Navigoidessamme ilmastonmuutoksen, kestävän energian ja älykkään liikkuvuuden monimutkaisissa haasteissa SSH (Social Sciences and Humanities) -tieteenalat voivat tarjota tärkeitä näkemyksiä ja menetelmiä, jotka ovat oleellisia kattavien ja vaikuttavien tulosten saavuttamiseksi. Klusteri 5:ssä, kuten monessa muussakin, painotetaan useassa haussa SSH-näkökulmien sisällyttämistä hankkeisiin.
Ihminen keskiössä -lähestymistapa on toteutettavissa parhaiten SSH-asiantuntijan kanssa. SSH-yhteistyöllä voidaan varmistaa, että teknologioita kehitetään riittävällä ymmärryksellä ihmisten käyttäytymisestä, tarpeista ja teknologioiden käyttöönoton mahdollisista yhteiskunnallisista vaikutuksista. Astetta villimpänä esimerkkinä vaikkapa lentävien autojen käyttöönotto edellyttäisi paitsi teknologista edistystä mutta myös laajempaa hyväksyntää, sekä turvallisuutta ja kaupunkisuunnittelua koskevien seikkojen huomioon ottamista. Toinen esimerkki voisi olla tekoälyn ja automaation käyttöönotto vaikkapa autoliikenteessä, mikä ymmärrettävästi voi herättää eettisiä ja sosioekonomisia huolia, joita SSH-asiantuntijat pystyvät käsittelemään monitieteisen näkemyksensä kautta.
Ottamalla huomioon sosiaaliset, taloudelliset, psykologiset, poliittiset, historialliset, kulttuuriset, oikeudelliset ja eettiset ulottuvuudet erilaisista haasteista SSH-asiantuntijoiden kanssa tehtävässä yhteistyössä, hakemuksesi ja projektisi – ja sen tulokset – ovat todennäköisemmin menestyksekkäitä. SSH:n ja STEM:n (Science, Technology, Engineering and Mathematics) välinen yhteistyö mahdollistaa uuden tiedon luomisen ja uusiin yhteiskunnallisiin haasteisiin vastaamisen holistisemmalla tavalla.
Koordinaattoreita kannustetaan aktiivisesti etsimään ja yhdistämään SSH-näkökulmia laajalti eri teemoihin liittyviin hakuihin lisätäkseen hankkeidensa relevanssia, vaikuttavuutta ja yhteiskunnallista käyttöönottoa. Edistämällä monitieteisiä lähestymistapoja koordinaattorit voivat käsitellä monimutkaisia haasteita kattavammin ja varmistaa, että tutkimustulokset ovat paremmin linjassa yhteiskunnan tarpeiden ja odotusten kanssa.
Monet ilmastotieteen, energian ja liikkuvuuden alojen haasteet ovat tiiviisti yhteen linkittyneitä ja niitä tulisi käsitellä inklusiivisella ja monitahoisella lähestymistavalla. Teknologisten ratkaisujen lisäksi ei kannata unohtaa myös inhimillisiä, sosiaalisia ja yhteiskunnallisia aspekteja. Tässä mielessä monet teemaan liittyvät haut ovat nostaneet tärkeään asemaan yhteiskehittelyn ja sosiaalisen innovaation lähestymistavat, jotta projekteilla on paremmat mahdollisuudet saavuttaa entistäkin merkittävämpi vaikutus käsiteltäessä monimutkaisia yhteiskunnallisia ja teknologisia haasteita tulevaisuudessa.
Energiateemassa mm.:
Liikenneteemassa mm.:
Yhteiskuntatieteet ja humanistiset tieteet (SSH) kattavat monia tieteenaloja liittyen yhteiskuntaan ja kulttuuriin:
Lisäksi SSH kattaa: Antropologian, kasvatustieteen ja paljon muuta.
Artikkelissa on hyödynnetty EU-rahoitteisen GREENET-projektin, jossa myös Business Finland on mukana, tuottamaa materiaalia.