Siirry sisältöön
Blogi 17.01.2024

Suomen viennin arvonlisä on käännettävä nousuun

Vauraus ja hyvinvointi edellyttävät kestävää talouskasvua, joka Suomessa syntyy pääasiassa viennistä ja sen tuottamasta arvonlisästä. Suomen viennin määrä on jämähtänyt 25 vuoden takaiselle tasolle, ja arvonlisä on kehittynyt heikosti. Ratkaisun avaimet valoisampaan tulevaisuuteen löytyvät innovaatioista ja viennin edistämisestä, kirjoittaa Business Finlandin strategiajohtaja Hannu Kemppainen.
Kirjoittaja
Hannu Kemppainen

Strategiajohtaja
+358 50 5577 818
hannu.kemppainen (at) businessfinland.fi

Suomen viennin ongelmat alkoivat paljastua finanssikriisin jälkeen. Kustannuskilpailukykyä on parannettu, mutta ongelmien ratkaiseminen vaatii viennin laadullista ja rakenteellista kehittämistä. 

Suomalaisen työtunnin tuloksille on saatava maailmanmarkkinoilta nykyistä selvästi parempi hinta.

Kansantalouden kokonaistuotantoon suhteutettuna Suomen vienti on kehittyneiden maiden vertailussa matala. OECD:n tilastoissa Suomi on viennistä syntyvän arvonlisän tuottajana hitaimpien kasvajien joukossa. Arvonlisän kasvu kymmenessä vuodessa on ollut Tanskassa kaksinkertainen ja Ruotsissa kolminkertainen Suomeen verrattuna.

Tarvitsemme rohkeita avauksia kasvaville markkinoille

Suomalaiset menestystarinat syntyvät oivaltavien tuote- ja palveluideoiden ja kasvumarkkinoiden kohdatessa.

Suomen viennistä kaksi kolmasosaa suuntautuu Eurooppaan, missä markkinakehitys on jäänyt muusta maailmasta jälkeen. Eurooppalainen kotimarkkina on tärkeä, mutta yrityksemme tarvitsevat nyt vahvaa tukea ja rohkaisua markkina-avauksiin nopeasti kasvaville markkinoille.

Viennistä saatava arvonlisä kasvaa vain, jos meillä on tarjota innostavia ja merkityksellisiä tuotteita ja palveluja. Nykyvientimme on liikaa alhaisen arvonlisän tuotteiden, kuten paperin, kartongin tai fossiilisten polttonesteiden varassa.

Suomi on jäänyt monessa suhteessa lähes raaka-aineviejäksi.

Vientiä on kehitettävä korkean arvonlisän ja osaamisintensiivisten tuotteiden ja palvelujen suuntaan. Esimerkiksi puhtaaseen siirtymään liittyvä vihreän vedyn tuotanto voidaan Suomessa hyödyntää arvonlisää kasvattavan jatkojalostuksen houkutteluun.

Innovaatiot vastaavat asiakaskysyntään

Parhaat innovaatiot vastaavat kysyntään tarkasti ja oikea-aikaisesti. On tärkeää, että innovointi kulkee alusta asti käsi kädessä kansainvälistymisen kanssa, ja yritykset kehittävät valikoimaansa yhdessä asiakkaiden kanssa. Suomessa on katsottu liikaa sisäänpäin.

Rohkea uudistuminen ja kestävän kasvun tavoittelu sisältävät riskejä. Yritykset tarvitsevat tukea kasvun hidasteiden poistamiseen aina tuotekehityksestä kysynnän selvittämiseen ja markkinoille menoon.

Ilman asiantuntijatukea ja rahoitusriskin jakamista yritykset eivät etene riittävän rohkeasti, ja kansainvälisen kasvun mahdollisuudet jäävät hyödyntämättä.

Suurimmat kasvun mahdollisuudet liittyvät yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseen. Monet puhtaan siirtymän innovaatiot ovat järjestelmätason ratkaisuja. Autonominen meriliikenne on esimerkki murroksesta, jossa kasvu toteutuu, kun kaikki toimijat logistiikkayhtiöistä laivanrakentajiin ja teleoperaattoreista lainsäätäjiin tuovat palansa yhteiseen peliin. Luotettu julkinen taho voi saattaa osapuolet yhteen ja luoda alkusysäyksen menestykselle.

Innovaatiorahoitus ja vienninedistäminen tukevat toisiaan

Tutkimukset kannustavat kehittämään innovaatiorahoitusta ja vienninedistämisen palveluja yhtenä kokonaisuutena. Huoli viennin arvonlisän kehityksestä oli keskeinen syy Business Finlandin perustamiselle kuusi vuotta sitten. Ulkopuolisten arviointien mukaan Business Finlandin tarjoamien innovaatiorahoituksen ja vienninedistämisen palvelujen yhteiskäyttö lisää yritysten liikevaihtoa ja vientiä. Business Finlandin asiakkaiden vienti on kasvanut eniten juuri korkean arvonlisän kategorioissa: palveluissa, ohjelmistoissa ja huipputeknologiassa.

Viime vuonna voimaan tullut laki valtion tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituksesta lähes tuplaa panostukset vuosikymmenen loppuun mennessä. Sen tuomat hyödyt riippuvat suuresti innovaatiotoiminnan linkittämisestä viennin ja kansainvälistymisen edistämiseen.

Viennin ja arvonlisän kasvu tapahtuvat yritysten onnistumisten ja menestystarinoiden kautta.

Julkinen taho voi toimillaan auttaa yrityksiä onnistumaan. Onnistuaksemme tarvitsemme lisää rohkeutta, painopistevalintoja sekä maakunnista maailmalle yltävää yhteistyötä. Innovaatiotoiminnan ja viennin kohtalonyhteyttä on syytä huolella vaalia ja edelleen kehittää.

Tutustu Business Finlandin kansainvälistymispalveluihin

Tutustu Business Finlandin rahoituspalveluihin

Lue lisää innovaatiorahoituksesta: suomalaisyrityksille myönnettiin viime vuonna innovaatiorahoitusta 416 miljoonaa euroa.