Siirry sisältöön
Uutinen 30.11.2021

EIC Accelerator vauhdittaa visionäärit maailmalle

EU:n Horisontti 2020 -ohjelmassa pilotoitu EIC Accelerator on nyt uudessa kuosissa. Uuden pk-yrityksille tarkoitetun Accelerator-rahoituksen ensimmäisellä hakukierroksella kolme innovatiivista kansainvälisille markkinoille tähtäävää suomalaisyritystä onnistui nappaamaan rahoituksen. Koneelliseen metsänistutukseen erikoistunut Risutec on yksi rahoitusta saaneista suomalaisyrityksistä, joka pyrkii kansainväliseksi menestystarinaksi.

Horisontti Eurooppa -ohjelmaan kuuluvan EIC Accelerator -rahoituksen tavoitteena on auttaa eurooppalaisia pk-yrityksiä nopeaan kansainväliseen kasvuun. Parhaimmillaan EU:n tarjoama rahoitus toimii lähtölaukauksena saada yritykselle uskottavuutta ja sitä kautta jatkorahoitusta yksityisiltä sijoittajilta.

Uudistunut EIC Accelerator sisältää rahoitusta ja tukea eri muodoissaan

– Euroopassa tehdään runsaasti uraauurtavaa tutkimusta, mutta pääoman puuttuessa toiminnan kansainvälisessä skaalaamisessa on monilla pk-yrityksillä ollut haasteita. Siksi EIC Acceleratorissa on tukirahoituksen lisäksi optiona mukana myös operatiivisen vaiheen kustannuksia kattava pääomarahoitus, kertoo Heini Günther. Hän toimii Business Finlandissa EIC Acceleratorin kansallisena yhteyshenkilönä.

– Tarkoitus on, että valitut pk-yritykset saisivat EU:lta mahdollisimman pitkäjänteisen tuen, jonka avulla mahdollistuu myös kehittämistoimien jälkeinen skaalautuminen isoille kansainvälisille markkinoille. Hakuprosessiin on lisätty esikarsintavaihe, mutta lopullinen seula on edelleen tiukka, ja näillä näkymin myös uudella ohjelmakaudella vain n. 5−10 % hakemuksista menee läpi. Rahoitus onkin tarkoitettu Euroopan innovatiivisimmille ja potentiaalisimmille kasvajille. Kaikki yritykset eivät myöskään hae tai saa samalla kertaa molempia rahoitusmuotoja, Günther jatkaa.

Risutec auttaa metsiä kasvamaan

Risutec on yksi kolmesta suomalaisyrityksestä, jolle myönnettiin ensimmäisten joukossa EIC Accelerator -rahoitus uudella puiteohjelmakaudella.

Koneelliseen metsänhoitoon erikoistuneen Risutecin puunistutuskoneita sekä teknologista osaamista viedään jo yli 20 maahan globaalisti. Risutecille myönnettiin tukimuotoista avustusta sekä pääomarahoitusta.

Rahoituksen saaminen perustui Risutecin oman arvion mukaan yrityksen pitkäaikaiseen osaamiseen metsänhoidossa, kokeneeseen tiimiin sekä toimimiseen jo kansainvälisillä markkinoilla. Myös ympäristönäkökulma painoi vaakakupissa.

– Metsänhoidossa on tähän saakka keskitytty puunkaatoon. Meidän tehtävämme on auttaa metsiä kasvamaan nopeammin, oli sitten kyse teollisuuden tarpeista tai metsittämisprojekteista maailmalla. Maapallon metsät toimivat ylivoimaisesti tehokkaimpina hiilinieluina taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, kertoo Risutecin varatoimitusjohtaja Markus Vihottula.

– Hakemuksessa painotimme toimintamme ympäristönäkökulmia. Analytiikassa olemme myös pitkällä metsädatan keräämiseen ja käsittelyyn liittyen. Saamamme rahoituksen turvin tavoitteenamme on kehittää ja kaupallistaa isompi ja tehokkaampi metsänistutuskone. Jo yhdellä metsäkoneella saataisiin metsää istuttamalla kompensoitua yli 100 000 suomalaisen CO2-päästöt.

Itse hakuprosessissa Risutec oli konkari, sillä yritys on hakenut jo aikaisemman ohjelmakauden Horisontti 2020 -rahoitusta. Hakemus meni läpi kolmannella yrittämisellä.

Viestimme uusille hakijoille on, että varatkaa hakemuksen tekemiseen aikaa ja asiaan omistautunut tiimi.

– Aikaisempaan verrattuna EIC Acceleratorin uusi monivaiheinen hakujärjestelmä vaikutti alkuun haastavalta. Meitä auttoi kokemuksemme aikaisemmista hakuprosesseista. Viestimme uusille hakijoille on, että varatkaa hakemuksen tekemiseen aikaa ja asiaan omistautunut tiimi. Vaikka ensimmäinen hakemus hylättäisiin, niin jo hakuprosessiin osallistumisella tulee oma liikeidea haastettua juurta jaksain, Vihottula kannustaa.

Hakuprosessissa nyt esihakemusvaihe ja tekoälyä

EIC Accelerator -rahoitusta haetaan uuden monivaiheisen hakuprosessin kautta.

Yritysesittelyn ja pitchausvideon esihakemusta varten voi jättää tekoälypohjaiseen hakemusjärjestelmään milloin tahansa. Esihakemusvaiheesta jatkoon päässeet hakijat voivat jättää varsinaisen hakemuksensa 12 kuukauden kuluessa. Vuonna 2022 varsinaisille hakemuksille on neljä eri määräaikaa, joiden jälkeen tulleet hakemukset käsitellään aina yhdellä kertaa. Ensimmäinen näistä umpeutuu 12.1.2022 ja seuraavat, vielä erikseen vahvistettavat, määräajat ovat huhti-, kesä- ja lokakuussa.

Varsinaisen hakemuksen valmistelun tueksi yritys voi saada ohjelman tarjoamilta yritysvalmentajilta apua (3 pv) liiketoimintasuunnitelman kirkastamiseen. Varsinaisesta hakemusvaiheesta läpipäässeet kutsutaan vielä erilliseen haastatteluun, jonka jälkeen lopulliset rahoituspäätökset tehdään. Hylkäyspäätöksen saaneiden yritysten uusintahakemusten määrää on uudella ohjelmakaudella rajoitettu.

– Vuoden 2021 jälkimmäisellä hakukierroksella haastatteluihin saakka pääsi peräti kymmenen suomalaisyritystä. Seuraamme jännityksellä suomalaisyritysten menestystä, iloitsee Günther.

Tutustu tietopakettiimme EIC Accelerator -rahoituksesta ja ota yhteyttä

Katso 25.11.2021 EIC Accelerator -koulutuksen tallenne

 

Horisontti Eurooppa -ohjelmaan kuuluva EIC Accelerator sisältää kaksi erilaista rahoitusmuotoa. Avustusmuotoista rahoitusta myönnetään enintään 2,5 M€ asti ennen varsinaista kaupallistamisvaihetta viime vaiheen t&k-toimiin, testaukseen, validointiin, pilotointiin tai skaalautuvuuden rakentamiseen. Avustukseen voidaan myös yhdistää pääomaluonteista rahoitusta varsinaisen kaupallistamisvaiheen toimiin enintään 15 M€.

Teksti: Johanna Salovaara