Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelma (RRP) on Suomen kansallinen suunnitelma EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) rahoituksen hyödyntämiseksi. Suunnitelma on osa kestävän kasvun ohjelmaa.
Tukiohjelma on kohdistettu seuraaviin Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman pilari 1:n mukaisiin investointeihin, joiden on valmistuttava viimeistään 30. kesäkuuta 2026:
1) Energiainfrastruktuuri-investoinnit (P1C1I1)
2) Investoinnit uuteen energiateknologiaan (P1C1I2)
3) Vähähiilinen vety sekä hiilidioksidin talteenotto ja hyödyntäminen (P1C2I1)
4) Teollisuuden prosessien suora sähköistäminen ja vähähiilistäminen (P1C2I2)
Tuen myöntäminen perustuu valtioneuvoston asetukseen 1112/2021.
Ensimmäisellä hakukierroksella tuetaan vain sellaisia energiainvestointi- ja energiainfrastruktuurihankkeita, joiden hyväksyttävät kustannukset ylittävät 5 miljoonaa euroa.
Tuen myöntäminen perustuu investointityyppikohtaisesti tehtävään hakemusten vertailuun. Kokonaisharkinnassa arvioidaan investointien vaikuttavuus Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Erityisesti vertailussa tarkastellaan hankkeiden:
Tukea voidaan myöntää yrityksille ja yhteisöille, kuten kunnille, ja ainoastaan hankkeille tai hankkeen osalle, jotka eivät käynnistyisi ilman tukea. Hanketta tai tuella rahoitettavaa rajattua osuutta hankkeesta ei saa aloittaa ennen tuen hakemista. Tukea ei myönnetä asunto-osakeyhtiöille, asuinkiinteistöille tai maatiloille taikka niiden yhteyteen toteutettaville hankkeille.
Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisten energiainvestointien erityiset tukikelpoisuusehdot ja ”ei merkittävää haittaa” -periaatteen noudattaminen.
Tuettavien hankkeiden tulee olla ”ei merkittävää haittaa” -periaatetta koskevien teknisten ohjeiden (2021/C58/01) mukaisia. Hankkeet eivät saa sisältää toimia, jotka sisältyvät Euroopan unionin neuvoston täytäntöönpanopäätöksen (2021/0317) liitteessä määriteltyyn poissulkemisluetteloon. Hankkeiden tulee noudattaa Euroopan Unionin ja kansallista ympäristölainsäädäntöä. Tarkempaa tietoa on saatavissa hakuohjeista.
Tuen myöntämiseen ja käyttöön liittyy myös muita erityisiä ehtoja sekä tuen saajalle asetettavia velvollisuuksia, jotka on määritelty asetuksessa ja tarkemmin kuvattu hakuohjeissa.
Ensimmäisen hakukierroksen osalta hakemus on toimitettava viimeistään 4.3.2022.
Tukea haetaan Business Finlandin kautta. Rahoitushakemus voidaan jättää Business Finlandin Asiointipalvelussa.
Rahoitusta haetaan energiatuki -hakemuksella. Hakemuksen kohdassa RRF – Suomen kestävän kasvun ohjelma valitaan hakutunnus RRF – Energiainvestointituki. Hakemukseen liitetään erillinen RRF-tukihakemuslomake sekä tukihakemuslomakkeessa ja ohjeissa mainitut liitteet.
Hakemuslomake ja sen liitteet toimitetaan suomeksi tai ruotsiksi. Muuta kuin ohjeissa pyydettyä aineistoa ei tule toimittaa.
Hakuohjeet (pdf) päivitetty 8.2.2022
Ensimmäisen hakukierroksen hakemukset käsitellään Työ- ja elinkeinoministeriössä. Tukipäätösten aikataulu riippuu hakemusten määrästä ja käsittelytarpeesta. Tavoitteena on, että ensimmäiset tukipäätökset tehdään keväällä 2022.
Työ- ja elinkeinoministeriö
Juho Korteniemi, johtava asiantuntija (ohjelmakokonaisuus, energia)
puh. 029 504 7054
Jyrki Alkio, johtava asiantuntija (ohjelmakokonaisuus, teollisuus)
puh. 029 504 7103
Ossi Paanala, erityisasiantuntija (hankekäsittely)
puh. 029 504 7310
Saara Ylikraka, erityisasiantuntija (juridiikka)
puh. 029 504 7321
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.
#KestäväKasvu