Siirry sisältöön
Blogi 07.11.2024

Business Finland panostaa tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen myös muutosten keskellä

Kuten strategiassamme sanomme, haluamme olla vastuullinen toimija ja paras työpaikka huippuasiantuntijoille. Niinpä päätimme tänä vuonna tarkastella tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työyhteisössämme perusteellisemmin kuin koskaan ennen.
Kirjoittaja
Laura Ylä-Sulkava

HR Director
laura.yla-sulkava (at) businessfinland.fi

Toteutimme keväällä kattavan henkilöstökyselyn ja täydentäviä haastatteluja, joilla keräsimme työntekijöidemme kokemuksia ja näkemyksiä tasa-arvon, monimuotoisuuden ja inkluusion toteutumisesta Business Finlandilla. Saimme hyvän kuvan niin onnistumisistamme kuin kehityskohteistamme, ja tiedon perusteella laadimme uusimman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmamme.

Oli hienoa huomata, että asiat ovat meillä pääasiassa hyvällä tolalla: kyselyyn vastanneet kokivat sukupuolten välisen tasa-arvon toteutuvan organisaatiossamme hyvin tai erittäin hyvin. Erityistä kiitosta saimme työn ja työajan joustavuudesta – lähes 90 % oli sitä mieltä, että heidän työnsä joustaa, jos perhetilanne tai muu yksityiselämä niin vaatii. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden yleisarvosanaksi saimme 3,8/5.

Saimme henkilöstökyselyssä erityistä kiitosta työn ja työajan joustavuudesta

Myös selkeitä kehittämiskohteita kävi vastauksista ilmi. Moni nosti esille erityisesti palkkatasa-arvon ja palkka-avoimuuden edistämisen. Olemme tehneet näiden eteen jo paljon töitä, mutta tekemistä riittää edelleen. Nyt olemme asettaneet tavoitteeksemme esimerkiksi määritellä aloituspalkkojen tasot ja niiden kriteerit entistä tarkemmin, jotta erot aloituspalkoissa eivät enää jatkossa lisäisi selittämättömiä palkkaeroja. Vastaajat nostivat esille myös työyhteisön monimuotoisuuden edistämisen etenkin Suomessa, ja vastauksena tähän aiomme muun muassa selvittää anonyymin rekrytoinnin mahdollisuutta.

Kyselyn myötä huomiomme kiinnittyi kuitenkin erityisesti inkluusioon ja yhdenvertaiseen kohteluun. Tahdomme, että jokainen BF:läinen tuntee olevansa arvostettu ja tasavertainen osa työyhteisöämme. Erityisesti muutosten keskellä työyhteisö voi olla merkittävä voimavara jäsenilleen, ja me haluamme varmistaa, että Business Finland on sitä mahdollisimman monelle. Kyselyn tulokset kertoivat, että näiden tavoitteiden kanssa meillä on vielä petrattavaa: useampi vastaaja kertoi kokeneensa epäasiallista kohtelua jossain työhön liittyvässä tilanteessa viimeisen viiden vuoden aikana, mutta vain harva oli raportoinut kyseisistä tilanteista eteenpäin. Tämä on meille selkeä kehityskohde. Tartumme tähän päivittämällä ensitöiksemme epäasiallisen kohtelun toimintamalliamme ja kouluttamalla sen tiimoilta esihenkilöt kuin myös koko henkilöstön.

Vaikka virallisilla ohjeilla ja prosesseilla on suuri merkitys tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä, eivät ne ratkaise kaikkea. Näen, että tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kokemus rakentuu jatkuvasti myös arjen kohtaamisissa ja vuorovaikutuksessa – siinä, tervehdimmekö toisiamme, arvostammeko kollegoitamme keskustelukumppaneina, osaammeko huomioida toistemme erilaisuuden ja voimmeko turvallisesti tuoda esille monenlaisia näkemyksiä. Ja sanoisin, että ainakin yhtä tärkeää on se, onko työn lomassa myös hauskaa.

Uudistettu tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmamme antaa meille selkeät suuntaviivat ja mittarit, joilla seurata edistymistämme vuosittain. Uskon kuitenkin, että tavoitteiden saavuttaminen on koko työyhteisön yhteinen tehtävä: vain yhdessä voimme edistää aidosti inklusiivista työpaikkaa, jossa jokainen kokee olevansa arvostettu ja kuuluvansa joukkoon.

Business Finlandin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2024–2025