– Kurssi oli hyvin raskas, mutta osallistujien palaute ja kiitollisuus oli sen arvoista. Olimme paikan päällä ja annoimme uutta näkökulmaa työturvallisuuteen, kertaa Lehkonen työmatkansa antia.
Ukrainan työmaille tarvitaan nostureita, ja nosturikoulutus on avainasemassa, jotta jälleenrakennus onnistuu.
– Länsimaisen kaluston käyttö perustuu länsimaisiin standardeihin. Uusimmat nosturit ovat miljoonan luokkaa ja koulutus on ensiarvoisen tärkeää. Kalusto Ukrainassa on osittain länsimaista, osin vanhempaa venäläisvalmisteista.
Lehkonen sanoo, että suurin osa Euroopan nostokonemarkkinoista menee Ukrainan jälleenrakentamiseen. Rentop välittää nostokalustoa ja kouluttaa henkilöstöä. Suurin osa henkilöstöstä tulee Saksasta tai Puolasta.
Lehkonen osallistui syksyllä 2023 Varsovassa Puolassa järjestettyyn Ukrainan jälleenrakennuskonferenssiin. Siellä hän otti Teams-palaverin ukrainalaisen rakennusliikkeen sekä sijoitusyhtiön edustajan kanssa, ja tutustuivat paremmin toisiinsa. Messuilla olivat myös tulevat tärkeät kumppanit DTEK ja Crane Ukraine.
– Asenne pois, että veisimme ukrainalaisille almuja. Ukrainalaiset haluavat yhteistyötä ja tehdä bisnestä yhdessä. He haluavat kehittää Ukrainaa ja luoda uutta, Lehkonen sanoo.
ReBuild-tapahtuman Suomi-paviljongista ja -delegaatiosta vastaava johtaja Reijo Kangas Business Finlandista kannustaa suomalaisia yrityksiä olemaan aktiivisia. Verkostojen luomisen arvoa ei voi vähätellä.
– ReBuild on ukrainalaisten järjestämä tapahtuma, ja siellä on paikalla keskeisimmät toimijat ja potentiaaliset yhteistyökumppanit. Nämä kaksi päivää on luotu verkottumiselle ja uusille kontakteille. Oma aktiivisuus on avainasemassa, Kangas sanoo.
Suomalaisille yrityksille on tarvetta Ukrainassa. Maassa on tarvetta kestäville rakennusratkaisuille ja vaikkapa puurakentamiselle. Suunnitteilla on jo asuinalueita, jotka rakennetaan suomalaisin raaka-ainein.
– Onnistumisen mahdollisuudet ovat paremmat, kun on paikallinen luotettava kumppani ja verkostot Ukrainassa. Korruptio on edelleen läsnä ja riski menettää kaikki on olemassa, muistuttaa Lehkonen ja jatkaa, että sopimukset pitää tehdä kirjallisina. Lakiasiainkuluja syntyy, mutta ne luovat luottamusta.
Teoriakoulutus toteutettiin kaksikielisenä. Valeria Pryvalova tulkkaa ukrainaksi Markku Lehkosen opetuskielenä käyttämää englanninkieltä.
Markku Lehkosen ja Rentopin matka Kiovaan alkoi rakentua jo vuonna 2022, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyssodan Ukrainaan. Lehkosen omistamalla tontilla Ylivieskassa on kaksi taloa.
– Kun sota syttyi, annoin toisen asuntoni käyttöön Ukrainan pakolaisille. Taloon muuttanut Valeria Pryvalova muutti vuosi sitten takaisin Kiovaan.
Ennen paluutaan Pryvalova oli tutustuttanut Lehkosen laajaan joukkoon ukrainalaisia, jotka olivat kiinnostuneita tekemään bisnestä yhdessä Rentopin kanssa. Näistä kontakteista oli apua, kun Rentop alkoi rakentaa yhteistyökuvioita Ukrainaan.
Kiovassa Lehkonen teki yhteistyötä entisen naapurinsa kanssa: Pryvalova toimi tulkkina bisnesneuvotteluissa ja on nykyään Rentopin Ukrainan toimintojen projektipäällikkö.