Siirry sisältöön

Investointihyvitys suurille ilmastoneutraaliin talouteen tähtääville investoinneille

Investointihankkeille uusiutuvan energian tuotantoon ja energian varastointiin, teollisuuden tuotantoprosessien vähähiilistämiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen sekä Ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta strategisten laitteistojen sekä niiden komponenttien ja raaka-aineiden tuotantoon.

Investointihyvitykseen on oikeutettu yhtiö, joka toteuttaa Suomessa suuren ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävän investoinnin, jonka tukikelpoiset investointikustannukset ovat vähintään 50 miljoonaa euroa.

Investointihyvityksen myöntää Business Finland. Hyvitystä on haettava Business Finlandilta ennen investointihankkeen töiden alkamista.

Investointihyvityksen kanssa rinnakkaisena tukimuotona on investointiavustus suurille puhtaan siirtymän investoinneille. Investointiavustusta koskeva haku on auki 13.1.-14.3.2025.

Milloin investointihyvitystä kannattaa hakea

Investointihyvityksen myöntämisen yleiset edellytykset

Oikeus investointihyvitykseen myönnetään hakemuksesta yhtiölle, joka toteuttaa Suomessa laissa eräiden suurten ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksestä määritellyt edellytykset täyttävän investoinnin:

  1. energian tuotantoon uusiutuvista lähteistä ja energian varastointiin;
  2. teollisuuden tuotantoprosessien vähähiilistämiseen ja energiatehokkuustoimenpiteisiin; tai
  3. ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta strategisille aloille.

Mitä yritykseltänne vaaditaan

Yritys ei ole vaikeuksissa oleva yritys.

Investointihyvitystä ei voida myöntää yritykselle, jolle on annettu sellaiseen komission aikaisempaan päätökseen perustuva maksamaton perintämääräys, jossa tuki on julistettu sääntöjenvastaiseksi ja sisämarkkinoille soveltumattomaksi.

Yhtiö ei ole oikeutettu investointihyvitykseen, jos yhtiö tai konserni, johon se kuuluu, on luottolaitos tai muu rahoituslaitos.

Investointihyvitystä ei voida myöntää, jos yhtiö, konserni, johon se kuuluu, taikka yhtiössä tai konsernissa tosiasiallista määräysvalta käyttävä omistaja on Euroopan unionin pakotelistalla.

Millaisiin investointeihin hyvitys myönnetään

Investoinnit energian tuotantoon uusiutuvista lähteistä ja energian varastointiin

Investointihyvitykseen oikeuttavat investointihankkeet energian tuotantoon uusiutuvista lähteistä ja energian varastointiin, jotka koskevat:

  1. energian tuotantoa uusiutuvista lähteistä, sellaisina kuin ne on määritelty uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2018/2001 2 artiklan 1 alakohdassa, mukaan lukien uusiutuvan vedyn ja uusiutuvaan vetyyn perustuvien polttoaineiden tuotanto, mutta pois lukien sähköntuotanto;

  2. sähkön varastointia tai lämmön varastointia;

  3. uusiutuvan vedyn, biopolttoaineiden, bionesteiden, biokaasun, biometaanin, ja biomassapolttoaineiden varastointia, kun varastoitavasta sisällöstä saadaan vuositasolla vähintään 75 prosenttia suoraan varastoon liitetystä uusiutuvan vedyn, biopolttoaineiden, bionesteiden, biokaasun tai biomassapolttoaineiden tuotantolaitoksesta.

Investointihyvityksen perusteena olevan investoinnin kohteena olevan laitoksen tai laitteiston on oltava valmis ja toiminnassa 36 kuukauden kuluessa investointihyvityksen myöntämispäivästä. Mikäli tätä 36 kuukauden määräaikaa ei noudateta, vähennetään yhtiölle kyseisen investointihankkeen perusteella myönnetyn investointihyvityksen määrästä yksi prosentti jokaista 36 kuukauden aikarajan ylittävää kuukautta kohden. Vähennystä investointihyvityksen määrästä ei kuitenkaan tehdä, jos yhtiö osoittaa, että viivästyminen on johtunut yhtiöstä riippumattomasta odottamattomasta syystä, jota yhtiö ei asianmukaista huolellisuutta noudattaen olisi voinut välttää.

Jos investointi koskee uusiutuvan vedyn tai uusiutuvasta vedystä tuotettujen polttoaineiden tuotantoa, investointihyvityksen myöntäminen edellyttää lisäksi, että vety ja vedystä tuotetut polttoaineet tuotetaan uusiutuvista energialähteistä uusiutuvan energian direktiivissä, sen täytäntöönpanosäädöksissä tai delegoiduissa säädöksissä säädettyjen muuta kuin biologista alkuperää olevia uusiutuvia nestemäisiä ja kaasumaisia liikenteen polttoaineita koskevien menetelmien mukaisesti.

Jos investointi koskee biopolttoaineiden, bionesteiden, biokaasun, biometaanin tai biomassapolttoaineiden tuotantoa, investointihyvityksen myöntäminen edellyttää lisäksi, että tuotetut polttoaineet ovat uusiutuvan energian direktiivin sekä sen täytäntöönpanosäädöksissä tai delegoiduissa säädöksissä vahvistettujen kestävyyskriteerien ja kasvihuonekaasupäästöjen vähennyskriteerien mukaisia.

Uusiutuvan energian tuotannon tai energian varastoinnin investoinnin osalta hakijan on osoitettava, että investointihankkeen toteutuksessa noudatetaan ”ei merkittävää haittaa” -periaatetta (DNSH-periaate). Toiminnan katsotaan aiheuttavan merkittävää haittaa

  1. ilmastonmuutoksen hillinnälle, jos se aiheuttaa merkittäviä kasvihuonekaasupäästöjä;
  2. ilmastonmuutokseen sopeutumiselle, jos se lisää nykyisen ilmaston ja odotettavissa olevan tulevan ilmaston haitallista vaikutusta kyseiseen toimintaan tai ihmisiin, luontoon tai omaisuuteen
  3. vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävälle käytölle ja suojelulle, jos se heikentää vesimuodostumien hyvää tilaa tai hyvää ekologista potentiaalia, mukaan lukien pintavedet ja pohjavedet, tai merivesien osalta ympäristön hyvää tilaa;
  4. kiertotaloudelle, mukaan lukien jätteen synnyn ehkäisy ja kierrätys, jos se aiheuttaa huomattavaa tehottomuutta materiaalien käytössä tai luonnonvarojen suorassa tai epäsuorassa käytössä tai jos se lisää merkittävästi jätteen syntymistä, polttamista tai hävittämistä tai jos jätteen pitkäaikainen loppusijoitus voi aiheuttaa merkittävää ja pitkäaikaista haittaa ympäristölle;
  5. ympäristön pilaantumisen ehkäisemiselle ja vähentämiselle, jos se lisää merkittävästi ilmaan, veteen tai maaperään kohdistuvia epäpuhtauspäästöjä;
  6. biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelulle ja ennallistamiselle, jos se heikentää merkittävästi ekosysteemien hyvää tilaa ja sietokykyä tai luontotyyppien ja lajien suojelutilannetta, mukaan lukien unionin edun kannalta merkittävät luontotyypit ja lajit.
    DNSH-kysymysten vastausohjeita ja -esimerkkejä 

Laaja-alaisiin DNSH-ennakkoarviointeihin voi tutustua Suomen kestävän kasvun ohjelman liitteessä 3 (eritoten osio Energiajärjestelmän murros alkaen sivulta 427). Kestävän kasvun ohjelmaa varten kehitettyjä arviointimenetelmiä voidaan Suomen ympäristökeskuksen mukaan käyttää soveltaen myös muihin hankkeisiin, joilta edellytetään DNSH-arviointeja.

Investoinnit teollisuuden tuotantoprosessien vähähiilistämiseen ja energiatehokkuustoimenpiteisiin

Investointihyvitykseen oikeuttaa investointihanke, joka mahdollistaa vähintään toisen seuraavista:

  1. suorat kasvihuonekaasupäästöt yhtiön fossiilisia polttoaineita energialähteenä tai raaka-aineena käyttävästä teollisuuslaitoksesta vähenevät vähintään 40 prosenttia verrattuna investointia edeltäneeseen tilanteeseen tuotantoprosessien sähköistämisen avulla tai siirtymällä käyttämään uusiutuvaa vetyä tai uusiutuvasta vedystä tuotettuja polttoaineita fossiilisten polttoaineiden asemesta;

  2. yhtiön teollisuuslaitoksen energiankulutus vähenee investointihyvityksellä tuetun toiminnan osalta vähintään 20 prosenttia verrattuna tukea edeltäneeseen tilanteeseen.

Suorien kasvihuonepäästöjen väheneminen mitataan viiden investointihyvitysoikeutta koskevaa hakemusta edeltävän kalenterivuoden keskimääräisten suorien kasvihuonepäästöjen perusteella. Tarkasteltaessa suorien kasvihuonekaasupäästöjen vähenemistä otetaan huomioon myös biomassan poltosta aiheutuvat todelliset kasvihuonepäästöt.

Energiankulutuksen väheneminen mitataan viiden investointihyvitysoikeutta koskevaa hakemusta edeltävän kalenterivuoden aikana toteutuneen keskimääräisen energiankulutuksen perusteella.

Päästökauppajärjestelmän piiriin kuuluvaan toimintaan liittyvien investointien osalta investoinnin on johdettava siihen, että yhtiön teollisuuslaitoksen kasvihuonekaasupäästöt vähenevät ilmaisjaon viitearvoja pienemmiksi.

Investointihyvityksen perusteena olevan investoinnin kohteena olevan laitoksen tai laitteiston on oltava valmis ja toiminnassa 36 kuukauden kuluessa investointihyvityksen myöntämispäivästä. Mikäli tätä 36 kuukauden määräaikaa ei noudateta, vähennetään yhtiölle kyseisen investointihankkeen perusteella myönnetyn investointihyvityksen määrästä yksi prosentti jokaista 36 kuukauden aikarajan ylittävää kuukautta kohden. Vähennystä investointihyvityksen määrästä ei kuitenkaan tehdä, jos yhtiö osoittaa, että viivästyminen on johtunut yhtiöstä riippumattomasta odottamattomasta syystä, jota yhtiö ei asianmukaista huolellisuutta noudattaen olisi voinut välttää.

Investointihyvitystä ei saa sellaisen investoinnin perusteella, joka johtaa yhtiön kokonaistuotantokapasiteetin lisäämiseen. Tällaiseksi tuotantokapasiteetin lisäämiseksi ei kuitenkaan lueta teknisistä syistä välttämätöntä kapasiteetin lisäämistä enintään kahdella prosentilla verrattuna investointia edeltäneeseen tilanteeseen.

Investointihyvitystä ei saa sellaisen investoinnin perusteella, jossa on kyse pelkästään sovellettavien Euroopan unionin normien täyttämisestä.

Jos investointihanke koskee teollisuuden vähähiilistämistä, johon liittyy uusiutuvan vedyn käyttöä, investointihyvityksen myöntäminen edellyttää, että käytettävä vety tuotetaan uusiutuvista energialähteistä uusiutuvan energian direktiivissä ja sen täytäntöönpanosäädöksissä tai delegoiduissa säädöksissä säädettyjen muuta kuin biologista alkuperää olevia uusiutuvia nestemäisiä ja kaasumaisia liikenteen polttoaineita koskevien menetelmien mukaisesti.

Jos investointi koskee teollisuuden vähähiilistämistä, johon liittyy uusiutuvien vedystä tuotettujen polttoaineiden käyttöä, kyseisten polttoaineiden tulee täyttää seuraavat vaatimukset:

  1. ne ovat nestemäisiä ja kaasumaisia polttoaineita, jotka on tuotettu uusiutuvasta vedystä, jonka energiasisältö on peräisin muista uusiutuvista lähteistä kuin biomassasta;

  2. niillä saavutetaan elinkaaren aikaiset kasvihuonekaasupäästövähennykset, jotka ovat vähintään 70 prosenttia verrattuna fossiiliseen vertailukohtaan 94 g CO2eq/MJ; ja

  3. ne on tuotettu muuta kuin biologista alkuperää oleville uusiutuville nestemäisille ja kaasumaisille liikenteen polttoaineille uusiutuvan energian direktiivissä ja sen täytäntöönpanosäädöksissä tai delegoiduissa säädöksissä vahvistettujen menetelmien mukaisesti.

Investoinnit ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta strategisille aloille

Investointihyvitykseen oikeuttavat seuraavat investoinnit ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta strategisille aloille:

  1. investoinnit ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta olennaisten laitteistojen tuotantoon;

  2. investoinnit kohdassa 1 määriteltyjen laitteistojen valmistukseen suoraan tarkoitettujen ja ensisijaisesti siinä käytettävien keskeisten komponenttien tuotantoon; tai

  3. investoinnit kohdissa 1 ja 2 määriteltyjen laitteistojen ja komponenttien tuotannossa tarvittavien kriittisten raaka-aineiden tuotantoon tai talteenottoon.

Edellä 1. kohdassa ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta olennaisilla laitteistoilla tarkoitetaan akkuja, aurinkopaneeleita, tuuliturbiineita, lämpöpumppuja, elektrolyysilaitteita ja hiilidioksidin talteenotto-, hyödyntämis-, ja varastointilaitteita. Kohdassa 2. mainituilla komponenteilla tarkoitetaan investointihyvitystä koskevan lain mukaisia komponentteja. Kohdassa 3. mainituilla kriittisillä raaka-aineilla tarkoitetaan komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 liitteessä 4 tarkoitettuja kriittisiä raaka-aineita.

Investointihyvityksen myöntäminen edellyttää, että:

  1. investointi säilytetään investoinnin sijaintipaikassa vähintään viiden vuoden ajan investoinnin valmistumisen jälkeen;

  2. on olemassa konkreettinen riski siitä, että investointi ei toteudu ETA-alueella;

  3. yhtiö tai konserni, johon se kuuluu, ei ajanjaksona joka alkaa investointihyvityksen hakemisesta ja päättyy kahden vuoden kuluttua investoinnin valmistumisesta siirrä Suomeen toisesta ETA-alueen valtiosta samoja tai vastaavia tuotantotoimintoja, joiden perusteella investointihyvitys myönnetään.

Investointihyvitystä ei myönnetä, jos yhtiö, tai konserni, johon se kuuluu, on kahden investointihyvityksen hakemista edeltävän vuoden aikana siirtänyt Suomeen toisesta ETA-alueen valtiosta samoja tai vastaavia tuotantotoimintoja, jota koskevaan investointiin investointihyvitystä haetaan.

Hyväksyttävät kustannukset

Investoinnit energian tuotantoon uusiutuvista lähteistä ja energian varastointiin: Investointihyvityksen perusteeksi hyväksyttäviä kustannuksia ovat investointihankkeen kustannukset siltä osin, kuin kustannukset kohdistuvat uuden kapasiteetin rakentamiseen tai voimalaitoksen kapasiteetin päivittämiseen. Jos investointihanke liittyy voimalaitoksen kapasiteetin päivittämiseen, investointihyvityksen perusteeksi hyväksyttäviä kustannuksia ovat ainoastaan lisäkustannukset, jotka liittyvät päivitettyyn kapasiteettiin.

Investoinnit teollisuuden tuotantoprosessien vähähiilistämiseen ja energiatehokkuustoimenpiteisiin: Investointihyvityksen hyväksyttäviä kustannuksia ovat investointihankkeeseen liittyvät sähköistämiseen, vetyyn tai vetypohjaisiin polttoaineisiin siirtymiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen tarvittavien laitteiden, koneiden ja laitosten kustannukset sekä muut investointikustannukset.

Investoinnit ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta strategisille aloille: Investointihyvityksen perusteeksi hyväksyttäviä kustannuksia ovat hyödykkeiden valmistamiseen tai talteenottoon tarvittavaan aineelliseen omaisuuteen, kuten maa-alueisiin, rakennuksiin, tehtaisiin, laitteistoihin, koneisiin, ja aineettomaan omaisuuteen, kuten patenttioikeuksiin, lisensseihin, taitotietoon tai muuhun henkiseen omaisuuteen, kohdistuvat investointihankkeen kustannukset.

Hyväksyttävät kustannukset sekä konsernin sisältä ja etuyhteysyrityksiltä tehtävien ostojen ehdot on kuvattu tarkemmin investointihyvityksen ehtojen kohdassa 8. Linkki ehtoihin julkaistaan, kun rahoitus on haettavissa. 

Hyväksyttäviä kustannuksia eivät ole

  • palkat
  • yleiskustannukset
  • edustusmenot
  • korot ja muut rahoituskustannukset
  • valtion maksuperustelakiin perustuvat maksut ja erityismaksulainsäädäntöön perustuvat maksut
  • kustannusvaraukset
  • investointihyvitykseen oikeutetun yrityksen maksamat tai korvaamat matkakustannukset
  • investointihyvitykseen oikeutetun yrityksen osana tavaroiden tai palvelujen hankintahintaa maksamat arvonlisäverot.

Investointihyvityksen määrä

Investointihyvityksen määrä on 20 prosenttia investointihyvityksen perusteeksi hyväksyttävistä kustannuksista. Investointihyvityksen enimmäismäärä on 150 miljoonaa euroa yhtiötä kohti. Jos yhtiö kuuluu konserniin, investointihyvityksen enimmäismäärä lasketaan konsernikohtaisesti.

Investointihyvityksen vähentäminen ja jaksottaminen

Investointihyvitys vähennetään yhtiön euromääräisen vaatimuksen perusteella yhtiön tuloverosta yhtiön kalenterivuoden 2028 aikana alkavana verovuotena sekä sitä seuraavana 19 verovuotena. Investointihyvitystä voi kuitenkin vähentää aikaisintaan sinä verovuotena, jonka aikana investointi valmistuu. Investointihyvitys vähennetään yhteisöverosta ulkomaisen veron hyvitysten jälkeen.

Investointihyvitystä voi kuitenkin vähentää kunakin verovuonna enintään kymmenen prosenttia yhtiölle myönnetyn investointihyvityksen kokonaismäärästä.

Ennen kuin haet

Ennen kuin haet investointihyvitystä, tutustu huolellisesti ehtoihin sekä lakiin. Linkit ehtoihin ja lakiin julkaistaan, kun rahoitus on haettavissa.

Hae investointihyvitystä

Hyvitystä haetaan Business Finlandilta ennen investointihankeen töiden alkamista.
Investointihankkeen töiden alkamisella tarkoitetaan investointiin liittyvien rakennustöiden alkamista tai ensimmäistä laillisesti velvoittavaa laitetilaussitoumusta tai muuta sellaista sitoumusta, joka tekee investoinnista peruuttamattoman, sen mukaan, kumpi tapahtuu aikaisemmin. Maan ostoa ja valmistelutöitä, kuten lupien hankkimista ja alustavien toteutettavuustutkimusten tekemistä, ei katsota töiden alkamiseksi.

Business Finland avaa investointihyvityksen haettavaksi myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Lisätietoja

Business Finlandin yhteyshenkilöt

Sini Uuttu 
sini.uuttu (at) businessfinland.fi ja

Hanna Rinta-Erkkilä
hanna.rinta-erkkila (at) businessfinland.fi

Huom!

Tässä kuvatut hyvityksen myöntämisen ehdot ja hyvityksen sisältö perustuvat hallituksen esitykseen (HE 207/2024), ja ne voivat erota voimaan tulevasta laista. Business Finland avaa verohyvityksen haettavaksi myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.