sisälsi 400 000 euroa avustusta ja toisessa jaksossa yksi miljoona euroa lainaa. 2023 DTA-haun kokemuksia hyödynnettiin vuoden 2024 haussa, jonka mukaan hakua päivitettiin. Tämän rahoituksen tavoitteena on edistää tutkimustulosten hyödyntämistä startup-yritysten liiketoiminnassa sekä erityisesti ohjata ja nopeuttaa deep tech -startupien markkinoille pääsyä ja kansainvälisen liiketoiminnan käynnistämistä.
Deep Tech Accelerator -rahoitus on suunnattu alle viisivuotiaille jo toimintansa käynnistäneille startupeille, jotka on perustettu kaupallistamaan uusimpia tutkimustuloksia- ja osaamista. Tutkimustoimintaan perustuvat immateriaalioikeudet ja osaaminen ovat keskeisiä kohdeyritysten arvonluonnin, kilpailukyvyn ja markkinapotentiaalin arvioinin kannalta. Yritykset ovat vielä tuotekehitysvaiheessa ja niiden toimintaan liittyy suuri teknologian ja markkinoille menon riski. Yrityksillä on tyypillisesti korkeat tutkimus- jakehityspanostukset ja tutkimus- ja kehitysprojekti käynnissä. Yritys tavoittelee usein suurta yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja pyrkii ratkaisemaan merkittäviä globaaleja ongelmia.
Vuoden 2024 DTA -rahoituskokonaisuus koostuu kolmesta 400 000 euron jaksosta, joista kaksi ensimmäistä on avustusta ja kolmas lainaa. Yksittäisen jakson arvioidaan kestävän 12-18 kuukautta. Business Finlandin rahoitusosuus kattaa 75 % kokonaiskustannusarviosta.
Deep tech-rahoitus herätti yhtä paljon kiinnostusta kuin ensimmäisessä haussa v. 2023 – yli 80 yritystä kyseli mahdollisuuksiaan saada DTA-rahoitusta. Sparrauskeskustelujen jälkeen rahoitushakemuksia saapui neljännes sparratuista (22 kpl). Rahoitusta saaneet yritykset edustavat useita eri toimialoja kuten terveys, energia, biotalous, ruoka ja elektroniikka sekä perustuvat useassa eri tutkimusorganisaatiossa tehtyyn tutkimukseen. Joukossa on myös yrityksiä, jotka ovat synnyttäneet omaa tutkimusta. Iältään pääosa yrityksistä on alle kolme vuotiaita.
Rahoitusta saivat tässä haussa mm. VTT:n tutkimukseen perustuva Carbonaide Oy, joka kaupallistaa hiilidioksidin hyödyntämis- ja varastointiteknologiaa betonin hiilijalanjäljen pienentämiseksi sekä Helsingin yliopiston tutkimuksen perustuva Perfat Technologies Oy, joka kaupallistaa uudenlaisia terveellisiä rasvoja elintarvikkeisiin.
- Ohjelma mahdollistaa tiimin kaupallisen osaamisen kasvattamisen varhaisessa vaiheessa, joka on yleensä tiedetaustaisten yritysten heikkous. Olemme jo ensimmäisten viikkojen aikana nähnyt merkittävää edistymistä, kun tekemistämme on haastettu kaupallisesta näkökulmasta. Se ei riitä, että yrityksellä on vuosisadan teknologia, vaan teknologian ylivertaisuus pitää pystyä muuttamaan kilpailueduiksi ja konkreettiseksi tulovirraksi. Uskon että DTA-rahoitus mahdollistaa yrityksemme viisi kertaa nopeamman kasvun ja kansainvälistymisen. Tapio Vehmas, Carbonaide Oy:n toimitusjohtaja kertoo olevansa todella iloinen DTA-rahoituksen päätöksestä.
- DTA-rahoitus edesauttaa merkittävästi meidän kaupallisia ponnistuksiamme. Pystymme satsaamaan esimerkiksi tuoteratkaisujen testaamiseen yhdessä kumppaneidemme ja asiakkaidemme kanssa. Tämän lisäksi tulemme investoimaan osan rahoituksesta jenkkimarkkinoiden kartoittamiseen sekä myyntiorganisaation kehittämiseen" sanoo Jyrki Lee-Korhonen Perfat Technologies Oy:n toimitusjohtaja.
Alla listattuna ne yritykset, joille myönnettiin vuoden 2024 haussa DTA-rahoitusta:
Business Finlandilla on selkeä rahoituspolku tutkimuslähtöisille startupeille. Polku lähtee usein liikkeelle tutkimusorganisaatioille suunnatulla Research to Business- rahoituksella, jolla selvitellään tutkimuksen kaupallistamisen vaihtoehtoja ja kehitetään keksintöä eteenpäin. Mikäli tutkijatiimi päätyy perustamaan startupin, se voi hakea Business Finlandilta T&K- tai Tempo-rahoitusta ja myöhemmässä vaiheessa myös DTA- tai NIY-rahoitusta. Business Finlandissa on deep tech -startupien haasteisiin ja tarpeisiin erikoistunut asiantuntijatiimi, joka sparraa startupeja palvelupolun eri vaiheissa oikea-aikaisen palvelun löytämiseksi.
- DTA:n toinen rahoitushaku saavutti yhtä suuren suosion kuin pilottihaku. Koska tarve on ilmeinen, olemme juuri päättäneet vakinaistaa DTA rahoituspalvelun varhaisen vaiheen deep tech startupien markkinoille pääsyn edistämiseen. Olemme jo aloittaneet vuoden 2025 rahoitushaun valmistelun. Rahoitushaku aukeaa alustavasti 1.4. ja sulkeutuu 17.8.2025. Vuodesta 2026 alkaen tarkoituksena on järjestää kaksi rahoitushakua vuodessa, sanoo Business Finlandin rahoitusjohtaja Jari Toivo.