EU:n toimilla pyritään vähentämään tutkimuksen ja innovoinnin eriarvoisuutta ja kaventamaan t&i-alalla vallitsevaa kuilua Euroopassa. Tietoa, osaajia ja asiantuntemusta on levitettävä tehokkaammin kaikkialle EU:ssa auttamaan syrjäisimpiä alueita ja uusimpia EU-maita kehittämään omia t&i-järjestelmiään ja nostamaan omaa t&i-intensiteettiään.
Euroopassa vallitsee edelleen selkeä tutkimus- ja innovaatiokuilu. Tällä viitataan siihen, kuinka Euroopassa on joukko widening-maiksi kutsuttuja EU-maita, jotka ovat vasta kehittämässä ja vahvistamassa omaa tutkimus- ja innovaatiojärjestelmäänsä verrattuna EU-maihin, joilla on jo kehittyneempi ja vakiintuneempi t&i-järjestelmä, korkeampi kansallinen t&i-intensiteetti ja lisäksi pitkä historia EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelmien hyödyntäjinä.
Tämän kuilun kaventamiseen ja eri EU-maiden välisen epäsuhdan tasaamiseen EU tähtää erityisillä EU-ohjelmien osallistujien laajentamisen ja Euroopassa huippuosaamisen levittämisen rahoitusinstrumenteilla eli widening-toimilla.
Horisontti Eurooppa -ohjelmakaudella widening-maihin kuuluvat Bulgaria, Kreikka, Kroatia, Kypros, Tšekin tasavalta, Viro, Unkari, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Portugali, Romania, Slovakia ja Slovenia.
Widening-maille on kehitetty lukuisa joukko rahoitustoimia, joista keskeisimmillä pyritään vahvistamaan ja kehittämään maiden tutkimustoimintaa sekä estämään hallitsematon aivovuoto.
Teaming ja Twinning
rakentavat huippuosaamisen yksiköitä tai vahvistavat tietyn tieteenalan osaamista widening-maassa linkittämällä ko. maan tutkimustahot muualla EU-maissa sijaitseviin tutkimuksen huippuyksiköihin.
ERA Chairs
tukee huippuosaajien rekrytoimista ERA-professoreina widening-maihin.
Näitä tiedeorientoituneita toimia täydentää Excellence Hubs -rahoitus, joka rakentaa innovaatiopainotteisia huippuosaamisen keskittymiä widening-maihin.
Lisäksi pyritään estämään yhdensuuntainen aivovuoto eli tutkijoiden siirtyminen widening-maista muualle Eurooppaan tai Euroopan ulkopuolelle. Tähän on tarkoitettu tutkijanuria vahvistava Fostering balanced brain circulation (BBC) -rahoitus yhdistettynä Marie Skłodowska-Curie -rahoitukseen (postdoctoral fellowships).
Widening-toimien tarkemmat kuvaukset, rahoitusinstrumentit, hakuaikataulu ja budjetit kuvataan työohjelmassa (Work Programme). Ensimmäinen työohjelma on 2-vuotinen kattaen vuodet 2021-2022. Sen ensimmäiset haut aukeavat kesäkuussa 2021. Tutustu työohjelmaan komission Funding & Tenders -osallistujaportaalissa.
Suomen Akatemia
+358 295 33 5131
vesa.varpula (at) aka.fi