Siirry sisältöön
Tiedote 21.08.2023

Suomessa kehitetyt ratkaisut parantavat terveyssektorin kantokykyä maailmalla

Hoitajapula, ikääntyvä väestö ja rahapula eivät ole vain suomalainen ongelma. Ympäri maailmaa etsitään ratkaisuja uudistaa terveydenhuollon toimintatapoja ja teknologioita. Suomalainen terveysteknologiavienti on edelleen nosteessa. Terveysteknologian vientipäivä 23.8.2023 kokoaa yhteen Suomessa toimivat globaaliin haasteeseen vastaavat yritykset.

Koronapandemian jälkilöylyissä eri Euroopan maat investoivat terveyssektorin uudistamiseen. Esimerkiksi Ranska panostaa 650 miljoonaa euroa digitaalisiin kehittämishankkeisiin ja terveysdataan. Ranskan lisäksi mittavia panostuksia terveysdatan hyödyntämiseen tehdään myös mm. Saksassa ja Pohjoismaissa.

Ranskassa valmistellaan nyt digitaalisten terveysteknologiaratkaisujen korvattavuutta (PECAN), kertoo Terveys- ja hyvinvointiteeman viennistä vastaava Terhi Rasmussen Business Finlandista. Hanketta seurataan suurella mielenkiinnolla koko Euroopassa. Se avaa digiterveyden markkinaa myös suomalaisille yrityksille.

- Globaalisti on arvioitu, että vuonna 2030 olisi jo 13 miljoonan hoitajan vaje, mikäli asiat tehdään kuten nyt. Euroopassa etsitään kuumeisesti ratkaisuja, jotka auttavat ennakoinnissa ja nopeassa diagnosoinnissa. Terveydenhuollon henkilöstö tulee saada jaksamaan paremmin ja potilaat omatoimisemmiksi. Sairastuneet pitäisi saada mahdollisimman nopeasti takaisin työkykyisiksi, Rasmussen tiivistää.

Terveysteknologian vienti kasvaa tasaisesti

Suomessa kehitetyn terveysteknologian tuotevienti on kasvanut joka vuosi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Ylijäämää on tänä aikana kertynyt yli 16 miljardia euroa. Vuonna 2022 tuoteviennin arvo oli 2,7 miljardia euroa. Kolmannes viennistä suuntautuu Yhdysvaltoihin, mikä on monelle yritykselle houkuttelevin vientikohde. Eurooppaan suuntautuu lähes 40 prosenttia terveysteknologian viennistä. Kiina on toiseksi suurin kohdemaa 8 prosentin osuudella. Tämän vuoden tuotevienti on ollut aiempien vuosien kaltaista. Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassinen on tyytyväinen hallitusohjelman tavoitteisiin terveysteknologian näkökulmasta.

- Alalle tärkeä Terveysalan Kasvustrategia saa jatkoa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-ohjelmana. Terveysteknologian käytön ja viennin edistämistä varten on valmisteilla Business Finlandin missio Healthcare Reimagined 2035. Tämän pohjalta työstetään parhaillaan erilaisia ohjelmia terveyden ympärille, Saara Hassinen sanoo.

Suomalaiset yritykset parantavat potilasturvallisuutta Australiassa ja vähentävät sairaalakäyntejä Isossa-Britanniassa

Suomessa kehitetty tekoälyyn ja kuva-analyysiin pohjautuva potilasturvallisuusratkaisu Verso Vision ilmoittaa automaattisesti hoitajan kännykkään, mikäli potilas on vaarassa ja tarvitsee apua huoneessaan.

- Esimerkiksi Australiassa ikääntyvien asumispalveluissa ratkaisumme on todettu vähentävän 50 % ikäviä asiakaskaatumisia. Tällä on valtava merkitys hoidon kustannuksiin, inhimillisen kivun vähentämiseen ja hoitajan ajan säästämiseen, kertoo Katja Taalas, Verso Vision Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Yritys onkin nopeasti laajentunut usealle kansainväliselle markkinalle. Näitä ovat mm. Yhdistynyt kuningaskunta, Australia, Italia, Ruotsi, Tanska, Norja, Viro ja Irlanti.

Terveysteknologiayritys Buddy Healthcaren hoidonohjausjärjestelmä on pystynyt vähentämään 45 prosenttia turhia asiakaskäyntejä ennen leikkausta Isossa-Britanniassa.

- Aiemmin kaikki potilaat matkustivat sairaalaan ennen leikkausta täyttämään esitietokyselyn yhdessä hoitajan kanssa. Nyt kun lähes puolet potilaista täyttää kyselyn omatoimisesti mobiilisovelluksessa, säästyy huomattavasti hoitajan sekä potilaan aikaa. Asiakkaamme NHS Lanarkshire on lisäksi huomannut, että järjestelmän lähettämän automatisoidun potilasviestinnän ja muistutteiden avulla puhelut ovat vähentyneet selvästi. Nykyään vain pienellä osalla potilaista (11 %) on tarve olla yhteydessä sairaalaan ennen leikkausta.

Business Finland ja Terveysteknologia ry - Healthtech Finland järjestävät 23. elokuuta terveysteknologian vientipäivän Together to Global Growth Team Finland -talolla Helsingin Ruoholahdessa. Tapahtumaan on ilmoittautunut n. 200 osallistujaa ja paikalla on myös kymmenkunta kansainvälisen verkoston terveysalan asiantuntijaa eri kohdemaista.

Lisätietoja antavat

Terhi Rasmussen
Global Opportunity Leader, Business Finland
terhi.rasmussen (at) businessfinland.fi
+45 2054 9894

Saara Hassinen
Toimitusjohtaja, Terveysteknologia ry
saara.hassinen (at) teknologiateollisuus.fi
+358 40 531 1661

Median edustajat ovat myös tervetulleita.

Ilmoittautumiset:

Maria Arruda
Head of Communication, Business Finland
maria.arruda (at) businessfinland.fi
+358 400 933 913

Buddy Healthcare, Jussi Määttä
haastattelut: Pipsa Karioja, Marketing Manager / Markkinointipäällikkö
+358 40 216 4930, pipsa (at) buddyhealthcare.com

VersoVision, Katja Taalas
+358 40 7642871, katja.taalas (at) versovision.com

 

Terveysteknologia ry – Healthtech Finland on toimialajärjestö alan yrityksille. Jäseniä on noin 200. Autamme jäseniä kasvamaan ja kansainvälistymään huomioimalla säädellyn toimialan globaalit vaatimukset, kuin myös datan käytön mahdollisuudet. Yhdistys on lisäksi kohtaamispaikka kaikenkokoisille yrityksille, myös startupeille. Vaikuttajana tavoitteemme on toimintaympäristö, jossa voi kehittää ja ottaa käyttöön potilasturvallisia, innovatiivisia ja vaikuttavia tuotteita ja palveluja, myös vientiä varten.
Etusivu | Healthtech (teknologiateollisuus.fi)

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa noin 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi 

Future hospitals from Finland  

World-class agetech innovations from Finland

Business Finland, Kestävän kasvun ohjelma, terveys ja hyvinvointi