Horisontti Eurooppa -ohjelmasta rahoitetut projektit vaativat pääsääntöisesti kahdenlaisia sopimuksia. Avustussopimus tehdään projektikonsortion ja komission välillä ja konsortiosopimus projektin osallistujien kesken. Lisäksi voi olla tarpeen tehdä muitakin sopimuksia, kuten aie-, salassapito-, käyttöoikeus- tai hankintasopimuksia.
Avustussopimus (Grant Agreement)
- Komission laatima sopimus, joka tehdään projektikonsortion ja komission välille.
- Kaikille EU:n toimielinten keskitetysti hallinnoimille ohjelmille sama perussopimusmalli.
- Avustussopimus on yhdistelmä projektin yksilöllisistä tiedoista sekä rahoitusehdoista.
- Allekirjoitetaan sopimusneuvotteluiden päätteeksi.
- Avustussopimus on sanktioiden uhalla velvoittava sopimus.
Konsortiosopimus (Consortium Agreement)
- Konsortion on laadittava keskenään sopimus konsortion sisäisistä järjestelyistä. Rahoittaja ei ole sopimuksen osapuoli.
- Sopimuksen allekirjoittaminen ja voimaanastuminen olisi hyvä tapahtua ennen projektin alkua tai viimeistään projektin alussa ennen kuin osallistujat allekirjoittavat liittymissopimuksen avustussopimukseen.
- Sopimuksen laatimisprosessista vastaa yleensä projektin koordinaattori.
- Kaikkien sopimukseen osallistuvien olisi hyvä käyttää apunaan oikeudellisia palveluja.
- Konsortiosopimuksessa sovitaan osapuolten keskinäiset asiat (esim. projektin hallinto, rahoituksen jakaminen, tausta-aineiston ja tulosten käyttöoikeudet sekä muut osapuolten oikeudet ja velvollisuudet toisiaan kohtaan) ja tarkennetaan avustussopimuksen ehtoja.
- Konsortiosopimusta ei hyväksytetä rahoittajalla, mutta se ei saa olla ristiriidassa avustussopimuksen kanssa.
- Konsortiosopimukselle on tarjolla kaksi mallipohjaa (alla), jotka kuitenkin vaativat projektikohtaisen räätälöinnin. Näiden sopimusmallien yhteensopivuus avustussopimuksen kanssa on hyvä.
-
- EU:n puiteohjelmahankkeiden käytetyin malli, joka on laadittu lähinnä tutkimusorganisaatiovetoisiin tutkimushankkeisiin
- Maksuton
- Sisältää vaihtoehtoisia tekstejä moduuleina muun muassa isojen ja pienten sekä keskisuurten hankkeiden hallinnolle sekä tausta-aineistojen ja tulosten IPR-kysymyksille.
- Erillinen moduuli ohjelmistojen IPR:stä sopimiseen
- DESCAn nettisivuilla saatavissa sekä "puhdas" tekstiversio (word) että sopimuksen tekoa- ja tulkintaa ohjaava kommentoitu versio (pdf).
-
- Hyvä sopimusmalli, joka on ollut suosittu erityisesti private-public-partnership -hankkeissa ja JU-konsortioissa
- MCARD on laadittu teknologiateollisuuden näkökulmasta
- Sisältää joitakin optioita ja optioiden alaoptioita liittyen erityisesti konsortion hallintoon, tausta-aineistoihin ja tuloksiin. Mallitekstit optioille on selkeästi erotettavissa.
- Maksuton
- Sisältää yksityiskohtaiset salassapitolausekkeet ja erillisen salassapitosopimuksen
-
Muut sopimukset
Puiteohjelmahankkeessa saatetaan tarvita myös muita sopimuksia, kuten aie-, salassapito-, käyttöoikeus- tai hankintasopimuksia.
Valmisteltaessa konsortiota ja hyvissä ajoin ennen kuin avustus- tai konsortiosopimuksia on allekirjoitettu, osallistujien sitouttamisen yhteiseen hankkeeseen voi toteuttaa aiesopimusten tai allekirjoitettujen pöytäkirjojen avulla. Dokumenteiksi sopivat esimerkiksi Letter of Intent (LoI) tai Memorandum of Understanding/Memorandum of Agreement (MoU/MoA)
Hyvä aiesopimuspohja (MoU) ja salassapitosopimusmallit löytyvät IP Helpdeskin verkkosivuilta.
IP Helpdesk
Euroopan komission IP Helpdesk tarjoaa erinomaisia palveluita, joita osallistujien kannattaa ehdottomasti hyödyntää sekä hakemusvaiheessa että hankkeen aikana. Palveluun sisältyvät sekä apu luottamuksellisesti yksittäisiin asioihin että säännöllisesti annettavat webinaarit. Palvelu on tarkoitettu erityisesti pk-yrityksille. IP Helpdesk julkaisee säännöllisesti ohjeita ja malliasiakirjoja. Palveluihin ja materiaaleihin voi tutustua tarkemmin European IP Helpdesk -sivuilla.