Siirry sisältöön
Tiedote 24.04.2025

Eteläsuomalaiset yritykset ovat löytäneet YK:n valtavan ostokoneiston

Marjukka Holopainen-Rainio vastaa Business Finlandissa YK-hankinnoista.

YK julkaisee myyntitietoa siitä, miten 25–30 miljardin dollarin arvoista markkinaa on hyödynnetty. "Läpimurtoja on tapahtunut, ja etenkin eteläsuomalaiset yritykset ovat löytäneet kanavan ja onnistuneet toimittamaan palveluitaan YK:n eri organisaatioille”, sanoo Marjukka Holopainen-Rainio Business Finlandista.

– Jokaisella yrityksellä on oma tarinansa siitä, kuinka he aloittivat yhteistyön ja myymisen YK:lle. Yritysten myynnin säännöllisyys ja summat vaihtelevat. Joku onnistuu joka vuosi kovasta kilpailusta huolimatta, ja toisella on välivuosia. Suomesta on myyty eniten lääketieteellisiä laitteita, kuljetus- ja varastointipalveluita ja IT-laitteita, YK-hankintojen asiantuntija Marjukka Holopainen-Rainio sanoo.

Hänen mukaansa myyntimenestyksen avaimia ovat yrityksen selkeä YK-strategia, kestävän kehityksen mukainen tarjoama, kansainvälinen kokemus, niche-tuote tai –palvelu sekä riittävät resurssit ja referenssit. Jos referenssejä löytyy myös kehittyviltä markkinoilta, se on lisäplussa. Suomalaisten mainetta innovatiivisena ja luotettavana toimittajana ei kannata vähätellä.

– YK:n hankintaportaalin, United Nations Global Marketplace (UNGM), mukaan vuosina 2015–2023 myynnin kokonaisarvot ovat vaihdelleet noin yhdestä miljoonasta dollarista yli 13 miljoonaan dollariin. Suurin osa yrityksistä, jotka sijoittuvat kymmenen parhaiten myyvän joukkoon, on kuitenkin saavuttanut myynnin arvoja, jotka sijoittuvat yhden ja kuuden miljoonan dollarin välille.

Kolme suurinta kategoriaa, joissa Suomi on menestynyt parhaiten 2015–2023 ovat lääketieteelliset laitteet ja tarvikkeet (USD 19 miljoonaa), kuljetus-, varastointi- ja postipalvelut (USD 6,7 miljoonaa) sekä IT- ja viestintälaitteet (USD 5,6 miljoonaa).

Suomen kymmenen eniten YK:lle myynyttä yritystä löytyvät Etelä-Suomen alueelta

– Vuosien 2015–2023 kymmenen kärki osoittaa, että YK ostaa laajasti tuotteita eri sektoreilta ja melkeinpä minkä tahansa alan yritys voi olla YK:n yhteistyökumppani. YK:lta on leikattu rahoitusta, ja sen vuoksi yritysten olisi hyvä miettiä, kuinka heidän ratkaisunsa voisivat auttaa YK:n eri organisaatioita säästämään kustannuksia, Holopainen-Rainio vinkkaa.

1. Hollolainen ammattikylmälaitteita valmistava Porkka Finland Oy on Suomen menestynein myyjä YK:lle (USD 13,6 miljoonaa).
2. Kirkkonummelainen pakkausalan yritys Pa-Hu Oy (USD 6,7 miljoonaa).
3. Helsinkiläinen Naps Solar Systems Oy, joka tunnettiin myöhemmin nimellä Naps Solar Oy, on lopettanut toimintansa Suomessa. Yritys myi vuosina 2015–2023 YK:lle tuotteita ja palveluita yhteensä 6,1 miljoonan dollarin arvosta.
4. Vantaalainen tilauslentoyhtiö Jetflite Oy, joka kuuluu suomalaiseen Wihuri Group monialakonserniin (USD 5,2 miljoonaa).
5. Helsinkiläinen Finnish Overseas Consultants Oy (USD 2,7 miljoonaa), toimialana kestävän rakennetun ympäristön konsultointi.
6. Vantaalainen mittausteknologiayritys Vaisala Oyj (USD 2,4 miljoonaa).
7. Helsinkiläinen ohjelmistoyritys Siili Solutions Oyj (USD 2,3 miljoonaa).
8. Helsinkiläinen ballistisia suojavaatteita ja varusteita valmistava Verseidag Ballistics Protection Oy, nykyinen Sioen Ballistics Oy (USD 1,8 miljoonaa).
9. Helsinkiläinen kylmäaineiden kierrättäjä Eco Scandic Oy (USD 1,8 miljoonaa).
10. Helsinkiläinen tilintarkastus- ja lakipalveluja tarjoava KPMG Oy Ab (USD 1,4 miljoonaa).

Suomelle kolme tärkeintä ostajaa olivat YK:n lastenrahasto: UNICEF (USD 23,7 miljoonaa), YK:n kehitysohjelma: UNDP (USD 8,7 miljoonaa) ja YK:n sihteeristö: UN Secretariat (USD 6,8 miljoonaa).

Myyntityön voi aloittaa Pohjoismaiden YK-hankintaseminaarista 

Pohjoismaat isännöivät yhdessä joka toinen vuosi YK:n hankintaseminaari. Tänä vuonna seminaari on 10.–11.6.2025 Kööpenhaminassa. Seminaarin järjestävät yhteistyössä Business Finland, Business Sweden, Innovation Norway, Business Iceland ja Tanskan ulkoministeriö). 

– Tapahtuma tarjoaa osallistujille mahdollisuuden esitellä kestäviä tuotteitaan ja palveluitaan suoraan YK:n organisaatioiden hankintapuolen edustajille ja muille pohjoismaisille yrityksille. Hyvät kaupat saattavat jäädä toteutumatta, jos seminaari jää väliin, sillä se tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden verkostoitua ja luoda tärkeitä kontakteja. Mikään muu tapahtuma ei houkuttele yhtä paljon YK:n organisaatioita Pohjoismaissa, mikä tekee siitä erityisen. Seminaariin on vielä tovi ilmoittautumisaikaa. Autan kaikkia kiinnostuneita lähtemään mukaan. 

YK:n hankintaportaali United Nations Global Marketplace (UNGM)
Yhteispohjoismainen YK-hankintaseminaari 10.-11.6.2025
Tarkempaa tietoa YK-markkinasta

Lisätietoja

Marjukka Holopainen-Rainio 
YK-hankinta-asiantuntija, Business Finland 
marjukka.holopainen-rainio (at) businessfinland.fi  
+358 50 571 0038 

Maria Arruda 
Head of Communications 
maria.arruda (at) businessfinland.fi  
+358 400 933 913