Siirry sisältöön
Blogi 21.02.2023

Suomi suuntaa rohkeasti kohti uudistavaa kiertotaloutta: 3 askelmerkkiä kestävään talouskasvuun

Maailman kiertotalousaste on vain 7,2 %, mikä tarkoittaa, että reilusti yli 90 % kaikesta käytetystä materiaalista ei ohjaudu uudelleen käyttöön. Kestävä talouden kasvu ei voi pitkällä aikavälillä toteutua nykyisillä tuotannon ja kuluttamisen malleilla, sillä maapallomme ekologiset rajoitteet ovat vastassa. On ensisijaisen tärkeää tuottaa jatkossa enemmän lisäarvoa vähemmällä materiaalin käytöllä.
kirjoittaja
Outi Suomi

Head of Bio & Circular Finland  v. 2019-2022
outi.suomi (at) businessfinland.fi
+358 50 5727 530

Suomi on kiertotaloudessa globaali edelläkävijä: Vuonna 2016, ensimmäisenä maailmassa, olemme luoneet kiertotalouden kansallisen tiekartan. Vuonna 2021 Suomi aloitti kiertotalouden strategisen ohjelman.

Globaalisti kiertotalouden ennustetaan kasvavan erittäin nopeasti; kumulatiivisen vuosikasvun arvioidaan olevan jopa 8–9%.

Jotta Suomen olisi entistä paremmin mahdollista vaikuttaa siihen, miten kasvu näkyy Suomessa, Business Finland on valinnut kiertotalouden ja jätteettömyyden yhdeksi strategiseksi painopisteekseen. Niin suuret vientiyrityksemme kuin uudet kiertotalouden yritykset suuntaavat rohkeasti kohti kansainvälisiä kiertotalouden markkinoita. Suomen on tulevaisuudessa tärkeää vahvistaa kansainvälistä profiiliaan kiertotalouden edelläkävijänä

Kolme askelmerkkiä vahvistamaan kiertotalouteen siirtymistä

Meille Business Finlandissa on tärkeää, että Suomen hyvinvointi perustuu sellaiseen kasvuun, joka kunnioittaa luonnon monimuotoisuutta, hillitsee ympäristön saastumista ja ilmastonmuutosta, säästää luonnonvaroja ja poistaa hukkaa.

Kiertotalouteen siirtyminen on kestävän talouden elinehto. Taloutta voidaan rakentaa kiertotalouden keinoin seuraavin askelmerkein:

1. Luontokatoon ja ilmastonmuutokseen puuttuminen

Tulevaisuuden talouskasvun tulisi luoda turvaa ja resilienssiä sekä vähentää riippuvuutta primäärisistä eli suoraan luonnosta otettavista raaka-aineista. Uusien, kestävien ratkaisujen tulisi muun muassa: 

  • kuluttaa primäärisiä materiaaleja vähemmän
  • korvata primäärisiä materiaaleja sekundaarisilla materiaaleilla
  • hyödyntää materiaaleja käytössä mahdollisimman pitkään
  • nostaa jo käytössä olleiden materiaalivirtojen arvoa uusissa tuotteissa ja käyttökohteissa

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kokonaiset arvoketjut sekä arvontuotto asiakkaille ja kumppaneille tulee muotoilla ja suunnitella uudelleen. Tässä onnistuessamme Suomi nähdään globaalisti toivottuna kiertotalouden ja kestävän kehityksen kumppanina.

2. Rahoitus ja investoinnit edistävät kiertotalouteen siirtymistä

Me haluamme julkisena innovaatioiden ja kansainvälistymisen rahoittajana auttaa eri sektoreiden yrityksiä liiketoimintamallien uudistamisessa kiertotalouden mallien mukaisiksi, jotta ne edistäisivät kiertotalouteen siirtymistä. 

Haluamme Suomeen myös lisää kiertotalouden investointeja sekä uusien ratkaisujen kehittämistä ja skaalaamista maailman markkinoille.

3. Datalla ja digitalisaatiolla vauhtia kiertotalouteen

Kiertotaloudessa arvoketjut muuttavat muotoaan ja uudenlaiselle yhteistyölle syntyy tarvetta. Teollisuuden materiaalivirrat tullaan enenevässä määrin hyödyntämään poikkiteollisesti. Datan avulla luodaan läpinäkyvyyttä ja uudenlaisia liiketoimintamalleja, joissa esimerkiksi palveluilla ja jakamisella on yhä suurempi rooli.

Kuvatun tyyppinen elinkeinoelämän uudistuminen vaatisi merkittäviä panostuksia tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. 

Valtion tavoite nostaa t&k-menojen osuus bruttokansantuotteesta neljään prosenttiin vuoteen 2030 mennessä tukee tarvittavaa kestävää uudistumista.

Meidän tulee vauhdittaa uusien ratkaisujen käyttöönottoa entisestään.

Näemme, että on aika siirtyä haittojen minimoimisesta kohti hyvää maksimoivaan ja resursseja uudistavaan talouteen. Tulevaisuuden kasvava talous luo hyvää sekä ihmisille että ympäristölle ja turvaa jatkuvan uudistavuuden.

Tutustu, miten yritykset voivat rakentaa kiertotaloudesta kilpailukykyä itselleen. 

Tutustu myös strategiajohtajamme ajatuksiin ja työn taustoihin, miksi valintoja on tehty. 

Blogi on osa Business Finlandin temaattista strategiatyötä, jossa on tunnistettu Suomelle kestäviä tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia. Business Finland on valinnut viisi aluetta, joihin se toimintaansa seuraavien vuosien aikana kohdentaa. Tämä blogi avaa kiertotalouden ja jätteettömyyden kasvumahdollisuutta