Suomi tarvitsee uusia radikaaleja innovaatioita. Vain niiden avulla voimme vastata globaaliin kilpailuun. Voisiko teidän yrityksenne löytää merkittävän kansainvälisen kilpailuvaltin tutkimalla generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia tuotteessa, palvelussa, liiketoimintamallissa ja/tai tuotantomenetelmissä? Tätä voi nyt tutkia Business Finlandin Proof-of-Concept-rahoituksella, jonka avustusprosentti pk-yrityksille on tyypillisesti 50 prosenttia.
Business Finlandin Generatiivinen AI -kampanja rahoittaa suomalaisille, kansainvälistä kilpailuetua tavoitteleville pienille ja keskisuurille yrityksille sekä midcap-yrityksille (konsernitason liikevaihto alle 300 MEUR) generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseen liittyviä tutkimuksellisia Proof-of-Concept-projekteja (PoC).
Tutkimuksessa ratkaistava ongelma voi liittyä olemassa olevan tuotteen/palvelun merkittävään arvon kasvattamiseen TAI kokonaan uuden tuote- tai palvelukonseptin tutkimiseen.
Ratkaisulla on oltava merkittäviä myönteisiä vaikutuksia hakijan kansainväliseen kilpailuetuun ja vientiin. Projekti voi tähdätä nykyisten tuotteiden, palveluiden, liiketoimintamallien tai tuotantomenetelmien merkittävään uudistamiseen tai kokonaan uusien kehittämiseen.
Rahoitettavat hankkeet kohdistuvat generatiivisia tekoälyteknologioita hyödyntävään teolliseen tutkimukseen, jossa tavoitteena on tyypillisesti:
Rahoitushaun tutkimuksellisissa PoC-hankkeissa rahoitetaan vain generatiiviseen tekoälyteknologioiden soveltamiseen kohdistuvaa tutkimusta, ei laajemmin yrityksen muuta kehitys- tai tutkimustoimintaa. Rahoitettavalla tutkimuksella täytyy syntyä uutta tietoa, joka on vähintään toimialalle uutta.
Hakemusta jätettäessä yrityksellä on oltava hyvä ymmärrys ongelmakentästä ja tarvittava data käytettävissä. Data voi olla yrityksen omaa tai yritys voi hyödyntää muiden tuottamaa dataa, johon yrityksellä on kaupallinen käyttöoikeus. Hankkeen kokonaiskustannuksista enintään 20 % voi kohdistua datan keräämiseen.
Ennen hakemuksen jättämistä ja keskustelua Business Finlandin yhteyshenkilöiden kanssa on tärkeää, että hakija on vastannut selvästi alla oleviin kysymyksiin.
Business Finland hyödyntää tutkimuksellisuuden arvioinnissa TRL-tasoja (Technology Readiness Level). Rahoitettava tutkimus kohdistuu TRL-tasoille 1–4. Lue lisää TRL-tasoista (pdf, horizoneuropencpportal.eu). Huomioi, että dokumentti on puutteellinen palveluiden ja liiketoimintamallien kuvaamisessa.
Lisäksi generatiivisen tekoälyn PoC-rahoitukseen voidaan tapauskohtaisesti myöntää LUMI-supertietokoneen laskentatukea yritysten merkittäville laskentaintensiivisille tutkimusprojekteille, joissa laskentakustannukset ylittävät 15 000 euroa. Laskentatuki on 100 % CSC:n (CSC – Tieteen tietotekniikan keskus) laskentakustannuksista, jos maksimituki-intensiteetti sen sallii, kuitenkin maksimissaan 100 000 euroa. Laskentatuen suuruus on tämän kokoisissa projekteissa tyypillisesti 15 000 – 30 000 euroa.
Lue lisää laskentatuesta (pdf)
Business Finlandin Generatiivinen tekoäly -rahoituskampanja päättyy vuoden 2025 tammikuun lopussa, mutta yritykset voivat hakea rahoitusta tämän jälkeenkin.
Haussa sovelletaan Business Finlandin teollisen tutkimuksen rahoituskriteereitä. Business Finlandin rahoitus on kilpailtua ja harkinnanvaraista.
Jos hankkeesi mielestäsi sopii edellä mainittuun kuvaukseen, vastaa ensin yllä mainittuihin kysymyksiin ja toimita vastaukset sähköpostilla Business Finlandiin jollekin mainituista henkilöistä. Olemme sinuun yhteydessä. Sparrauskeskusteluja käydään jatkuvasti.
*Business Finlandin rahoituksen perusedellytykset: riittävät resurssit (omarahoitus, henkilöstö min. 2 täysipäiväistä henkilöä); hankkeen uutuusarvo, tavoitteena kansainvälinen kilpailuetu; kansainvälisen kasvun tavoite.