5/9

Utlysning 2.4.-5.9.2024

Utmaningstävling 2024: Lokomotiv- och utmanarföretag

Tävlingen består av två faser. Deadline för den första fasen är torsdag 5.9.2024 kl. 23.59.

Ytterligare information

Kimmo Kanto (ICT och digitalisering)
kimmo.kanto (at) businessfinland.fi


Ella Kylmäaho (hälso- och konsumentföretag)
ella.kylmaaho (at) businessfinland.fi

Jarkko Piirto (energi och byggd miljö, processindustrin)
jarkko.piirto (at) businessfinland.fi

Juha Suuronen (elektroniktillverkning, tillverkningsindustri, skeppsbyggnad)
juha.suuronen (at) businessfinland.fi

Målet med utlysningen

Syftet med tävlingen är att avsevärt öka företagens investeringar i forskning, utveckling och innovation i Finland samt att skapa nya arbetstillfällen och ekosystem för ny affärsverksamhet till ett värde av flera miljarder euro.

De projekt som föreslås av de företag som deltar i tävlingen ska erbjuda lösningar på stora framtida utmaningar, antingen på uppdrag eller betydande tekniska utmaningar. De ska ha en betydande inverkan på Finlands kompetens, konkurrenskraft och investeringar i forskning, utveckling och innovation.

Tävlingens kategorier

Lokomotivföretag: företag som verkar globalt och som har kapacitet att göra betydande tilläggsinvesteringar i FUI-verksamhet i Finland. Finansieringen kan uppgå till högst 20 miljoner euro för lokomotivföretag och 50 miljoner euro för ekosystempartner.

Utmanarföretag: för företag som strävar efter att växa till en global aktör, lösa en mindre eller mer fokuserad utmaning, utveckla helt nya affärsmöjligheter eller stärka rollen för ett företag som är verksamt i Finland i en globalt verksam koncern. De extra FUI-investeringslöftena är inte riktigt lika stora som för lokomotivföretag. Utmanarföretaget får finansiering upp till 10 M€ och dess ekosystem 20 M€.

Tävlingen är inte begränsad till något specifikt tema eller teknikämne. Avsikten är att använda sammanlagt 60 miljoner euro för denna utmaningstävling. Projekten pågår i 3-5 år. Samarbetsprojekt mellan två företag är möjliga i båda tävlingskategorierna.

Ansökningsanvisningarna (pdf)

Presentationsmaterial av infowebinar 9.4.2024 (pdf)

Video av infowebinar 9.4.2024 

Mer information om finansiering för lokomotivföretag

Om du behöver en version av materialet som överensstämmer med tillgänglighetsdirektivet, kontakta Business Finland via vår webbplats.