Siirry sisältöön
Uutinen 04.12.2020

AI laskentatuki nopeuttaa yritysten tuotekehitystä

Suomalaiset yritykset voivat saada käyttöönsä CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen laskentakapasiteettia osana AI Business -ohjelman projektiaan. AI laskentatukea voi saada tekoälyyn liittyviin tutkimusprojekteihin, joiden laskentakustannukset ylittävät 20 000 euroa.

Tekoälymallien, erityisesti syvien neuroverkkojen, kouluttaminen isolla datamäärällä parantaa usein tuotteen tai palvelun laatua ja kilpailukykyä, mutta aiheuttaa myös merkittäviä laskentakustannuksia. Laskentakapasiteettia on nykyisin saatavilla monipuolisesti, mutta riskinä on että suomalaisten pk-yritysten tekoälyyn liittyvää osaamista ja liiketoimintapotentiaalia ei pystytä täysimääräisesti hyödyntämään, jos laskentakustannuksissa joudutaan tutkimusvaiheessa säästämään.

Mikro- ja pk-yritykset voivat nyt hyödyntää AI laskentatukea osana Business Finlandin AI Business -ohjelman projektiaan, ja saada käyttöönsä CSC:n laskentakapasiteettia. AI laskentatukea voi hakea tutkimus- ja kehitysrahoituksen yhteydessä tai myöhemmin projektin aikana. Maksimimäärä tuelle on 80 000 euroa

 - EuroHPC-konsortion LUMI-supertietokone aloittaa toimintansa Kajaanissa ensi vuonna. LUMI:n laskentaresurssien hyödyntämiseksi Business Finland on kehittänyt yhdessä CSC:n kanssa toimintamallin, jossa yritykset voivat saada käyttöönsä merkittävästi enemmän laskentaresursseja tutkimusvaiheessa. Tämä tulee näkymään tulevaisuudessa entistä laadukkaampina tuotteina ja palveluina, ja parantaa suomalaisten tekoälyyn panostavien pk-yritysten globaalia kilpailukykyä, toteaa ohjelmapäällikkö Outi Keski-Äijö Business Finlandista.

Merkittävää apua kansainväliseen kilpailukykyyn

Helsinkiläinen Speechly on kehittänyt maailman ensimmäisen reaaliaikaisen puhutun kielen ymmärtämisen teknologian, jota se tarjoaa SaaS-palveluna globaaleille asiakkailleen. Speechlyn teknologialla asiakkaat voivat nopeuttaa palvelu- ja tuotekokemuksiaan jopa kymmenenkertaiseksi ääniohjauksen avulla, säästäen kustannuksia ja parantaen konversioita sekä retentiota. Speechly hakee AI laskentatuella kilpailuetua haastaessaan maailman tunnetuimpia teknologiabrändejä kuten Googlea, Applea ja Amazonia.

 - Yhteistyö CSC:n kanssa AI laskentatuen avulla mahdollistaa meille syviin neuroverkkoihin perustuvien puheentunnistus- ja -ymmärrysmalliemme koulutuksen ennennäkemättömällä vauhdilla. Keskustellessamme kansainvälisten sijoittajiemme ja asiakkaittemme kanssa voimme olla ylpeitä siitä tavasta miten startup-ekosysteemiä tuetaan Suomessa konkreettisilla ja luovilla tavoilla, kertoo Speechlyn perustajaosakas ja toimitusjohtaja Otto Söderlund.

Tamperelainen Neuro Event Labs hyödyntää CSC:n laskentakapasiteettia algoritmien opetukseen. Niillä tunnistetaan erilaisia video- ja äänipohjaisia biomarkereita epilepsian diagnosoinnissa ja hallinnassa.

 - AI laskentatuki lisää toiminnan tehokkuutta algoritmien opetuksessa ja hyväksymisprosessissa. CSC:n avulla käyttämiemme mallien opettaminen on paljon nopeampaa ja tehokkaampaa, sanoo toimitusjohtaja Kaapo Annala.

Lisätietoja

Outi Keski-Äijö
Head of AI Business
outi.keski-aijo (at) businessfinland.fi
+358 50 5577 663

Aki Ylönen
Senior Advisor
aki.ylonen (at) businessfinland.fi
+358 50 3952 603

Tutustu AI Business -ohjelman tuloksiin ja rahoitettuihin hankkeisiin.