Siirry sisältöön
Case 07.12.2021

EU-rahoitus vauhdittaa Wimaon innovatiivisen kierrätyslaitoksen kehitystyötä ja yrityksen kansainvälistymistä

Lappeenrantalaisen yrityksen kierrätysteknologia ja globaali kiertotalouden visio vakuuttivat EU:n EIC Accelerator -rahoituksesta päättävät arvioijat. Yritys on saanut yhteensä 3,5 miljoonaa euroa kehitystyöhön ja kierrätyslaitoksen investointeihin.
Wimao Oy
  • Perustettu v. 2016. Kiertotaloustehdas Lappeenrannassa, pääraaka-aineena kierrätetty muovi.
  • Patentoitu teknologia puristaa kierrätysjätteen komposiitiksi ilman vaativia erottelu- tai esikäsittelyprosesseja. Vähentää merkittävästi jätteiden määrää ja hiilidioksidipäästöjä.
  • Tähtää kansainväliseen kasvuun.
  • Lisätietoja yrityksestä: www.wimao.fi
EIC Accelerator -rahoitus
  • Voimakasta kansainvälistä kasvua hakeville pk-yrityksille, joiden innovaatiolla on suuri markkina- ja kasvupotentiaali.
  • Avustusta ja investointirahoitusta. Avustuksella yritys voi tehdä t&k-toimia, pilotointia, demonstrointia ja skaalautuvuuden suunnittelua. Euroopan Investointipankin takaamaa pääomamuotoista rahoitusta yritys voi käyttää esim. innovaation kaupallistamisvaiheeseen.
  • Voi hakea jatkuvasti, mutta rahoituspäätökset tehdään määräajoin.
  • On osa Horisontti Eurooppa -ohjelmaan kuuluvaa European Innovation Councilin (EIC) rahoitusta.
  • Kiinnostuitko? Maksutonta neuvontaa rahoituksen hakemiseen saa Business Finlandista

Wimao Oy kierrätyslaitos

Valtaosa maailman jätemuovista päätyy edelleen kaatopaikoille tai polttolaitoksiin. Wimaon ja LUT-yliopiston kehittämä teknologia mahdollistaa uudenlaisen komposiittimateriaalin valmistamisen erilaisista muoveista ja muista teollisuusjätteistä ilman vaativia erittely- ja esikäsittelyprosesseja. Komposiittia voidaan käyttää esimerkiksi pakkauksiin, auton osien valmistukseen ja rakennusteollisuuden tarpeisiin.

EIC auttaa teknologian nopeassa skaalaamisessa kansainvälisille markkinoille

Wimaon vuonna 2020 käynnistynyt REMAT-projekti on saanut Euroopan innovaationeuvostolta (EIC) Accelerator-rahoitusta, josta 2,5 miljoonaa euroa on avustusta ja miljoona euroa pääomasijoitusta. Projektissa kehitetään muovin ja muiden raaka-aineiden kierrätysprosessia. Tavoitteena on ison kapasiteetin kierrätyslaitos, joka valmistuessaan toimii referenssinä yrityksen skaalautuessa uudella teknologiallaan suuremmille kansainvälisille markkinoille.

EIC:n rahoitus tuli juuri oikeaan aikaan ja summat ovat olleet erittäin mittavia meidän kokoluokan yhtiölle. Se on mahdollistanut investointeja prosessilaitteistoon, testausta, prototyyppejä ja kehitystyötä.

– EIC:n rahoitus tuli juuri oikeaan aikaan ja summat ovat olleet erittäin mittavia meidän kokoluokan yhtiölle. Se on mahdollistanut investointeja prosessilaitteistoon, testausta, prototyyppejä ja kehitystyötä, kertoo Wimaon toimitusjohtaja Ville Immonen.

EIC-projekti vahvistaa yrityksen sijoitususkottavuutta

Vahva panostus tukee myös saajayritysten toimia niiden laajentaessa sijoittajapoolia.

– EIC:n tuki on auttanut meitä saamaan lainaa ja houkuttelemaan yksityistä pääomaa sijoituskierroksella. Jokainen elementti on tärkeä jatkorahoituksen tulevaisuutta ajatellen. Toiminnan kehittäminen olisi ollut paljon vaikeampaa ilman tätä rahoituskokonaisuutta, toteaa Immonen.

Nopeaan kansainväliseen kasvuun tähtäävän Wimaon prioriteettina on nyt skaalata kierrätysteknologiaa useissa projekteissa eri maissa. Uudenlaisesta kierrätyslaitoksesta kiinnostuneista yhteistyökumppaneista ei ole puutetta.

– Meidän ensisijainen markkina on Eurooppa, mutta keskusteluja on käynnissä kaikilla mantereilla ja koko ajan tulee uusia mahdollisuuksia vastaan. Tulevaisuus näyttää hyvältä ja kiireiseltä.

Immonen rohkaisee muitakin startup- ja pk-yrityksiä hakemaan rahoitusta.

– Jos me emme hyödynnä sitä, muut maat tässä ympärillä kyllä tekevät sen. Rahoitushaku- ja raportointiprosessin vaatimaa työmäärää ei kannata arkailla, se maksaa vaivan.

Lue mitä Horisontti Eurooppa voi tarjota sinun yrityksellesi

Teksti: Sami Sallinen
Kuva: Wimao