Business Finlandin 6G Bridge -ohjelman rahoittaman 6G-SatMTC-projektin tavoitteena on helpottaa viranomaisten viestintää esimerkiksi laajoissa metsäpaloissa, merenkulussa ja etäisillä kaivosalueilla.
Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat viranomaisten saumattoman tiedonkulun kannalta kriittisen tärkeitä. Datan ja tilannetiedon pitää kulkea esimerkiksi rajavartioston, poliisin ja palotoimen välillä kaikkina aikoina. Sellaisilla alueilla, joilla verkko ei toimi kunnolla tai ollenkaan tarvitaan erillisiä satelliittipuhelimia tai muita satelliittiviestintälaitteita.
6G-SatMTC-projektin (6G-enabled Satellite-based Machine Type Connectivity for Demanding Applications in Remote Regions) tavoitteena on integroida maanpäällinen ja satelliittiverkko saumattomasti yhteen, jolloin verkkoyhteys pysyy katkeamattomana kaikissa oloissa.
– Elämme aina vain verkottuneemmassa maailmassa, rakennamme ja käytämme ratkaisuja, jotka eivät salli yhteyksien katkeamista. Näemme yhä enemmän suurempia luonnonkatastrofeja, joissa on ensisijaisen tärkeää, että viranomaiset pystyvät kommunikoimaan esteettömästi ja tehokkaasti yli maiden rajojen. Satelliittipohjainen kommunikaatio vastaa kaikkiin näihin eri skenaarioihin. Suomessa on globaalisti arvostettua tietoliikenneverkko- ja satelliittiteknologian osaamista, ja 6G-SatMTC:in kansainvälinen liiketoimintapotentiaali on huikea. Suomen kannattaa tehdä tästä asiasta uusi vientituote, sanoo Business Finlandin Ecosystem Manager Sixten Sandström.
Hankkeen erityistavoitteena on laajojen metsäpalojen aikaisen toiminnan tukeminen, jotta sammuttavalla pelastushenkilöstöllä olisi aina ajantasainen tilannekuva ja mahdollisuus luotettavaan viestintään. Ratkaisusta voivat hyötyä myös merenkulku, kaivostoiminta, terveydenhuolto, maatalous ja tielogistiikka alueilla, joissa maanpäällinen verkko toimii heikosti.
6G-SatMTC-projektia rahoittaa Business Finlandin 6G Bridge -ohjelma. Koordinaattorina toimii VTT. Mukana ovat Oulun yliopisto, Nokia, Airbus, Keysight, ABB, Fairspectrum, Suomen Erillisverkot, Magister, Verkotan ja Weir Minerals.
Kuva: Olavi Airaksinen