Siirry sisältöön

Tietoa talouspakotteista ja jälleenrakentamisesta

Talouspakotteet sekä sodan aiheuttama humanitäärinen hätä sekä tarve jälleenrakentamiselle koskettavat myös Suomea. Tältä sivulta löydät tarpeellista tietoa koskien Ukrainan jälleenrakennusta.

Jaamme tietoa Ukrainan jälleenrakennuksesta yhdessä muiden Team Finland -verkoston toimijoiden kanssa.

Päivitetty 3.1.2025

Ukrainan jälleenrakentaminen

Pääministeri Orpon hallitusohjelmaan perustuen ulkoministeriö on laatinut yhdessä eri ministeriöiden ja sidosryhmien kanssa kaksiosaisen suunnitelman Suomen osallistumisesta Ukrainan jälleenrakentamiseen. Ensimmäinen osa Asset 11 keskittyy suomalaisyrityksille tarkoituksenmukaisiin rahoitus- ja neuvontapalveluihin. Toinen osa Asset 11 käsittelee laajemmin Suomen valtionhallinnon ja sidosryhmien osallistumista Ukrainan jälleenrakentamiseen sekä Suomen kehitysyhteistyövarojen käyttöä Ukrainassa. Ajallisesti suunnitelma ulottuu vuoteen 2027.

Haluatko pysyä ajan tasalla? Liity postituslistalle: Ukraine Desk Asset 11

Raportteja 

Suomen tuki: yksittäinen toteutettu rakennusprojekti pois lukien Suomen tuki Ukrainalle menee pääsääntöisesti kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun ja vakiintuneiden avustusjärjestöjen (esim. Punainen Risti, UNCHR) tai rahoituslaitosten (esim. EBRD, EIB, Maailmanpankki, Finnpartnership ja Nefco) kautta.

Team Finland -verkoston organisaatioiden tarjoama neuvonta ja rahoitus

Team Finland -verkoston organisaatioiden rahoitus- ja kansainvälistymispalveluista saat tietoa jättämällä yhteydenottopyynnön. Team Finland -toimijat Business Finland, Finnvera Oyj, ELY-keskukset, TE-toimistot ja ulkoministeriö voivat yhdessä auttaa yritystäsi. Antamiesi tietojen perusteella yhteydenottopyyntö ohjautuu tarpeeseesi sopivimmalle Team Finland -toimijalle. 

Team Finland -yhteydenotto Asset 11  

Finnpartnership

Finnfund

  • Finnfund Asset 11 voi sijoittaa Ukrainassa toimiviin tai sinne perustettaviin yksityisiin yrityksiin esimerkiksi digitalisaatio-, energia- tai maataloussektoreilla. Ukrainassa Finnfund on kiinnostunut sijoittamaan hankkeisiin, joissa suomalainen yritys on mukana joko sijoituskohteena (suomalaisomisteinen yritys Ukrainassa) tai palveluiden tai tuotteiden toimittajana (sijoitus ukrainalaiseen yritykseen, joka on ostanut tai tulee ostamaan suomalaista osaamista). 

Ulkoministeriö

Business Finland

Finnvera

Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Nefco

EU:n tuki

Muu tuki

Kumppanuuksien kartoittaminen

Liiketoiminnan tuki ja investoinnit Ukrainaan

Hankinnat ja kilpailutukset

Sodan vaikutukset vientiin, kansainvälistymiseen ja ulkomaankauppaan

Sotatoimilla sekä asetetuilla pakotteilla on sekä suoria että välillisiä vaikutuksia yrityksiin ja näiden vientiin. Yritykset tarvitsevat korvaavia markkinoita, joita Business Finland kartoittaa. Business Finland ei tee suoraan vienninedistämistä Venäjälle tai markkinamahdollisuuksien tunnistamista Venäjällä.

  • Business Finland on lopettanut markkinamahdollisuuksista viestimisen ja aktivoinnin sekä ohjelmatoiminnan Venäjään liittyen. Tarjoamme yrityksille tietoa muista markkinoiden mahdollisuuksista ja pyrimme tunnistamaan vaihtoehtoja yrityksille muuttuneessa maailmantilanteessa. Katso www.marketopportunities.fi Asset 11
  • Euroopan Unioni, Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat asettaneet lukuisia pakotteita Venäjää kohtaan. Yritysten tulee perehtyä huolella muuttuneisiin vientisäädöksiin ja noudattaa niitä. Lisätietoa vientipakotteista ja käytännön apua yrityksille tarjoavat EK, Suomalais-Venäläinen Kauppakamari ja ulkoministeriö.
  • Team Finland -vierailujen osalta Business Finland seuraa yhdessä muiden Team Finland -toimijoiden kanssa tilannetta, ja vierailuja pyritään järjestämään maailmanpolitiikan tilanne ja turvallisuus huomioiden. 
  • Olemme lopettaneet kaiken muun mahdollisen Venäjään liittyvän tapahtumatoiminnan.

Rahoitus sekä yhteistyö venäläisten yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa

  • Suomalaisella y-tunnuksella olevilla yrityksillä on oikeus hakea rahoitusta Business Finlandista. 
  • Huomioimme rahoituspäätöksissämme pakotemääräykset. Business Finland ei voi maksaa rahoitusta sellaisille yrityksille, jotka ovat Euroopan Unionin pakotelistalla olevien tahojen omistuksessa, hallinnassa tai määräysvallassa suoraan tai epäsuorasti.
  • Arvioimme myös rahoitettavien ja jo rahoitettujen projektien maariskejä. Maariskillä tarkoitetaan esimerkiksi tilannetta, jossa projektin toteuttaminen edellyttäisi palveluiden, laitteiden, tarvikkeiden tai aineettoman omaisuuden ostamista Venäjältä tai Valko-Venäjältä.
  • Horisontti Eurooppa: venäläiset ja valko-venäläiset osallistujat eivät pääsääntöisesti saa EU-rahoitusta projekteihinsa, mutta ne ovat voineet osallistua projekteihin ja yhteistyöhön omalla rahoituksellaan. Nyt Venäjän ja Valko-Venäjän organisaatiot suljetaan pois Horisontti Euroopan uusista projekteista EU:n pakotteiden keston ajaksi. Komissiolta tulee tarkempi ohjeistus siitä miten käytännössä toimitaan käynnissä olevien projektien osalta, joissa on mukana venäläisiä ja valko-venäläisiä osallistujia.
  • Invest in Finland ei edistä venäläisten yritysten tuloa Suomeen. Invest in Finland ei myöskään järjestä asiakastapahtumia Venäjällä. 

Matkailu

  • Visit Finland on lopettanut matkailumarkkinoinnin Venäjällä. Yhteistyötä muiden kohdemarkkinoiden kanssa jatketaan.
  • Venäjän sotatoimet Ukrainassa tulee vaikuttamaan matkailutoimialaan. Visit Finland seuraa tilannetta ja tiedottaa matkailuyrityksiä. 
  • Visit Finland on koonnut kansainvälisiä matkanjärjestäjiä ja matkailijoita tällä hetkellä askarruttavia kysymyksiä vastauksineen, joita matkailutoimiala voi hyödyntää.

Suomessa työskentely ja kansainvälinen rekrytointi

 

Ajankohtaiset