Business Finland on julkaissut päivitetyn tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmansa sekä toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi vuoteen 2026 mennessä. Suunnitelmassa tartutaan henkilöstön esiin nostamiin haasteisiin.
Business Finlandin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma vuosille 2024–2025 on valmistunut. Suunnitelma sisältää tasa-arvosuunnitelman ja palkkakartoituksen, yhdenvertaisuussuunnitelman sekä suunnitellut toimenpiteet tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi vuoteen 2026 mennessä.
Suunnitelma on tehty entistä perusteellisemmin. Pohjana käytimme koko organisaation käsittävää kyselyä, joka toteutettiin keväällä ja jossa kartoitettiin henkilöstön kokemuksia tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta sekä monimuotoisuudesta ja inkluusiosta. Kyselyä syvennettiin kymmenellä haastattelulla.
Kyselyn ja haastattelujen avulla saimme selkeämmän kuvan nykytilanteesta ja löysimme tärkeimmät kehittämisen paikat. Lisäksi kyselytulokset tuottivat pohjadataa, jonka avulla voimme nyt seurata tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tilaa vuosittain.
– Tulosten yleiskuva oli positiivinen – lähes 80 % vastaajista oli sitä mieltä, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuu meillä sukupuolten välillä hyvin tai erittäin hyvin. Vastauksista kuitenkin ilmeni, että aivan liian moni oli kokenut tulleensa kohdelluksi eriarvoisesti tai syrjityksi eri syistä viimeisen viiden vuoden aikana. Tilanteista ei usein ollut raportoitu, minkä myötä selkeää yleiskuvaa tilanteesta ei ole ollut. Olemme päättäneet pureutua ongelmaan useamman toimenpiteen avulla, kuten päivittämällä epäasiallisen kohtelun ja häirinnän toimintamallin henkilöstöä osallistamalla, ottamalla mallin mukaan perehdytykseen sekä kouluttamalla esihenkilöitä aiheesta, sanoo pääjohtaja Nina Kopola.
– Suunnitelma on meille keskeinen työkalu, jolla voimme kehittää BF:ää vastuullisena, houkuttelevana ja luottamukseen perustuvana työpaikkana. Nämä ovat meille strategisen tason tavoitteita, mutta tärkeitä jo itsessään. Haluamme, että kaikki BF:läiset kokevat, että heitä kohdellaan yhdenvertaisesti ja että juuri he ovat arvostettuja ja tärkeitä jäseniä työyhteisössämme, sanoo HR-johtaja Laura Ylä-Sulkava.
Olemme myös nähneet selkeää kehitystä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden saralla. Esimerkiksi edellisen, vuoden 2022 suunnitelman jälkeen olemme aktiivisesti panostaneet palkkatasa-arvoon ja selittämättömien palkkaerojen korjaamiseen. Olemme onnistuneet kuromaan eroa kiinni hyvinkin paljon BF-yhtiössä, jossa erityisesti vaihtelu aloituspalkoissa on osaltaan selittänyt eroja.