Siirry sisältöön
Blogi 15.12.2023

Viennin edistämiseen kannattaa panostaa – kasvu on ollut nopeinta pienissä yrityksissä

Suomalaisten yritysten vienti toipui koronakuopasta nopeasti, mutta tulevaisuus näyttää epävarmalta. Viennin edistämiseen tehdyt julkiset panostukset ovat tuottaneet parasta tulosta pienissä yrityksissä, joten sillä tiellä kannattaa jatkaa, kirjoittaa Business Finlandin kansainvälistymispalvelujen johtaja Risto Vuohelainen.
Kirjoittaja
Risto Vuohelainen

Johtaja, kansainvälistymispalvelut
Business Finland
risto.vuohelainen (at) businessfinland.fi

Suomen viennillä on kaksi rakenteellista ongelmaa: Hitaasti kasvava tai jopa taantuva Eurooppa hallitsee 67 prosenttia tavara- ja palveluviennistä sekä kaikesta viennistä noin kolmasosa perustuu matalan jalostusarvon tuotteisiin kuten puuhun, polttonesteisiin ja perusmetalleihin.

Tarvitsemme lisää investointeja tutkimukseen ja tuotekehitykseen, jotta pystymme luomaan uusia menestystuotteita ja palveluita maailmanmarkkinoille.

Venäjän vienti romahti talouspakotteiden seurauksena, ja korvaavia markkinoita on haettu lännestä. Viime vuonna Yhdysvallat ohitti Ruotsin ja Saksan tärkeimpänä kohdemaana, mutta tänä vuonna Ruotsi näyttää kiilaavan takaisin ykköspaikalle.  

Merkille pantavaa on, että viennin kasvu on viime vuosina ollut nopeinta pienissä, keskisuurissa ja hyvin nuorissa eli startup-yrityksissä. Pk-yritysten tavara- ja palveluvienti kasvoi vuosina 2017–2021 yhteensä 42 prosenttia, kun kaikkien yritysten viennin kasvu oli samaan aikaan vain 16,5 prosenttia. Pk-yritysten osuus viennin kokonaismäärästä oli 14 prosenttia.

Startup-yrityksissä vienti on kasvanut 2 miljardiin euroon: vientiponnistelut kannattavat 

Viennissä eniten kasvoivat data-analytiikka ja ohjelmistot, joiden vienti kaksinkertaistui noina vuosina. Business Finlandin parhaimmisto startup-yrityksistä, ns. Nuoret Innovatiiviset Yritykset, kasvoivat voimakkaimmin ja niiden vienti harppasi peräti 150 prosenttia kahteen miljardiin euroon.

Business Finlandin asiakkaiden vienti on kasvanut selvästi keskimääräistä paremmin ja erityisen vahvaa kasvu on ollut pitkäkestoista tuotekehityksen ja viennin tukea saaneilla startup-yrityksillä. Tällaisia yrityksiä oli vuonna 2021 yhteensä 350 ja niiden vienti ylsi miljardiin euroon. Kasvua vuodesta 2017 kertyi 600 prosenttia.

Tulevaisuuden kilpailukyvyn varmistamiseksi on selvää, että tuotekehitykseen ja vientiponnisteluihin kannattaa tarjota julkista tukea. Vientistrategian tekeminen kannattaa aloittaa jo tuotekehitysvaiheessa. Business Finlandin kansainvälinen verkosto kattaa yli 70 maata, joissa toimivat asiantuntijat tekevät markkinatutkimusta ja luovat yhteyksiä vientiyrityksille.

Julkisen tutkimus-, kehitys- ja investointirahoituksen vaikuttavuus syntyy onnistumisista vientimarkkinoilla. 

Menestys maailmalla luo kotimaahan kasvua ja työpaikkoja. Julkisen rahoituksen vaikuttavuus on säilytettävä korkeana myös tulevaisuudessa.

Tutustu Business Finlandin kansainvälistymispalveluihin

Lue lisää: Suomen viennin arvonlisä on käännettävä nousuun