Nyhet 21.11.2023

Produktionsincitament för den audiovisuella branschen 2024

Dance Brothers är en serie producerad av Endemol Shine Finland för Netflix, som var en av de produktioner som fick ett produktionsincitament 2023.

Budgeten för det audiovisuella produktionsincitamentet för 2024 uppgår till cirka 10 miljoner euro. En eventuell ökning av budgeten med 10 miljoner euro avgörs i riksdagen i slutet av året. Finansieringstjänsten öppnas 2.1.2024 kl. 8.15.

Det görs inga ändringar av minimikraven för finansieringen. Däremot har ändringar gjorts i ansökan och rapporteringen.

Ändringar 2024

1. Projektet ska inledas inom 12 månader från beviljandet av finansiering i fråga om kostnader som uppkommer i Finland

  • Brister i ansökningar som lämnas in i ett alltför tidigt skede och förseningar i startandet av projekten ökar arbetsmängden och försvårar finansieringen av mer förberedda projekt.

2. Tidsfristen för komplettering av villkoret i ett villkorligt beslut förkortas från fyra månader till högst två månader

  • Ansökningar som lämnas in i början respektive slutet av året behandlas mer jämlikt i fråga om tidsfristen för villkoret.

3. En enskild period för kostnads- och innehållsrapporten är minst 6 månader.

Förlängning kan beviljas för båda 1. och 2. Det beror bland annat på antalet innestående ansökningar och bevillningsfullmaktens belopp.

Business Finlands nya rapporteringssystem införs så snart som möjligt. Anvisningar samt en kostnads- och innehållsrapport som lämnas in samtidigt har gjort det lättare att fylla i rapporten. Nya uppföljningsfrågor är antalet sysselsatta och exportinkomster under genomförandet av projektet.

För fullständiga krav och instruktioner, besök webbsidan för incitament för audiovisuell produktion.

Mer information

Merja Salonen
produktchef
merja.salonen (at) businessfinland.fi

Petteri Halme
finansieringsexpert
petteri.halme (at) businessfinland.fi