Kestävä kehitys on yksi Business Finlandin strategian kulmakivistä. Tämä tarkoittaa sitä, että pyrimme varmistamaan sekä oman että asiakkaidemme kestävän toiminnan niin ympäristön, ihmisten kuin talouden näkökulmasta ja lieventämään toiminnan negatiivisia vaikutuksia.
Vuonna 2023 keskityimme edistämään kestävää kehitystä ja vastuullisuutta sekä asiakkaidemme kautta että omia toimintatapojamme kehittämällä. Mitä saimme konkreettisesti aikaan? Tässä keskeisimpiä tekojamme.
Käynnistimme kolme uutta missiota toukokuussa 2023: Circular Transition for Zero Waste, Immersive Digital Life ja Healthcare Reimagined 2035. Kaikissa missioissamme keskitymme etsimään kestäviä ratkaisuja globaaleihin haasteisiin sekä löytämään uudenlaisia mahdollisuuksia Suomelle ja suomalaisille yrityksille.
Keväällä lanseerasimme meriteollisuuden uudistumisen tueksi Decarbonized Maritime and Ports -kampanjan. Hiilineutraaliuteen keskittyvän mission puitteissa käynnistimme Decarbonized Cities- ja Hydrogen and Batteries -ohjelmat. Syksyllä 2023 aloimme myös valmistella kiertotaloutta ja nollahukkaa edistävän mission alla Waste into Wealth: Circularizing industrial material flows -ohjelmaa, jossa keskitytään muun muassa biotaloussektorin resurssitehokkuuteen.
Tuimme kestävää kehitystä rahoittamalla kierrätystä, kiertotaloutta ja biotalouden uudistumista eri tavoin. Suomen kestävän kasvun ohjelman mukaista RRF-rahoitusta tästä oli yhteensä 46,7 miljoonaa euroa ja kiertotalouden investointiavustuksia yhteensä 81 miljoonaa euroa. Lisäksi useat veturihankkeet keskittyvät biotalouden uudistamiseen.
Uudistimme myös rahoitustoimintaamme. Lanseerasimme Talent-rahoituspalvelun tukemaan yrityksiä kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa ja pitämisessä. Lisäksi uudistimme julkisen tutkimuksen rahoitusmallia tukemaan Suomen kunnianhimoista T&K-tavoitetta. Päivänvalon näki myös uusi Deep tech -rahoitusmalli, jolla voimme entistä paremmin tukea syväteknologia-alan startupeja ratkomaan globaaleja ongelmia.
Pyrimme koko ajan kehittämään omia toimintatapojamme vastuullisemmiksi, ja vuonna 2023 laajensimme entisestään kestävän kehityksen roolia asiakastyössämme. Vakiinnutimme Suomen Asiakastiedon vastuullisuusraporttien käytön osaksi rahoituksen valmistelutyötä sekä laajensimme asiakkaan tehostetun tuntemisen (Know Your Customer) ja pakotetarkastukset kaikkeen toimintaamme. Lisäksi kehitimme viitekehyksen, jolla arvioidaan ulkomaisten suorien sijoitusten kestävyysvaikutuksia Suomeen ympäristön, yhteiskunnan ja hallinnon näkökulmasta.
Alkuvuonna 2023 julkaisimme vastuullisuuspolitiikkamme, jossa kuvataan Business Finlandin vastuullisuuden edistämisen tavoitteet ja sitoutumisen tason niin omassa kuin asiakkaisiimme keskittyvässä työssä.
Aloimme valmistautua kiristyvään EU-sääntelyyn ja ryhdyimme syksyllä 2023 päivittämään Business Finlandin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden tiekarttaa. Vuoden 2024 alussa valmistunut tiekartta ohjaa meitä entistä vahvemmin keskittymään vaikuttavuudeltaan merkittävimpiin kehitystoimenpiteisiin. Tiekartan mukainen työ keskittyy vuosille 2024 ja 2025.
Julkaisimme alkuvuonna vastuullisuuden käsikirjan, jonka tarkoituksena on lisätä henkilöstömme ymmärrystä vastuullisuudesta Business Finlandin näkökulmasta. Sisällön omaksumista helpottamaan laadittiin verkkokurssi, jonka valtaosa henkilöstöstä suoritti vuoden loppuun mennessä. Lanseerasimme myös oppaan kestävien tapahtumien järjestämiseen.
Vuoden aikana järjestettiin useita vastuullisuuteen liittyviä webinaareja ja koulutuksia, minkä lisäksi työntekijöitä ohjeistettiin omistamaan vähintään yksi oppimispäivä kestävyysaiheiselle opiskelulle.
Toukokuussa 2023 voimaan astunut lakimuutos, joka tarkensi Business Finland -yhtiön ja -rahoituskeskuksen rooleja, merkitsi organisaatiomuutosta ja henkilöstön liikkeenluovutuksia yhtiöstä rahoituskeskukseen. Muutosjohtamisessa keskityimme erityisesti aktiiviseen viestintään sekä henkilöstön kuulemiseen ja osallistamiseen. Pyrimme tukemaan työntekijöiden jaksamista muun muassa muutosvalmennuksilla sekä tarjoamalla matalan kynnyksen apua.
Jatkoimme vuonna 2021 aloitettua palkkatasa-arvotyötä myös vuonna 2023.