Nyhet 20.02.2024

Energistödet är öppet för ansökan igen – villkoren har skärpts

Finansieringstjänsten Energistöd har varit stängd en tid, men nu har den öppnats med nya villkor. Energistöd kan beviljas för projekt som främjar ny teknik, det kommersiella utnyttjandet av den, elsystemets reglerbarhet och energisparande med hjälp av energieffektivitet.

Fullmakten för Energistödet än betydligt lägre än tidigare år, och därmed har riktlinjerna för stödet skärpts avsevärt från föregående år.

Vad har förändrats?

Det har varit nödvändigt att gallra och utesluta bland annat följande investeringsobjekt från Energistödet:

  • Investeringar som främjar produktion och användning av förnybar energi, som solelsystem, luft-, luft/vatten- och jordvärmepumpar, solvärmesystem, biogasanläggningar och småskalig vindkraft. Investeringar relaterade till ny teknik kan dock vara stödberättigande även i fråga om de ovan nämnda.
  • Investeringar i energieffektivitet relaterade till byggnader och husteknik omfattas inte heller längre av Energistödet. Men om dessa är relaterade till ny teknik kan investeringarna vara stödberättigande.

Vad är oförändrat?

Som tidigare stöder denna finansiering investeringar i ny teknik samt investeringar i industri och produktionsprocesser relaterade till energieffektivitet. Även besiktnings- och utredningsprojekt kan beviljas stöd som tidigare. Projekt som är planerade i detalj och välberedda prioriteras bland ansökningarna.

Läs mer om Energistöd