Kemiran historian ensimmäinen MSCA EU-projekti on sujunut mallikkaasti. Horisontti Euroopan Marie Skłodowska-Curie -rahoitustoimilla (MSCA) palkattu paperitekniikan maisteri Mengxiao Zhao on työskennellyt Kemiran tutkimuskeskuksessa Espoossa vuodesta 2018 alkaen ja viimeistelee nyt väitöskirjaa Tukholman Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) -yliopistossa. Biokuitujen lujuusilmiöihin porautuva väitöstyö tukee vahvasti Kemiran omia rinnakkaisia tutkimushankkeita paperin- ja kartonginvalmistuksen alueella.
Tohtorikoulutettavan ja Kemiran yhteistyön on mahdollistanut Tampereen yliopiston koordinoima FibreNet-projekti, joka tuo yhteen 15 eurooppalaista yliopistoa ja kuitualan yritystä. Tutkimustyön tavoitteena on löytää ratkaisuja kuitutuotteiden ominaisuuksien parantamiseksi ja räätälöimiseksi, mikä mahdollistaa uusien ympäristöystävällisten tuotteiden sekä uusien käyttökohteiden kehittämisen. Projektin puitteissa on palkattu 15 tohtorikoulutettavaa eri puolille Eurooppaa.
"Projektin aihealue sopii todella hyvin Kemiran strategiaan, kun saimme puukuidun lujuuden tutkimuksen paperin- ja kartonginvalmistuksessa osaksi ohjelmaa", kertoo Kemiralla projektista vastaava Mari Zabihian. Väitöstyö mahdollistaa pitkäjänteisen ja laaja-alaisen näkökulman kuitutuotteiden tulevaisuuteen.
"Omista projekteista odotetaan kaupallistamista aika nopeasti, joten niiden rinnalla on todella hyvä olla pitkäjänteisempää tutkimusta, missä päästään syvemmälle teoriassa, mekanismeissa ja ymmärryksessä. Haemme tässä myös uusia tutkimusmenetelmiä, joita on tarkoitus jalkauttaa meidän normaaliin tutkimustoimintaan projektin jälkeen."
Nelivuotisen projektin MSCA-rahoitus kattaa väitöskirjan tekijän palkkakulut kolmeksi vuodeksi. Tekijää ei voi rekrytoida yrityksen kotimaasta, mutta suomalaisen tekijän voi palkata jos hän on asunut ulkomailla jo pidempään. Haku on auki myös Euroopan ulkopuolelta tuleville tutkijoille.
"Meidän rekrytoima tutkija muutti Suomeen, kun hänet valittiin tehtävään. Väitöskirjatyön aikana hän on saanut mahdollisuuden työskennellä 10 kuukauden ajan myös toisen projektipartnerin laboratorioissa, mikä on tiivistänyt meidän yhteistyötä KTH:n kanssa", kertoo Zabihian.
Rajoja ylittävä verkostoituminen on rakennettu MSCA-rahoitteisten projektien keskiöön.
"Olemme saaneet eurooppalaisten yliopistojen verkostot käyttöön hyvinkin vaivattomasti ja tapaamiset ovat olleet todella antoisia. Pääsimme tekemään yhteistyötä monen yliopiston ja tutkimuslaitoksen kanssa ja tutustumaan niiden laboratoriotiloihin eri maissa. Yliopistot tuovat viimeisintä osaamistaan projektiin, koska tässä tehdään väitöstöitä."
Tampereen teknillisen yliopiston osaaminen projektin hakuvaiheessa ja professori Pasi Kallion rooli projektin koordinaattorina on myös vaikuttanut keskeisesti projektin onnistumiseen.
"Tässä on ollut myös EU-byrokratiaa mukana, mutta emme ole kokeneet sitä raskaaksi, koska projektilla on ollut todella ammattimainen ja kokenut vetäjä. Se on ollut iso helpotus kaikille osallistujille", toteaa Zabihian.
Kemira muodosti projektia varten kuuden hengen sisäisen ohjausryhmän yrityksen omista tutkijoista, liiketoiminnan kehityksestä ja tuotelinjan vastaavista henkilöistä. Väitöstyön tuloksista on jo saatu uutta näkökulmaa sisäiseen tutkimustyöhön.
Kemira hakee nyt aktiivisesti uusiin EU-hankkeisiin ja on jo mukana toisessa MSCA-projektissa, jossa edunsaajan roolin sijaan yritys tarjoaa Oulun yliopiston väitöskirjan työntekijälle teollisuuskokemuspaikkaa ja osallistuu aktiivisesti väitöstyön ohjaamiseen.
"Suosittelen ehdottomasti MSCA-projekteja muillekin suomalaisille yrityksille. Pitää vain löytää se strateginen alue, missä fokus on selvä vähintään 4-5 vuoden ajan. Hyvä EU-rahoitus pienentää yrityksen taloudellista riskiä merkittävästi."
Teksti: Sami Sallinen
Kuvat: Kemira