Iso-Britannia on virallisesti eronnut Euroopan unionista, ja se voi jatkossa olla mukana EU:n rahoittamissa ohjelmissa ja yhteistyössä erillisin sopimuksin. Uusi sopimus kaupan ja yhteistyön alalle saatiin EU:n ja Iso-Britannian välille sovittua viime vuoden viimeisinä päivinä; mitä se tarkoittaa jatkossa tutkimus-, koulutus- ja innovaatioyhteistyölle?
Brexit on siis totta, eikä Iso-Britannia enää ole EU:n jäsenmaan. EU:n ja Iso-Britannian välinen uusi kaupan ja yhteistyön sopimus (The EU-UK Trade and Cooperation Agreement TCA) sisältää yleiset puitteet myös tutkimuksen, koulutuksen ja innovoinnin ohjelmayhteistyölle.
Iso-Britannia osallistuu jatkossa seuraaviin EU:n ohjelmiin:
Kunhan Horisontti Eurooppaa koskeva perustamisasetus on hyväksytty eli ohjelma on saanut virallisen vahvistuksen, se voi käynnistyä. Sen jälkeen EU ja Iso-Britannia voivat vahvistaa tarkemman juridisen tekstin (TCA-sopimuksen Protocol 1) ja assosiaatiosopimuksen Iso-Britannian liittymisestä Horisontti Eurooppa -ohjelmaan. Näin Iso-Britannia voi jatkossa osallistua ohjelmaan assosiaatiomaana, kuten tekee moni muukin EU:n ulkopuolinen maa.
Horisontti Eurooppa -ohjelman assosiaatiosopimuksen tulevat olemaan sisällöltään hyvin pitkälti samanlaisia kuin nykyiset assosiaatiosopimukset Horisontti 2020 -puiteohjelmassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Iso-Britannia ja EU takaavat Horisontti Euroopasta rahoitettaviin projekteihin osallistuville vastaavat oikeudet kuin omille osallistujilleen.
Lisäksi Iso-Britannian osallistujat voivat osallistua yhteisen tutkimuskeskuksen JRC:n hankkeisiin, Euroopan Innovaatio- ja teknologiainstituutin EIT:n toimiin ja EU:n kumppanuuksiin kuten EU-jäsenmaiden osallistujat. Sama koskee myös eurooppalaisia tutkimusinfrastruktuureja (ERIC).
Sen sijaan Iso-Britannia ei osallistu Euroopan Innovaationeuvoston EIC:n Fundiin, joka pääomittaa ja myöntää lainoja. Näin ollen sen organisaatiot eivät saa EIC Fundista rahoitusta.
Euratom-ohjelmaan Iso-Britannia osallistuu assosiaatiomaana, fuusioenergian ITER-ohjelmaan taas täysjäsenenä, siis samoin oikeuksin ja velvollisuuksin kuin tähänkin asti.
Kaikissa näissä ohjelmissa Iso-Britannian osallistujia koskevat samat IP-säännöt kuin EU-jäsenmaiden osallistujia.
Assosiaatiomaana Iso-Britannian maksuosuus Horisontti Eurooppa -ohjelmaan sovitetaan sen osallistujien saaman rahoituksen määrään. Maksutasoitus tehdään aina edellisen vuoden tilanteen mukaan. EU voi yksipuolisesti lopettaa Iso-Britannian osallistumisen ohjelmiin, jos se ei maksa vuosittaisia maksuosuuksia tai ohjelmien toimeenpanoa häiritään.
Vastaavasti Iso-Britannia voi päättää ohjelmaan osallistumisen, jos ohjelman sisältöä merkittävästi muutetaan.
Science|Business-verkkosivuilla
Korkeakoulukentän yhteistyöstä Universities UK -sivuilla
Euroopan komission Q&A Iso-Britannian osallistumisesta Horisontti Eurooppa -ohjelmaan