Horisontti Euroopan vuoden 2024 rahoitushaut ovat auenneet. Ohjelman kautta EU rahoittaa yritysten tuotekehitystä, innovaatioiden skaalausta ja kansainvälistä kasvua sekä tutkijoiden huippututkimusta, koulutusta ja kansainvälistä liikkuvuutta. Pääosa rahoituksesta on suunnattu eurooppalaisena yhteistyönä toteutettaville tutkimus- ja innovaatioprojekteille.
Hakujen sisältö- ja aikataulusuunnitelmat eli työohjelmat löytyvät Euroopan komission Funding & tender opportunities -osallistujaportaalista.
Työohjelmat kattavat ison osan Horisontti Eurooppa -ohjelmaa: viisi isoa teemakokonaisuutta eli klusteria, Euroopan innovaatioekosysteemit EIE sekä ns. WidERA-kokonaisuuden (osallistumisen laajentumisen ja Euroopan tutkimusalueen ERAn rahoitus).
Horisontti Euroopassa perustutkimuksen ERC-rahoitus, tutkijaliikkuvuuden MSCA-rahoitus sekä innovaatioiden EIC-rahoitus toteutetaan omien erillisten työohjelmien kautta ja omien aikataulujensa mukaisesti, joten ne eivät ole tässä työohjelmien joukossa mukana.
Vihreä ja digitaalinen siirtymä kulkevat läpileikkaavina aiheina koko Horisontti Euroopassa. Ilmastonmuutoksen aiheuttamista ääri-ilmiöistä olemme saaneet jo esimakua. Lisäksi geopoliittinen tilanne on elänyt muutosten aikaa. Näillä on väistämättä vaikutuksensa myös EU-rahoituksen kohdentumiseen.
Business Finlandin EU-rahoitusasiantuntija Markku Pekonen vinkkaa, mitä on näköpiirissä:
– Horisontti Euroopan klusteri 5:n työohjelmassa on vuoden 2024 hakuja yli 80 kappaletta, ja rahoitusta on jaossa ilmasto-, energia- ja liikenneteemojen alla yli miljardi euroa. Tästä summasta kestävän, turvatun ja kilpailukykyisen energiantuotannon tutkimus-, kehitys- ja innovointitoimiin on budjetoitu hieman alle 400 miljoonaa euroa. Tunnistettu tarve EU:n eri rahoitusohjelmien välisten synergioiden vahvistamiseksi tullaan varmasti ottamaan huomioon myös Horisontti Euroopan vuosien 2025-2027 strategisen suunnitelman valmistelussa, joka on jo hyvässä vauhdissa. Työtä tehdään myös yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyön vahvistamiseksi EU-alueella mm. eurooppalaisten kumppanuuksien taholla. Tarjolla tulee olemaan paljon houkuttelevia ja tärkeitä yhteistyömahdollisuuksia suomalaisille toimijoille.
Markku Pekonen toimii Horisontti Eurooppa -ohjelman kansallisena yhteyshenkilönä (National Contact Point, NCP) energian ja liikkuvuuden teemoissa. NCP-yhteyshenkilöiden tehtävänä on auttaa asiakkaita löytämään Horisontti Euroopan mahdollisuudet ja hyödyntämään niitä täysimääräisesti.
Valmistelurahoitus on tarkoitettu auttamaan suomalaisyrityksiä menestymään kovassa kilpailussa EU-rahoituksesta. Rahoitus on kaikenkokoisten yritysten käytössä silloin kun yritys on mukana laajan konsortioprojektin valmistelussa.
Business Finlandin rahoitusosuus on enintään 60 000 euroa ja tätä de minimis -avustusta voi käyttää sekä oman työn kuluihin että konsulttipalkkioihin.
Rahoitusta voi hakea jatkuvasti, mutta ole liikkeellä ajoissa! Jätä valmistelurahoitushakemus Business Finlandille heti kun sopiva hakutopic ja alustava konsortio on tiedossa, sillä kustannuksia hyväksytään aikaisintaan siitä päivästä alkaen, kun hakemus on jätetty meille riittävin tiedoin.
Hyödynnä myös maksutonta neuvontaa, jota voit saada Business Finlandin asiantuntijoilta. Autamme mielellämme sinua löytämään yrityksesi tarpeisiin sopivat EU-rahoitusmahdollisuudet, neuvomme rahoituksen hakemiseen ja projektin toteuttamiseen liittyvissä kysymyksissä. Olemme täällä sinua varten.